Güney Amerika'daki Zika salgını

Güney Amerika'daki Zika salgını
Şili, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ülkedeki ilk Zika virüsü vakalarını doğruladı- Sıcaklığın virüsün daha çabuk yayılmasına neden olduğu belirlendi

WASHINGTON (AA) - Şili'de sivrisineklerden geçen ve anneye bulaşması halinde bebekte beyin hasarına neden olan Zika virüsü vakaları görüldüğü bildirildi.

Şili Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ülkede aynı gün içinde 3 kişide Zika virüsü görüldüğünü doğruladı.

Virüsün hastalara, Venezuela, Kolombiya ve Brezilya'ya yaptıkları seyahatler sırasında bulaştığı belirtildi.

Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015'in Mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Şili'de görülmediği biliniyor.

- Sıcakların Zika virüsüne etkisi

California Davis Üniversitesi’nden böcek bilimci Bill Reisen, havalar ısındığında sivrisinek türü Aedes'in hastalığı yaymak adına biyolojisindeki neredeyse her şeyin hızlandığını sıcak havalarda daha hızlı çoğaldığını açıkladı.

Reisen, "Sıcak havalarda daha sık beslendiği için enfeksiyon kapma riskleri artan sivrisinekler, bu havalarda daha hızlı üreyen virüsü hemen yayıyor" dedi.

California Davis Üniversitesi böcek ve salgın hastalıklar bölümleri Profesörü Tom Scott, normal koşullarda sivrisineklerin 10-12 gün yaşam süreleri olduğunu, bunun virüsün büyüme süresine denk geldiğini belirtti.

Hava sıcaklıklarının yüksek olmadığı zamanlarda sivrisineklerin hastalığı yaymaya zamanları olmadan öldüğünü ifade eden Scott, buna karşın sıcak havada, virüs daha hızlı geliştiği için sivrisineklerin de hastalığı yaymak için çokça vakitleri olduğunu kaydetti.

Scott, havaların ısınmasıyla daha çabuk acıkan sivrisineklerin daha çok insanı ısırdığını bu şekilde de virüsün daha fazla insana yayıldığını vurguladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2015'in muhtemelen en sıcak yıl olarak kayıtlara gireceğini kasım ayında duyurmuştu.

İlk kez 1947'de Uganda'daki Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülen Zika virüsü, 1952'de insanlarda da görülmeye başlamıştı. Dünya çapında 2007 yılında, ikisi Uganda'da olmak üzere 14 Zika virüsü vakası bulunuyordu. Bu rakam 2013'e gelindiğinde 200'e çıkmıştı.

Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015'in mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ, Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulunmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.