Güney Sudan, Mısır'dan askeri destek istedi

Güney Sudan, Mısır'dan askeri destek istedi
ANKARA (AA) - Güney Sudan, güçlü ordu kurmak için Mısır'dan askeri destek talep etti.Daily News Egypt'da yer alan habere göre, Savunma Bakanı Kole Manyang...

ANKARA (AA) - Güney Sudan, güçlü ordu kurmak için Mısır'dan askeri destek talep etti.

Daily News Egypt'da yer alan habere göre, Savunma Bakanı Kole Manyang Juuk'un yaptığı açıklamada, ülkenin askeri gücünü artırmak ve istikrarsız siyasi koşulları görüşmek üzere Mısır hükümetine çağrıda bulunduğu belirtildi.

Juuk'un, "Güney Sudan olarak, ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak adına, ulusal ordu kurma arzumuzu gerçekleştirmek ve bu orduyu modern bir şekilde eğitmek için
Mısır ile askeri ilişkilerimizi güçlendirmek için sabırsızlanıyoruz" sözleriyle Mısır hükümetinden askeri destek istediği ifade edildi.

Afrika'daki sorunların Batı'dan gelen herhangi bir müdahale olmadan çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Juuk'un açıklamasında, BM'nin Güney Sudan'a uyguladığı yaptırım kararlarını eleştirdiği dile getirildi.

Mısır hükümetine, yaptırımların kaldırılması talebinden ve mevcut kriz dolayısıyla ülkesine verdiği destekten ötürü minnettarlığını sunan Juuk'un, Mısır silahlı kuvvetlerini Mısır askeri akademisinde yetiştirdiği başarılı öğrenciler için tebrik ettiği kaydedildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Güney Sudan'a 2 milyon dolar değerinde insani yardım yaptığını açıklamıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Güney Sudan'a 2 milyon dolarlık insani yardım taahhüdü çerçevesinde, Mısır'ın Cuba Büyükelçisi Eymen Muhtar el-Cemal tarafından Güney Sudan Sosyal İşler Bakanlığına gıda ve lojistik sevkıyatı yapıldığı belirtilmişti.

- Çatışmalar devam ediyor

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, hükümete bağlı birliklerle Machar yanlısı gruplar arasında çatışmalar aralıklarla devam ediyor.

Güney Sudan'da 2 yıla yakındır devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti.
İki yıldan fazla süredir devam eden çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybederken, 2 milyon kişi de ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı. BM verilerine göre, ülkede yaklaşık 2,5 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.