GRAFİKLİ - Filistin TİKA'yla kalkınıyor

GRAFİKLİ - Filistin TİKA'yla kalkınıyor
TİKA, İsrail'in abluka ve yıkımında büyük zarar gören Filistin'de yüzlerce projeye imza attı - Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'te sürdürülen projelerin başını, sosyal ve idari altyapı ile eğitim ve acil yardımlar çekiyor

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) son on yılda, Filistin'de yaptığı toplam 349 projeyle Filistinlilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor.

TİKA 2005 yılında açtığı Filistin Program Koordinasyon ofisiyle eğitim, sağlık, acil yardım, restorasyon, altyapı, su ve sanitasyon, üretim sektörleri ile idari ve sivil altyapıların güçlendirilmesine yönelik bugüne kadar toplam 349 projeyi hayata geçirdi.

Batı Şeria'da 173, Gazze'de 113 ve Kudüs'te 63 projeyle verilen desteğin başını, sosyal ve idari altyapı ile eğitim ve acil yardım alanları oluşturdu. Batı Şeria'da yürütülen projelerin yüzde 32'si 56 proje ile idari altyapı, yüzde 25'i ise 43 proje ile sosyal altyapı desteği oldu.

Gazze'de ise ihtiyaçlarla orantılı olarak, projelerin büyük kısmını yüzde 35'le 39 acil yardım projesi oluşturdu. Yürütülen 22 projeyle su ve sanitasyon desteği, yüzde 19'luk oranla Gazze'de ikinci sırayı aldı.

Kudüs'te yapılan projelerin yüzde 35'i sosyal altyapıya, yüzde 24'ü eğitime, yüzde 22'si ise ortak tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik oldu.

Sektör bazında, sosyal altyapı alanında 78, idari altyapıda 64, eğitim alanında 52, acil yardımda 46, sağlıkta 38, üretim sektörlerinde 25, su ve sanitasyon desteğinde 25, ortak tarih ve kültürel miras konusunda da 21 proje tamamlandı.

- Projelerin faaliyet alanları

TİKA'nın Filistin'de sosyal altyapı projelerinde, sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi, kadının statüsünün güçlendirilmesi, toplumsal faaliyetlerin ve sporun desteklenmesi gibi çeşitli alanlar da yer aldı.

İdari alt yapının güçlendirilmesine yönelik projelerde ise Türkiye'nin kurumsal tecrübesinin Filistin'e aktarılması ve bu bağlamda Filistin'de mevcut devlet kurumlarına uzman desteği sağlanması amacıyla çalışma ziyaretlerinde bulunuldu.

Eğitim alanında, okullarda tadilat yapılması ve teknik donanım sağlanması, bilgisayar laboratuvarları kurulumu, burs desteği ve üniversitelerde Türkoloji bölümlerinin açılması gibi farklı projeler yürütüldü.

TİKA, Filistin'de sağlık alanında ise hastane inşasından tıbbi ekipman desteğine, sağlık personeline, mesleki eğitim verilmesinden ambulans hibesine ve cerrahi operasyonların gerçekleştirilmesine kadar birçok alanda faaliyetlerine devam ediyor.

Diğer yandan, TİKA, Türkiye ile ortak tarihi mirası paylaşan Filistin'de, Osmanlı döneminden kalan eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çok sayıda restorasyon çalışmalarını da sürdürüyor.

Gazze'ye yapılan İsrail saldırıları sonucunda evsiz kalan on binlerce kişinin gıda, giyim, tedavi ve barınma gibi acil ihtiyaçların karşılanması da dikkati çeken projeler arasında yer aldı.

Ayrıca TİKA'nın son on yılda Filistin'e yaptığı kalkınma yardımları, Ortadoğu ve Afrika bölgesine yapılan toplam yardımların yüzde 30’unu oluşturuyor.

- Filistin'den TİKA Başkanı Çam'a devlet nişanı

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa dün büyükelçilikte düzenlenen törende, TİKA'nın Filistin'in yeniden imarı ve insani ihtiyaçların karşılanması konusundaki büyük katkıları nedeniyle, TİKA Başkanı Serdar Çam'a "Filistin Devleti Mükemmellik ve Liyakat Nişanı" vermişti.

Büyükelçi Mustafa, törende yaptığı konuşmada "Çam’ın, Filistin halkı için Türkiye devleti adına, halkı adına, ülkemizde neler yaptığını unutmayız" ifadesini kullanmış ve bu projelerin, "İsrail işgali altındaki Filistin halkının yüklerini hafifletme yolunda bir adım" olduğunu vurgulamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.