"Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesi"

"Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesi"
Kenya'nın Mombasa Valisi Joho:- "Dünyanın başka bölgelerinde başka problemler oluyor, katliamlarla karşılaşıyoruz. Bunun için çocukları sosyal hayata dahil etmeliyiz"

ANTALYA (AA) - Kenya'nın Mombasa Valisi Hasan Ali Joho, dünyanın farklı bölgelerinde başka problemlerin, katliamların olduğunu belirterek, "Bunun için çocukları sosyal hayata dahil etmeliyiz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesi" kapsamında yapılan oturumlarda terör, ırkçılık, radikal gruplar gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi.

"Karşıt Anlatı ve İletişimler" konulu panele başkanlık eden Joho, radikal dil kullananların karşısında durmak gerektiğini söyledi.

Herkesin aynı hedefin peşinde olduğunu anlatan Joho, terörle kökten mücadele için buna sivil toplum kuruluşlarının dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Mombasa'da buna yönelik, imamların, dini yöneticilerin katılımıyla bir çalışma yaptıklarını ve bunun etkili olduğunu vurgulayan Joho, "Çünkü biz bunun farkındaydık. İşsizlikten dolayı insanların teröre, radikal gruplara sürüklendiğini biliyorduk. Radikalize olmuş bir kişi doğrudan devlet tarafından değiştirilemez. Bu yüzden sivil toplum, bizim için önemli sorumluluğu üstleniyor, gençler için köprü görevi görüyor." diye konuştu.

İnsanlığa saygı göstermenin ortak noktaları olduğunu belirten Joho, şöyle konuştu:

"Bu diyaloğa herkesin dahil olması çok önemli. Bu insanlar neden böyle bir şeyin içeresine düşüyor? Mombasa'da bir genç, neden Brüksel'deki, Suriye'deki birisiyle iletişime geçmek istiyor? Sosyal medyada ciddi bir takip var, kendimiz bir tercihte bulunmamız gerekiyor. Tekerliği yeniden icat etmek durumunda değiliz ama gidip problem neredeyse orada çözeceğiz ve bunun için de bütün yolları kullanmayız. Problemin çözümü için ana akım medyayı yoğun kullanmayız. Sosyal medyada çok aktif olmamız gerekiyor."

Joho, "Dünyanın başka bölgelerinde başka problemler oluyor, katliamlarla karşılaşıyoruz. Bunun için çocukları sosyal hayata dahil etmeliyiz. Hangi yollar bizim için uygun, o metotları uygulamalıyız." ifadelerini kullandı.

- "Terör tuzağına çekilebilirsiniz."

El-Kaide'nin kesinlikle Müslümanlıkla alakasının olmadığına dikkati çeken Joho, şöyle devam etti:

"Bana da bazı ifadelerde bulundular. 'Şunu yaparsan cennete yakın olursun, kıyamet günü Hz. Muhammed'e merhaba deme imkanına sahip olabileceksin.' dediler. Başkalarını da 'oraya gidersen kız arkadaşını göreceksin, kuzenlerini getireceksin, rahat edeceksin' gibi söylemlerle insanları kandırıyorlar. İslam, kesinlikle bunu size söylemiyor. Gençler, çocuklar bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyor, bu kişiler kandırılıyor. Bu terör örgütlerinde, kimsenin bir kere bile namaz kıldığını bile görmedik. Bu şartlar altında bunların nasıl Müslüman olduğunu düşünebilirim. Öldürdüğü sürece cennete yakın olacağı söyleniyor. Bu nasıl olacak? Böyle bir gerçeklik olamaz. Böyle bir tuzağın içine çekilebilirsiniz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.