Güney Kıbrıs'ta tarihi caminin kundaklanması

Güney Kıbrıs'ta tarihi caminin kundaklanması
Güney Kıbrıs'ın Denya bölgesindeki tarihi cami bu sabah kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından kundaklandı- KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Bu çirkin eylemi yapanların Kıbrıs’ın barış ve huzur içinde bir geleceğe ulaşmasını istemedikleri açıktır. Meyd

LEFKOŞA (AA) - Güney Kıbrıs Rum kesiminin Denya bölgesinde bulunan tarihi cami bu sabah kundaklandı.

Tarihi cami, henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce ateşe verildi. Rum itfaiyesinin müdahale ettiği yangında, Denya Camisi'nin ahşap çatısındaki alevlerin güçlükle söndürüldüğü bildirildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Rum lider Nikos Anastasiadis’ten faillerin bulunması için her türlü çabanın gösterilmesini ve bu çabanın sözde kalmamasını istedi.

Güney Kıbrıs’ta Denya Camisi’nin kundaklanması olayını büyük üzüntü ile öğrendiğini dile getiren Akıncı, "2013 yılının ocak ayında da saldırıya uğrayan caminin restorasyonu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmaları çerçevesinde 2014 Aralık ayında tamamlanmıştı. Şimdi ikinci kez kundaklanmış bulunuyor. Bu çirkin eylemi kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu eylemin sadece Müslümanlara ait bir ibadethaneye yönelik bir saldırı olarak görülemeyeceğini kaydeden Akıncı, şunları söyledi:

"Aslında küçük ama tarihi özelliği olan bu yer, tüm Kıbrıslılara ve insanlığa ait bir değerdir. Bunu yapanlar aynı zamanda insanlık suçu işlemiştir ve en ciddi şekilde cezalandırılmalıdır. Kıbrıs sorununu çözme gayretleri içerisinde bulunduğumuz bu dönemde kuşkusuz ki sürece zarar vermek isteyenler de olacaktır. Bu çirkin eylemi yapanların Kıbrıs’ın barış ve huzur içinde bir geleceğe ulaşmasını istemedikleri açıktır. Meydan bu gibilere bırakılmamalıdır.”

- "Olayı en güçlü ifadelerle kınıyorum"

Rum lider Anastasiadis de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, olayı "en güçlü ifadelerle kınadığını" belirterek, “Her nereden gelirse gelsin, hangi maksatla olursa olsun bu tür suç faaliyetleri, işgale son verme ve vatanımızı yeniden birleştirme çabalarına sadece zarar verir" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada ayrıca, Anastasiadis’in, Rum Adalet Bakanlığı’na ve Rum Polis Genel Müdürlüğü’ne, konunun en kısa sürede aydınlatılması için talimat verdiği belirtildi. Anastasiadis'in, Rum Dışişleri Bakanlığı’na da caminin uğradığı zararın en kısa sürede giderilmesi için direktif verdiği vurgulandı.

Denya Camisi, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortak çalışmasıyla aslına uygun restore edilmiş ve restorasyon çalışmaları Aralık 2014’te tamamlanmış ve açılış töreni gerçekleştirilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.