Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Gündem koalisyon

Gündem koalisyon

Gündemi meşgul eden en önemli konu, hala koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamamasıdır. Yine liderler görüştü. Yine hafta sonu tekrar görüşecekleri belirtildi. Piyasalarda bir an önce koalisyon çalışmalarının neticelenmesini bekliyor, dahası istiyor. Şimdi gözler yeniden hafta sonunda yapılacak liderler zirvesine çevrildi. Önceki gün yapılan liderler zirvesinden biraz da olsa umut çıktı. Toplantı sonrası yapılan açıklamalar gayet ılımlı ve olumluydu. Piyasalarda hafta sonunu bu umutla bekliyor. Koalisyon çok zor gibi gözükse de hala bir ışık var. Çünkü ülkemizin şu anda bulunduğu ortam çok sıkıntılıdır. Bu süreçten başarıyla çıkabilmek içinde zor şartlar altında herkes elini taşın altına sokup büyük koalisyon kurulmalıdır. Belki fazla uzun ömürlü olmayacak, belki zıt kutupların çatışmalarını izleyeceğiz. Fakat bu sıkıntılı süreci atlatmak için koalisyon şartlarını zorlamak lazım diyorum.

Piyasalar umutlu demiştim, en azından yapılan açıklamalar umut dağıttı. Piyasalarda buna tepkisiz kalmadı. Borsa İstanbul dün yüzde iki değer kazanarak 79,000 seviyelerine kadar yükseldi. Borsada alımlar devam ediyor. Dolar/TL önceki hafta ve önceki günlerde iki defa 2800 seviyelerini test etmesine rağmen oralarda kalamadı. Tekrar 2760-2780 bandına çekildik. Piyasalar bu seviyelerde bekleyecek. Ne zaman ki koalisyonla ilgili net ifadeler gelecek ondan sonra kendine bir yön çizecek. Bu ortamda koalisyon olsa bile piyasalarda terörün yarattığı endişe kredi derecelendirme kuruluşlarının notumuz ile ilgili yapacağı açıklamalar cari açık ve 2015 yılının tamamen boşa geçmiş olması döviz fiyatlarını yukarı yönlü dalgalandıracaktır. Ben küçük bir olumsuzlukta bile Dolar/TL’nin 2800 seviyelerinin üstünde bir rakamlarda olacağını düşünüyorum. Koalisyon olursa tabii ki piyasalar buna ilk önce olumlu fiyatlayacaktır. Borsa İstanbul yukarıya 85,000 seviyelerine doğru bir hareket çizecektir. Dolar/TL ilk etapta 2,650-2,700 aralığına kadar olumlu tepki verecektir. Bunların kalıcı olup olmayacağı ise kurulacak koalisyonun gidişatına göre belli olacaktır.

Geçtiğimiz hafta kredi derecelendirme kuruluşu Moddy’s’in kredi notumuzla ilgili açıklamaları bekleniyordu. Herkes yatırım yapılabilir notumuzun kaybedilebileceğini düşünüyordu. Fakat Moddy’s notumuzda bir değişikliğe gitmedi. Nihai durumumuzu 4 Aralık’taki açıklamalarında belirteceğini söyledi. 4 Aralığa kadar bekleyip göreceğiz. Notumuzda bir değişikliğe gidecek mi? Gitmeyecek mi? Bunlar iç piyasalarda yaşanan gelişmeler bir de dışarıya bakacak olursak orada da işler hiç iyi gitmiyor. FED’in faiz artıracak olması, Ortadoğu’da yaşanan çatışmalar Euro tarafında Yunanistan sorunu ve Çin’den gelen (ISM) imalat sektörünün kötü verileri. Dünya ekonomisinin de iyi olmadığını gösteriyor. para piyasaları için temkinli duruşun devam etmesi lazım Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş bizim açımızdan çok iyi, petrole bağımlı olan bir ülke olmamızdan dolayı cari açığımıza katkı sağlayacaktır.

Altın fiyatlarında geçtiğimiz haftalarda yaşanan 95 TL’ye kadar olan düşüş kendisini yeniden yükselişe bıraktı. Dün de yazdım yine yazıyorum altın fiyatlarında 95 TL’nin altında bir düşüş beklemiyorum. Geçtiğimiz haftalardaki yazımda da belirttiğim gibi 95 TL’den topladığı güç ile 100-110 TL aralığına kadar yükselişler görebiliriz. Dolar/TL’de önümüzdeki günlerde düşüşler olursa bunlar alım için fırsat olarak düşünüyorum. Çünkü uluslararası yatırım bankalarının son raporlarında da görüldüğü gibi yılsonu dolar/TL kurunun 2,950-3,050 bandında rapor ediyorlar. Önümüzdeki sürecin bizim için daha önemli olduğunu düşünüyorum. Onun için fırsatları değerlendirelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR