"Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay"

"Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay"
Türk Kızılayı'nın gelecek ay yapılacak olağan kongresinde genel başkanlık için adaylığını açıklayan Genel Başkan Vekili Kınık, kurumun yeni dönemdeki vizyonunun "Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay" olacağını bildirdi - Kınık, genel başkanlığa seçilmesi halinde

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Türk Kızılayının gelecek ay yapılacak olağan kongresinde, Ahmet Lütfi Akar'ın görev süresinin dolması nedeniyle genel başkanlığa aday olacağını açıklayan Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, yeni dönemde vizyonlarının "Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay" olacağını belirtti.

Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar'ın görev süresinin dolması nedeniyle 4 Nisan'da olağan kongreye gidecek Türk Kızılayında bin 500 delege oy kullanacak, genel başkan ve yönetim kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.

Genel başkanlığa aday olan Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kınık, projelerini AA muhabirine anlattı.

Yeni dönemde vizyonlarının "Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay" olacağını açıklayan Kınık, 5 yıllık bir "Stratejik Eylem Planı" hazırladıklarını, kurumun hizmetlerini daha da güçlendirme kararı aldıklarını vurguladı. Türk Kızılayının 5 bin 500 çalışanı bulunduğunu, bunların 3 bininin kan hizmetlerinde çalıştığını aktaran Kınık, Kızılayın "Güvenli Kan Temini Projesi" ile Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladığını söyledi.

Hedeflerinin, Türkiye'deki bütün kan ihtiyacını Türk Kızılayının sağlaması olduğunu dile getiren Kınık, "Yıllık 1,9 milyon ünite kan topluyoruz. Bunu 2,4 milyon üniteye çıkartmak gibi bir hedefimiz var. Yeni dönemde özellikle kan ürünlerinde dışa bağımlılığı azaltacak plazma fraksinasyonu fabrikası ile plazma aferez merkezlerimizin yatırımlarını Sağlık Bakanlığımız ile gerçekleştireceğiz" dedi.

- "Eğitimli gönüllüleri her sokağa ulaştırmak arzusundayız"

Afetlere müdahale noktasında da yeni adımlar atacaklarını vurgulayan Kınık, afet risklerinin azaltılmasına yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştireceklerini bildirdi.

Kınık, toplumla ilişkileri de geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Hedefimiz ilk etapta 2 milyon Kızılay gönüllüsü. Kızılayın değerlerini bilen, eğitim almış gönüllüleri her sokağa ulaştırmak arzusundayız. Dezavantajlı bölgelerdeki gençliğimizin de elinden tutarak beslenme, barınma, yurt imkanları ve sosyal aktiviteler noktasında Kızılay dünyasını onların istifadesine sunacağız" diye konuştu.

- "Toplum Merkezi 16'ya çıkacak"

Göç Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren toplum merkezlerinin çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Kınık, şöyle devam etti:

"Göç hizmetleri departmanında Suriye'den misafir ettiğimiz 3 milyon kardeşimize yönelik yürüttüğümüz hizmetler var. Bunlardan biri de toplum merkezleri. Daha çok uyum temelli projeler yürüteceğiz. Özellikle Suriyeli misafirlerimize yönelik Türkçeyi öğretme, kadınlara ve gençlere meslek kazandırma, psikososyal destek hizmetleri. Bu hizmetlerden özellikle çocukların yararlanmasını istiyoruz."

Şanlıurfa, Konya ve İstanbul'da bulunan toplum merkezlerinin sayısının, Avrupa Birliğinin İnsani Yardım Fonu'ndan alınan 38 milyon avroluk hibe paketi ile 16'ya çıkarılacağını ifade eden Kınık, göçten etkilenen şehirlerde uyum merkezleri açacaklarını dile getirdi.

Kınık, uluslararasılaşma projelerine de ağırlık vereceklerini belirterek Türk Kızılayının, uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonunun başkanlığına aday olduğunu, bu çerçevede lobi faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

- "Afrika'da hemşirelik okulu açacağız"

İnsani diplomasi alanı içerisinde de bir bölüm oluşturduklarını anımsatan Kınık, insani arabuluculuk, çözümleme, barış tesisi ve güven artırıcı tedbirler alınması gibi alanlarda Türk Kızılayının daha etkin olacağını kaydetti.

Türk Kızılayı Genel Başkan adayı Kınık, Birleşmiş Milletler, NATO gibi askeri ve sivil organizasyonlar nezdinde insani yardımların güvenle ulaştırılmasıyla ilgili ciddi bir insani diplomasi atağına kalkacaklarını vurguladı.

Uluslararasılaşmanın yanında, ilk defa yeni dönemde canlanacak halk sağlığı ve psikososyal hizmetler olacağına değinen Kınık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsani yardım yürüttüğümüz alanlarda halk sağlığı temelli çalışmalar yapacağız. Bu alanda Kızılayın okulları, hemşirelik ve halk sağlığı okulları açılacak. Dezavantajlı coğrafyalarda, az gelişmiş ülkelerde, Afrika'da bunu başlatacağız. İlk hemşirelik okulumuzu Somali'de açmayı hedefliyoruz. Yardımcı sağlık personeli yetiştirmeyi düşünüyoruz. Afrika için büyük bir ihtiyaç. Yılda bir milyon insan sıtmadan hayatını kaybediyor. Kızılay çadır üretim tesislerinde ilaçlı cibinlik üretmeye başlıyor. Özellikle sıtmanın yaygın olduğu Asya ve Afrika ülkelerinde düşük maliyetli, 1 lira. İlaçlı cibinliklerle anneler ve çocuklar sıtma olmaktan korunabiliyor ve ölümden dönebiliyor. Okullarımızda da ebe, hemşire, anestezi teknikeri, laboratuvar teknikeri, halk sağlığı ve beslenme sağlığı teknikerleri yetiştireceğiz. Bunlar bulundukları ülkelerde Kızılayın verdiği diplomalarla Türkçeyi öğrenmiş bir ülkede eğitilecekler."

Kınık, Somali'de, Kenya'da ve diğer Afrika ve Asya ülkelerinde de bu modeli yaygınlaştıracaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.