Güney Çin Denizi'ndeki gerilim

Güney Çin Denizi'ndeki gerilim
Malezya ve Çin, bölgedeki sorunların ele alınması konusunda anlaştı

BANGKOK (AA) - Malezya ve Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkların, Tarafların Eylem Deklarasyonu çerçevesinde ele alınması konusunda görüş birliğine vardığı bildirildi.

Malezya Haber Ajansı Bernama'ya göre, Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman ile Çin Devlet Müsteşarı Yang Cieçi'nin katılımıyla bugün düzenlenen toplantıda, Güney Çin Denizi'nde mülkiyet iddiaları üzerine yaşanan gerilimin Tarafların Eylem Deklarasyonu'na bağlı kalınarak çözümlenmesi konusunda fikir birliği sağlandı.

Malezya'ya 2 günlük resmi ziyarette bulunan Çin Devlet Müsteşarı Yang Cieçi'nin sabah Başbakan Necip Rezak ile bir araya geldiği belirtildi.

Yang ile görüşmesinden sonra basına açıklamada bulunan Malezya Dışişleri Bakanı Aman, Güney Çin Denizi'nde tartışmalı adalar sorununun yanı sıra Çinli balıkçıların Malezya sularında avlanmasının meselesinin de alındığını söyledi.

Aman, dost ülkeler arasındaki sorunlara çözüm bulunacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Güney Çin Denizi'nde egemenlik haklarının çatışması üzerine bölgede herhangi bir çatışmayı önlemek amacıyla 2002 yılında Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN ) ve Çin arasında Tarafların Ortak Deklarasyonu adıyla bir metin imzalanmıştı.

Geçen mart ayında yüz civarında Çinli balıkçı teknesi Malezya sularına girerek avlanmış, ardından Malezya makamları Çin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Güney Çin Denizi'ne komşu olan Malezya'nın yanı sıra ASEAN üyesi Brunei, Filipinler ve Vietnam, Güney Çin Denizi konusunda Çin ile doğrudan anlaşmazlık yaşıyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.