Grip mevsimi yaklaşıyor

Grip mevsimi yaklaşıyor
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Muhammet Keskin, “Grip kapalı ve kalabalık yerlerde daha hızlı yayılır” dedi.

Sonbahar daha kısa günler ve daha serin havalar demek. Şehirlere dönüş, okulların açılması ve toplu yaşamın artmasıyla birlikte sonbahar aynı zamanda Grip (influenza) mevsiminin başlaması anlamına da geliyor.Soğuk algınlığının en fazla kış mevsiminde görüldüğünü söyleyen KBB Uzmanı Op. Dr. Muhammet Keskin, “Bunun başlıca nedenleri arasında kötü havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması, bu mevsimde stresin daha fazla olması ve burundaki koruyucu mukozanın soğuması ile virüslerin hızla çoğalması sayılabilir” dedi.       

“GRİP KALABALIK YERLERDE DAHA HIZLI YAYILIR”

Gribin kapalı ve kalabalık daha hızlı yayıldığını vurgulayan Keskin,“Dolayısıyla açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak enfeksiyon riskini azaltır. Virüsler, mikrobun bulaştığı yerlerde (kapı tokmağı, telefon gibi) canlı kalabildikleri için, bu yüzeylere temastan sonra virüsleri rahatlıkla burnumuza veya gözlerimize transfer edebiliriz. Bunu engellemek için ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamalıyız” diye konuştu.    

“HERKES GRİP AŞISI OLMAK ZORUNDA DEĞİL”

Bebekler, çok yaşlılar ve bağışıklık sistemi problemli olan kişilerde hastalığın çok ciddi, hatta ölümcül olabileceğini söyleyen Op. Dr. Muhammet Keskin şunları kaydetti:

 “Herkes grip aşısı olmak zorunda değildir, astım, kronik akciğer veya kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalığı gibi hastalığı olanlar bu gruba dahildir. Bu kişiler de kesinlikle aşılanmalıdır. Bunların dışında; sağlık personeli (doktor, hemşire ve diğer personel),huzurevi ve kronik bakım ünitelerinde çalışanlar, ev hemşireleri,65 yaş ve üzerindekiler, dış ülkelere seyahat edecek olanlar, önemli etkinliklerin kesintiye uğramasını en aza indirmek için önemli toplum hizmeti veren kişilerde mutlaka aşılarını yaptırmalıdırlar”

 

DERYA DEMİR

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.