GRAFİKLİ - Türkiye'de "Girişimci Sermayesi Fonları"nın cazibesi artıyor

GRAFİKLİ - Türkiye'de "Girişimci Sermayesi Fonları"nın cazibesi artıyor
Türkiye'de şirketlerin kurumsal girişim sermayesi fonları aracılığıyla yaptıkları yatırım geçen yıl haziran ayı itibarıyla 25,4 milyon dolar oldu- EY'nin EMEIA Stratejik Büyüyen Pazarlar Lideri Özdemir:- "Girişim sermayesi alanı son yıllarda gerek uluslar

ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Microsoft, Google, Apple gibi birçok şirketin büyümesinde etkili olan girişim sermayesi fonları, Türkiye'de de cazip hale gelmeye başladı. Bu fonlar aracılığıyla yapılan toplam yatırım tutarı 2012'de 2,2 milyon dolar düzeyindeyken, geçen yıl bu rakam 25,4 milyon dolara çıktı.

AA muhabirine konuşan uzmanlar, dinamik ve yaratıcı ancak finansal gücü yeterli olmayan müteşebbislerin yatırım fikirlerini gerçekleştirmelerini sağlamayı amaçlayan bir finansman modeli olan girişim sermayesinin Türkiye'deki potansiyelini değerlendirdi.

Uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketi EY'nin EMEIA (Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Afrika) Stratejik Büyüyen Pazarlar Lideri Demet Özdemir, dünyadaki örneklerine göre hala genç sayılan girişim sermayesi alanının son yıllarda gerek uluslararası melek yatırımcı ağlarının yoğun ilgisi, gerekse yerli yatırımcıların artan aktivitesi sebebiyle cazip hale geldiğini söyledi.

Özdemir, Türkiye'de, yurt dışı merkezli olanlar da dahil 15 civarında risk sermayesi yatırım şirketinin bulunduğunu belirterek, "Bu sayı düşük seviyede. Bu şirketler özellikle üniversitelerde kurulan teknokentlerin ve kuluçka merkezlerinin sayısının artmasıyla girişimci bulma konusunda dünyadaki rakipleriyle arayı biraz kapattı. Fakat bu konuda desteklerin artması gerekiyor." ifadesini kullandı.

- "Girişim sermayesi yatırımları uzun soluklu"

212 Capital Partners direktörü Ali Karabey de Türkiye'de girişim sermayesi yatırımlarının hala gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde olduğunu dile getirdi.

Karabey, girişim sermayesi yatırımlarının uzun soluklu olduğunu ifade ederek, "Bundan 7 ile 10 sene sonra başarılı olabilecek, getirisi direk olarak bugünkü şartlara bağlı olmayan şirketlerden bahsediyoruz. Yatırım disiplini ve bilgisine sahip eğitimli bir yatırımcı, yatırımlarında bu tip riskli ama yüksek getirili enstrümanlara da yer açması gerektiğini biliyor. Ülkede son zamanlarda, erken aşamadaki teknoloji şirketlerine ilgi artıyor. 2017'de Türk şirketlerinin bu alandaki girişimlerle daha fazla beraber çalışma ve yatırım yapma eğiliminde olacağını umuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD’deki şirketler pazarı ele geçirdi"

Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü (FUAM) Ali Coşkun ise Türkiye'de girişim sermayesi yatırımlarının gelişim trendinin ABD’deki gibi olmadığına işaret ederek, başarılı olan teknoloji şirket sayısının kurulan şirket sayısına oranlandığında Türkiye’nin çok geride kaldığını söyledi.

Coşkun, bunun en temel sebebinin ABD'deki şirketlerin tüm pazarları ele geçirmesi ve yerel şirketlerin pazar paylarının kısıtlanması olduğunun altını çizdi.

FUAM koordinatörü Ahmet Serhat Can ise teknoloji dışındaki alanlarda olgunlaşmış şirketlere yapılan yatırımların son yıllarda arttığını, bilinen en önemli yatırımların teknoloji tabanlı e-ticaret siteleri olduğunu söyledi. Can, yatırım alan bu şirketlerde performans ve büyüklük olarak artış yaşandığını vurguladı.

- Şirketlerin büyümesine katkı sağlıyor

Türkiye'nin ilk dijital girişim ve yatırım analiz platformu olan Startups.Watch'ın verilerine göre, kurumsal girişim sermayesi, özel girişim sermayesi firmaları ve bireysel yatırımcılar tarafından teknoloji tabanlı girişimlere yapılan yatırım sayısı 2010'da 11 iken 2016'da 85'e çıktı.

MV, Koç, Sabancı Holding gibi şirketlerin yatırım kolları özellikle teknoloji alanındaki girişimlere yoğunlaşarak bu alanda yatırım fonları kurdu.

2016’da finansal teknoloji girişimine en büyük yatırımı MV Holding yaptı.

Turkcell ve KVK'nın kurucu ortağı Mv Holding, Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinden biri olan Cardtek'in yüzde 24’lük azınlık hissesini alarak Türkiye’de şu ana kadar yapılmış en büyük Fintech yatırımını yaptı.

Koç'un yüksek teknoloji yatırım şirketlerinden biri olan Inventram, büyüme potansiyeli olan erken aşamadaki girişimlere yatırım yapıyor. Şirkete geçtiğimiz yıl kasım ayında Japonya'nın en büyük yatırım gruplarından Mitsui Co'da ortak oldu.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs, 2016’da Jolly Tur'un kurduğu seyahat teknolojileri servis sağlayıcısı Gordion Teknoloji ile ortaklık anlaşması imzalamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.