Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:
"Türkiye Ürün İhtisas Borsası, Türkiye'nin tarım ürünleri piyasası için devrim niteliğinde bir gelişme"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci̇, Türkiye Ürün İhtisas Borsasının, ülkenin tarım ürünleri piyasası için devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu belirtti.

Tüfenkci, yazılı açıklamasında, lisanslı depolardaki tarım ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği Türkiye Ürün İhtisas Borsasına ilişkin hususları düzenleyen "Ürün İhtisas Borsasının Kuruluş, Faaliyet, İşleyiş ve Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Türkiye Ürün İhtisas Borsasının elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyette bulunacak bir borsa olacağına değinen Tüfenkci, borsa için tarım ürünleri ve sermaye piyasalarının önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla bankaların güçlerini birleştirdiğini bildirdi.

Tüfenkci, borsanın kurulmasının Türkiye'nin tarım ürünleri piyasası için devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye Ürün İhtisas Borsasının faaliyete geçmesiyle elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı tamamen elektronik ortamda, hızlı ve güvenilir biçimde, tek bir platformda yapılacaktır. Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu gelişmiş bir tarım ürünleri piyasası oluşacak ve tarımsal piyasalarla finansal piyasaların entegre olması sağlanacaktır. Tarım ürünleri piyasamızın daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesiyle birlikte ülkemiz tarım ürünleri ticaretinin merkezi haline gelecek ve tarım ürünleri piyasasında dünyanın lider ülkelerinden biri olacaktır. Borsanın faaliyete geçmesiyle üreticiler, tacirler, sanayiciler ve bu kişilerin yanı sıra bu piyasada işlem yapmak isteyen herkes, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın bu borsada elektronik ürün senedi alım satımı yapabilecek ve elektronik ürün senetleri, altın, döviz, hisse senedi gibi bir yatırım aracı olarak kullanılabilecek."

Lisanslı depoculuk sisteminin geldiği aşamaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci̇, şunları kaydetti:

"Lisanslı depoculuk sistemi ülkemizde hızla gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Bugüne kadar toplam 91 şirkete Bakanlığımızca lisanslı depo işletmesi kuruluş izni verildi ve kuruluş izni alan şirketlerden 32'sine de lisans vererek faaliyete geçirdik. Gelinen aşamada lisanslı depo kapasitemiz 1 milyon 363 bin 300 tona ulaştı. Son bir yılda şirket sayısında ve depo kapasitesinde yüzde 100'ün üzerinde artış sağladık. İnşallah Ürün İhtisas Borsasının da faaliyete geçmesiyle lisanslı depoculuk sistemi daha da büyük bir hızla gelişecektir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.