Grevdeki Marca gazetesi bugün çıkmadı

Grevdeki Marca gazetesi bugün çıkmadı
- Yönetimin işçi çıkarma kararının ardından çalışanları 3 gündür grev yapan, İspanya'nın en yüksek tirajlı spor gazetesi Marca, bugün çıkmadı

MADRİD (AA) - İspanya'da Unidad Editorial adlı yayın grubuna bağlı spor gazetesi Marca, Marca radyosu ve Expansion adlı ekonomi gazetesinin çalışanları, şirketin aldığı işten çıkarma kararına karşı 3 gün önce başlattıkları grevi sürdürürken, Marca gazetesi bugün çıkmadı.

İspanya'da ERE olarak adlandırılan, zarar eden şirketlerin yasal olarak işçi çıkarmasına hak tanıyan yasayı kullanan Unidad Editorial, daha önce 224 basın çalışanının işine son vereceğini açıklamıştı. Bünyesinde İspanya'nın önemli siyasi gazetelerinden El Mundo, ülkede en çok satan spor gazetesi Marca, ekonomi gazetesi Expansion ve Marca radyosu gibi tanınan medya kuruluşlarını barındıran Unidad Editorial, sendikalardan gelen baskılar sonrası yeni bir teklif sunsa da bu da grevi engelleyemedi.

İspanyol yayın grubu, işten çıkarılacakların sayısını 186'ya düşürdü. Ayrıca 5 biner avro ve 33 iş günü tazminat ödeme teklifini getirdi. Fakat sadece El Mundo gazetesi çalışanları "iyi niyet" olduğuna kanaat getirip greve gitmezken, bu öneriyi yeterli bulmayan diğer basın kuruluşları ise iş bırakmaya devam etti.

Günlük 130 binin üstünde tirajı olan Marca, İspanya'nın en çok satan spor gazetesi olarak biliniyor. Marca'nın bünyesinde yaklaşık 200 kadrolu personel bulunurken, bunların 30'u Marca radyosunda çalışıyor. Unidad Editorial'in işten çıkarma planında yer alan 186 kişiden 19'u Marca gazetesi, 19'u da Radyo Marca çalışanları olarak gösteriliyor.

Bu arada İspanya'nın yaşadığı ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında medya geliyor. Madrid Basın Derneği'nin (APM) açıkladığı verilere göre, İspanya'da ekonomik krizin başladığı 2008'den 2015'in aralık ayına kadar olan sürede toplamda 12 bin 200 gazeteci işten çıkartıldı. Krizden dolayı medya çalışanlarının maaşları ortalama yüzde 17 düşürülürken, 375 medya kuruluşu da kapandı. Ayrıca 2015'in aralık ayındaki rakamlar doğrultusunda, bir yıl öncesinin aynı dönemine oranla spor gazetelerinden Marca'nın yüzde 9,2, AS'ın da yüzde 10 tiraj kaybına uğradığı belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.