Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik

Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik
ASEAN Dışişleri Bakanları, Güney Çin Denizi'ndeki gelişmelerden endişeli olduklarını bildirdi

VIENTIANE (AA) - Güney Asya ülkesi Laos'un başkenti Vientiane'de bir araya gelen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Güney Çin Denizi'nde son zamanlarda yaşanan gerginliklerden ciddi kaygı duyduklarını açıkladı.

ASEAN ülkelerinin dışişleri bakanlarının yıllık toplantısı sonrası yapılan ortak açıklamada, bölge barış, güvenlik ve istikrarın muhafazasının sürdürülmesinin önemine değinildi.

Güney Çin Denizi'ndeki son gelişmelerden ciddi endişe duyduklarını vurgulayan bakanlar, son zamanlarda artan faaliyetlerin bölgede gerginliği tırmandırdığını ve güveni zedelediğini belirtti.

Bakanlar açıklamada, konuyla ilgili olarak Çin ile görüşmeyi talep edeceklerini bildirdi.

Vietnam Dışişleri Bakanı Pham Binh Minh, gazetecilere yaptığı açıklamada, durumdan ciddi endişe duyduğunu dile getirdi. Pham, Güney Çin Denizi'nin asker ve silahlardan arındırılması gerektiğini kaydetti.

Kamboçya Dışişleri Bakanı Hor Namhong, ASEAN'ın konuyla ilgili olarak Çin ile görüşeceğini ancak görüşmenin tarihinin ve yerinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman de "Tehdit gerçek. Sadece hayal ya da kurgusal değil" dedi.

Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin desteklenmesinin yanı sıra bölgesel barışın ve güvenliğin artırılmasını hedefleyen ASEAN'a üye ülkeler arasında Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.