'Güneş'le 400 dekar araziyi suluyor

'Güneş'le 400 dekar araziyi suluyor
Konya'da elektrik ve mazot maliyetinin yüksekliği nedeniyle tarlasına güneş enerjisi panelleri kurduran çiftçi, bu sayede 400 dekar arazide sulu tarım yapıyor

Konya'da çiftçilik yapan Esat Aslan, 400 dekarlık arazisini, elektrik ve mazot maliyetinin yüksek olması nedeniyle kurdurduğu güneş enerjisi panelleri sayesinde suluyor.

Karatay ilçesine bağlı Acıdort köyünde yaşayan Aslan, bölgede su sıkıntısı yaşandığı için açtırdığı su kuyusuna, mesafenin uzaklığı nedeniyle elektrik getirtemedi. Mazotla yaptığı sulamada maliyetin yüksekliği üzerine güneş enerjisinden faydalanmaya karar veren Aslan, 220 güneş paneliyle kurulan sistemle 54 kilowatt elektrik üretip, günlük bin 500 ton su çıkartıyor.

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisi sistemini kurduktan sonra masraflarının önemli ölçüde azaldığını, ayrıca daha fazla alanı sulamaya başladıklarını söyledi.

Köyden uzak olan tarlalarına elektrik çekebilme imkanlarının bulunmadığını belirten Aslan, "Elektrik olmayınca jeneratöre mazot koyup, suyu kuyudan çekmemiz gerekiyordu. Bu da her sulamada 20 bin lira masraf demekti. Mahsulü bir kez sulasak dahi zarar ediyorduk." dedi.

"Maliyetimiz bir hayli düştü"
Sulama problemi nedeniyle daha önce sadece buğday yetiştirdiğini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

"Güneş enerjisi sayesinde artık bu kıraç topraklara yeşil ürünler ekebiliyoruz. Sulaması maliyetli olduğu için ekmeye çekindiğimiz ayçiçeği, mısır ve yonca gibi ürünleri gönül rahatlığıyla yetiştiriyoruz. Su sıkıntısı ortadan kalkınca, arazimin daha önce kullanılmayan bölümlerine de ekim yapmaya başladım. Güneş enerjisiyle elektrik üretmeye başladıktan sonra maliyetimiz bir hayli düştü. Eskiden param varsa sulama yapabiliyordum. Şimdi ise gökyüzünde güneş olduğu sürece, sabahtan akşama kadar sulama yapabiliyorum. Paneller yokken sadece su kuyusunun çevresindeki alanı sularken, şimdi 159 dönüm araziyi suluyorum."

Baba Ömer Aslan da köylerine bu sistemi ilk defa kendilerinin getirdiğini, panelleri gören diğer çiftçilerin de güneş enerjisi sistemi kurmak istediklerini anlattı.

Bu tür girişimlerde devlet desteğinin önemli olduğuna dikkati çeken Aslan, "Çiftçiye traktör alırken verilen destekler var. Onun yanında güneş enerjisi kullanımının da artması için bakanlık tarafından daha fazla destek verilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.