Güney Sudan'daki barış süreci

Güney Sudan'daki barış süreci
İsyancı güçlerin lideri Machar, yarın başkent Cuba'ya dönecek

CUBA (AA) - Güney Sudan hükümetinin, muhaliflerin, genelkurmay başkanının da Cuba'ya girişini kabul etmesinin ardından isyancı güçlerin lideri Riek Machar'ın yarın başkent Cuba'ya döneceği bildirildi.

Machar'a bağlı muhaliflerden yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Simon Gatwech Dual'ı ve 195 askeri taşıyan uçağın Cuba'ya ulaşmasının ardından Machar'ın uçağın da yarın öğle saatlerinde Cuba Havaalanı'na ineceği belirtildi.

Öte yandan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde çalışmalar yürüten Ortak Ateşkesi Gözlemleme Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cuba hükümeti, komisyon tarafından sunulan 'muhaliflerin başkente 195 asker ve 20 adet RPG tipi roket ile girişine izin vermesi' yönündeki öneriyi kabul etti" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Artık Riek Machar'ın geçiş hükümetinin kurulması için Cuba'ya dönüşü kesinleşti" ifadelerine yer verildi.

Güney Sudan'da 15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılan Machar, Yukarı Nil Eyaleti'nde isyancı güçlerin bulunduğu bölgeler ile Etiyopya arasındaki bir bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü.

Ülkede uzun süredir devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos 2015'te gerçekleştirilen barış görüşmelerinde, isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti. Anlaşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamına biri Riek Machar, diğeri hükümet yanlısı bir isim olmak üzere iki kişinin atanması öngörülmüştü.

Son olarak Machar'ın başkent Cuba'ya gelerek Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı görevini teslim alacağı belirtilmiş, barış anlaşmasının uygulanması kapsamında ülkede çatışan taraflar ile diğer siyasi partilerin katılacağı geçiş hükümetinin oluşturulmaya başlanacağı kaydedilmişti.

Ancak hükümetin Machar'ın uçağından önce muhaliflerin genelkurmay başkanı Simon Gatwech Dual ve 195 asker ile 20 RPG roketi taşıyan uçağın Cuba'ya inişine izin vermemesi nedeniyle salı günü gelmesi beklenen Machar'ın başkente dönüşü ertelenmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.