Güney Ekspresi'nde bulunan patlayıcıya ilişkin davada karar

Güney Ekspresi'nde bulunan patlayıcıya ilişkin davada karar
Güney Ekspresi'nde 20 Eylül 2011'de bulunan patlayıcıya ilişkin davada 5 sanık, ''devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra 8 yıl 4 aya kadar değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı

ANKARA (AA) - Güney Ekspresi'nde 20 Eylül 2011'de bulunan patlayıcıya ilişkin davada 5 sanık, ''devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra 8 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ramazan Pamukçi, Ertan Yürek, Halil Bayık ile Fethullah Yiğit ve bazı sanık avukatları katıldı.

Mahkeme, yargılamanın bittiğini bildirerek sanıklardan son sözlerini sordu.

Sanıklar, söyleyecek bir şeyleri olmadığı belirterek, beraatlarını talep etti.

Mahkeme, karar için duruşmaya yaklaşık iki saat ara verdi.

Aranın ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Ramazan Pamukçi, Ertan Yürek, Halil Bayık, İhsan Akgül ile Fethullah Yiğit'i ''devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırdı.

Mahkeme heyeti sanıklara ayrıca, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7'şer yıl 6'şar ay hapis, "patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek" suçundan da 8'er yıl 4'er ay hapis ve 33 bin 320'şer lira adli para cezası verdi.

Sanıklardan İhsan Akgün'e "ruhsatsız tabanca taşımak" suçundan 1 yıl hapis ile 600 lira adli para cezası veren mahkeme, sanık hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkartılmasına hükmetti.

Tutuksuz sanıklardan Yakup Pamukçi, Mürsel Pamukçi, Hayrettin Sincan, Ersin Batbay ile Ahmet Korbay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan beraatlarına karar veren mahkeme heyeti, sanık Mürsel Pamukçi'nin de "terör amaçlı patlayıcı madde bulundurmak" suçundan beraat ettiğini belirtti.

- İddianame

Kumrular Caddesi'nde 20 Eylül 2011'deki patlamanın meydana geldiği sırada, Siirt'in Kurtalan ilçesinden hareket eden ve İstanbul'a giden Güney Ekspresi'nde şüpheli Halil Bayık'ın bombayla yakalandığı belirtilen iddianamede, Halil Bayık ile Ramazan Pamukçi, İhsan Akgül, Ertan Yürek ve Fethullah Yiğit'in eyleme katıldıklarının belirlendiği ifade edilmişti.

İddianamede, patlayıcı madde konusunda kırsalda eğitim alan şüphelilerin, Kumrular'daki saldırıya eş zamanlı olarak Ankara-Konya Hızlı Tren hattına bombalı saldırı yapılması konusunda talimat aldıkları öne sürülmüştü.

Eylemin yapılması için Ramazan Pamukçi ve Halil Bayık'ın görevlendirildiği belirtilen iddianamede, Ramazan Pamukçi'nin bir gün önceden Ankara'ya gelerek eylem için hazırlık yaptığı, araç temin etmeye çalıştığı savunuldu.

Halil Bayık'ın ise yanında patlayıcıyla trenle Ankara'ya hareket ettiği anlatılan iddianamede, Kırıkkale polisinin yaptığı çalışmayla Bayık'ın yakalandığı ve eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı kaydedilmişti.

Bayık'ın yakalanmasından sonra Ramazan Pamukçi'nin hava yoluyla Diyarbakır'a döndüğü ve buradan Kuzey Irak'a geçtiği ifade edilen iddianamede, Pamukçi ile şüpheli Ertan Yürek'in de Kuzey Irak'a geçtiği, İhsan Akgül'ün ise şüphelilerin saklanması ve delillerin yok edilmesi konusunda çalışma yaptığı belirtilmişti.

- Şüpheliler hakkında istenen cezalar

İddianamede Halil Bayık, Ramazan Pamukçi, Fethullah Yiğit, İhsan Akgül ve Ertan Yürek'in ''Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütü üyeliğinden'' ise 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Sanıkların ''patlayıcı madde bulundurmak'' suçundan 18'er, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunu'na muhalefet suçundan ise 4 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edilmişti.

İddianamede, Ankara-Konya Hızlı Tren hattına bombalı saldırı teşebbüsünde bu kişilere yardım ettiği savunulan Yakup Pamukçi, Mürsel Pamukçi, Hayrettin Sincan, Ersin Batbay, Ahmet Korban'ın da ''silahlı terör örgütü üyeliğinden'' ayrı ayrı 15'er yıla kadar cezalandırılmaları istenmişti.

Mürsel Pamukçi'nin ''patlayıcı madde bulundurmak'' suçundan 18, Hayrettin Sincan'ın da Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet suçundan 4 yıl 6 aya kadar hapsi talep edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.