GSS’de tekli prim sistemi geliyor

GSS’de tekli prim sistemi geliyor
1 Nisan’da yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile GSS’de tekli prim sistemine geçilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz sistemin avantajlarını PUSULA’ya anlattı

8 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Sağlık Sigortası’ndaki yeni düzenleme 1 Nisan 2017’de yürürlüğe girecek. Daha önceki GSS sisteminde 3 ayrı gelir seviyesi bulunduğundan karmaşaya sebep olmaktaydı. Yeni düzenleme ile tekli prim sistemine geçilerek karmaşaya son verilmek isteniyor.

GERİYE DÖNÜK BORÇLAR SİSTEME DÂHİL

  1. GSS değişikliğinin avantajlarını anlatan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, “Sistemin en önemli avantajlarından birisi de geriye dönük borçların da bu düzenlemeye dâhil edilmesidir. 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle sistemden dolayı oluşmuş borçların bütün gecikme zamları silinecek olup, borçların tamamı 53,33 lira üzerinden hesaplanacaktır. Kanunun yürürlüğe gireceği günü takip eden aybaşı itibari ile (01.05.2017) bir yıl içerisinde borçların peşin veya taksitli ödenmesi halinde faiz uygulanmayacaktır. Borcunuz güncellenecek, gecikme faizleri silinecek ana borç da asgari ücretin yüzde 3’üne göre hesaplanacaktır. İstenirse bu borç da 12 ay olarak taksitlendirilebilecek” ifadelerini kullandı.

BÜTÜN AİLEDEN TEK BİR ÜCRET

Yavuz, “Aile içinde GSS primi her bireyden ayrı ayrı 53,33 lira ücret alınmayacak, alınan 53 liralık GSS ücreti bütün aileyi kapsayacaktır. Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan kişiler, üniversite hastanelerinden, en pahalı ilaçlar olmak üzere yurtdışı tedavilerinden, yani sistemin her imkânından yararlanabilecektir. Genel Sağlık Sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren on iki ay içinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir. GSS kapsamında daha önce ödenmiş olan genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları iade ve mahsup edilmez” diye konuştu. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum