Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

GÜNDEM İNGİLTERE

GÜNDEM İNGİLTERE

Geçtiğimiz ay Merkez Bankası cesaretli adımlar atıyor demiştik. Merkez Bankası hız kesmeden devam ediyor. Bu ay ki toplantısında da 0,50 baz puanlık bir indirim yaptı. Faizin üst bandında 0,50 puan indirime giderek üst bandı % 9’a geri çekti. Piyasalar artık faizlerin bankalarda da inmesini bekliyor.

İçerinin penceresinden baktığımızda piyasalar çok da kötümser değil, sadece endişe var döviz yatay hareket ediyor. Borsa İstanbul ise 77,000-78,000 bandına sıkıştı, İngiltere’nin oylamasını bekliyor.

Merkez Bankası önceki gün bankaların ekonomistlerine bir sunum yaptı. Burada kısaca çekirdek enflasyondaki düşüşün memnuniyet verici olduğunu fakat hizmet sektöründeki ücret artışlarından dolayı enflasyon baskısını hissettiklerini bu nedenle enflasyon konusunda çok rahat olmadıklarını açıkladılar.

Faizde sadeleşme programı doğrultusunda faiz indirimlerinin sonuna yaklaşıldığını ima ettiler.

Görünen o ki merkez faizleri daha fazla indirmeyecek önünde sadece 0,50 baz puanlık bir indirim olduğunu düşünüyorum. Veya Merkez küresel piyasalardaki gelişmelere bakarak iki tane 0,25-0,25 baz puan daha indirim yapabileceğini düşünüyorum. Merkez Bankasının küresel piyasalardaki oynaklığı takip ederek temkinli davranacağını düşünüyorum. Çünkü önümüzdeki süreçte ABD merkez bankası FED’in faiz artırımlarına gidecek olması başta gelişmekte olan ülkelerin elini kolunu bağlayacağı gibi küresel anlamda da bütün merkez bankalarını temkinli olmaya itti. Bu süreçten sonra ABD merkez bankasının faizlerle ilgili her alacağı karar hepimizi yakinen etkileyecektir.

ABD tarafında daha faizler artmadan gelecek her olumlu iyi veri piyasalarda dalgalanmayı dolarizasyonu tırmandıracaktır. Şimdiye kadar böyle olmuştur şimdiden sonra da böyle olacaktır.

Bugün küresel piyasaların en çok merakla beklediği konu İngiltere’nin referandum sonuçlarının açılanması olacaktır. Referandum sonuçları eğer ki İngiltere Avrupa Birliğinden çıkacak olursa bu şekilde sonuçlanırsa bugünden başlayarak yeni bir dalgalanma yaşayacağız. Euro’nun ve İngiliz Sterlininin değer kaybetmesinden tutunda Euro bölgesinin dağılma sürecinin başlangıcını da yaşayabiliriz. Borsalara Londra kaynaklı sert satışlar gelecektir. Dövizde beklentiler çok farklı olacaktır. Dolar tüm piyasalarda başta Euro ve İngiliz Sterlini olmak üzere tüm para birimlerine karşı değer kazanacaktır. Tam tersi bir durumda referandum Avrupa birliğinde kalalım diye sonuçlanırsa da döviz fiyatları yatay hareket edecektir. Hatta dolar bir miktar değer kaybedebilir.

Borsalarda hızlı yükselişler görmemizde mümkün olacaktır. Küresel piyasalar şimdilik buna kilitlenmiş durumdadır.

Borsa İstanbul için beklentilerimizde bir farklılık yok. 80,000 seviyesini geçemeyeceğini daha önceleri birkaç kez yazmıştım. Borsa İstanbul hem içerideki gelişmelerden hem de dış piyasalardaki hareketlerden çok etkilenmektedir. Borsa İstanbul yükseliş için pozitif haberler lazım, bunlar olursa borsanın 80,000 seviyesini o zaman geçebileceğini düşünüyorum.

Altın fiyatları 117-122 TL bandında hareket ediyor. Altın’ı geçen yazımda da belirtmiş olduğum gibi 122 seviyesinde kar satışı yaptılar. Önceki yazımda altında buraya dikkat etmek gerekir demiştim. Uyarılarda bulunmuştum. Temmuz ayının ilk Cuma günü açıklanacak ABD tarımdışı istihdam rakamları beklentilerden iyi gelecek olursa Altında 112-113 TL seviyelerine kadar sert satışlar olacaktır. Altın için 112-113 seviyeleri alış 122-123 seviyesi ilk satış tekrar yukarı giderse 127-129 aralığında altını satabilirsiniz. Çünkü bu süreçte FED faizleri artıracaktır. Bu da altına satış getirecektir.

NOT: İngiltere’nin referandum sonuçları bugün belli olacak. Referandum neticesi küresel piyasalar için çok önem arz etmektedir. İngiliz halkı AB’den ayrılalım derse bu süreçten sonra küresel piyasalarda çok farklı bir senaryo göreceğiz. Ama çok da iyi olmayacak diye düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR