Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (1)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (1)
"Her dört ihracatçımızdan biri, beş ve beşten fazla pazara ihracat yapmakta ve bu ihracatçılarımız toplam ihracatımızın yüzde 73'ünü oluşturmaktadır"- "2002 yılında hiçbir üründe 5 milyar dolar üzerinde ihracat yapamayan ülkemiz, 2015 sonunda 9 üründe 5 m

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Her dört ihracatçımızdan biri, beş ve beşten fazla pazara ihracat yapmakta ve bu ihracatçılarımız toplam ihracatımızın yüzde 73'ünü oluşturmaktadır" dedi.

Tüfenkci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda, küresel ekonominin 2015 yılı içerisinde birtakım kırılganlıklarla beraber tekrar yavaşlama eğilimine girmesinin, uluslararası kuruluşların gelecek döneme ilişkin beklentilerini aşağı yönlü revize etmesine neden olduğunu kaydetti.

Uluslararası Para Fonunun (IMF) ocakta yayınladığı raporunda 2016 küresel büyüme öngörüsünü yüzde 3,6'dan yüzde 3,4'e düşürdüğünü anımsatan Tüfenkci, 2017 yılı için büyüme tahminini ise yüzde 3,8'den yüzde 3,6'ya revize ettiğini hatırlattı.

Tüfenkci, Dünya Ticaret Örgütünün de 2015 yılı eylül ayında; 2016 yılına ilişkin küresel ticaret büyüme öngörüsünü yüzde 4'ten yüzde 3,9'a düşürdüğüne dikkati çekerek, "Bu oran küresel kriz dönemlerinden sonra küresel ticaret hacminin en yavaş arttığı döneme işaret etmekte." dedi.

Buna ek olarak 2016 yılı ocak ayında küresel ticaret hacmi aylık bazda yüzde 0,4 gerilerken; küresel ihracat hacminin yüzde 1 düştüğüne işaret eden Tüfenkci, küresel ithalat hacmindeki artışın ise yüzde 0,2'de kaldığını dile getirdi.

Tüfenkci, Türkiye'nin ise kriz süresince ve krizden sonraki toparlanma süreçlerini tüm kırılganlıklar ve belirsizliklere rağmen başarıyla yönettiğinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Öyle ki ülkemiz 2015 yılında yüzde 4 büyüme oranı ile en hızlı büyüyen ekonomiler arasında kendisine yer bulmuştur. 2016-2018 dönemine ilişkin hazırlanan Orta Vadeli Programımızda ise 2016 yılı büyüme oranının yüzde 4,5; 2017 ve 2018 yıllarındaki büyüme oranının ise yüzde 5 oranında yükselen bir eğilimde olması öngörülmektedir. Ülkemizin gösterdiği başarılı performans uluslararası kuruluşların da dikkatini çekmektedir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentilerini yüzde 3'ten yüzde 3,5'e yükseltmiştir. Ayrıca 2015 yılından gelen güçlü veriler ile desteklenen güçlü ekonomik duruşun Türkiye için yakın vadede ekonomik ivmede artışa işaret ettiği ifade edilmiştir."

- "İhracatımızın yüzde 51'lik kısmını oluşturanlar, 5'ten fazla ülke grubuna ihracat yapıyor"

Bakan Tüfenkci, dünya ticaret hacminin seyrine bakıldığında son dönemlerde uzun dönemli eğilimin aksine keskin bir yavaşlamanın görüldüğünü söyledi.

Buna rağmen Türkiye'nin 2002-2015 arasındaki 14 yıllık dönemde ihracatını ve ithalatını artırdığından bahseden Tüfenkci, ihracatçıların 2015 yılında gümrüklerden 2014'e kıyasla miktar olarak daha fazla ihracat gerçekleştirdiğinin görüldüğünü kaydetti.

Tüfenkci, "Buna ek olarak gümrüklerimizde işlem gören beyanname sayıları da 2015 yılında dolar cinsinden ihracatımızda görülen gerilemenin aksine gümrüklerimizin bir önceki yıla göre daha fazla işlem yaptığını göstermektedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2002'de yalnızca 18 üründe 500 milyon doların üzerinde ihracat yaparken, 2015 yılı sonu itibarıyla bu sayıyı 52 ürüne ulaştırdığını anlatan Tüfenkci, "Yine 2002 yılında hiçbir üründe 5 milyar dolar üzerinde ihracat yapamayan ülkemiz, 2015 sonunda 9 üründe 5 milyar doların üzerinde ihracat yaptı." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, 2002-2015 döneminde dış ticaretteki gelişimin şehirlerde de görülebileceğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2002 yılında 5 milyar doların üzerinde ihracat yapan yalnızca bir ilimiz varken, 2015 yılı sonu itibarıyla 6 ilimizde 5 milyar doların üzerinde ihracat yapılmıştır. Buna ek olarak 2002 yılında 500 milyon doların üzerinde ihracat yapan il sayısı yalnızca 7 iken 2015 yılında bu sayı 25'e yükselmiştir. Ülkemizin dış ticaret konusunda dünya pazarlarına entegre bir yapıda olduğu rahatlıkla görülebilmekte. Her dört ihracatçımızdan biri, beş ve beşten fazla pazara ihracat yapmakta ve bu ihracatçılarımız toplam ihracatımızın yüzde 73'ünü oluşturmaktadır.

İhracatımızın yüzde 51'lik kısmını oluşturanlar 5'ten fazla ülke grubuna ihracat yaparken; ihracatımızın yüzde 13,7'lik kısmı ise 10 ülke grubuna birden ihracat yapmayı başaran ihracatçılarımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Piyasaya yeni giren firmalar toplam ihracatımızın sadece yüzde 5'lik kısmını oluştururken, ticarete devam eden firmalar ise toplam ihracatımızın yüzde 95'ini oluşturmaktadır."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.