Güneydoğu'nun Kuru Meyve İhracatı Artıyor

Güneydoğu'nun Kuru Meyve İhracatı Artıyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yılın ilk 2 ayında 37 milyon 530 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi

GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yılın ilk 2 ayında 37 milyon 530 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihraç edildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden (GAİB) yapılan açıklamaya göre, sektör temsilcileri, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz başkanlığında bir araya gelerek, iki aylık ihracatı ele aldı.

Çıkmaz, bölgeden çok farklı coğrafyalara kuru meyve ve mamulleri ihracatı yapıldığını belirterek, geçen yılın ocak-şubat döneminde 35 milyon dolar olan bölgenin kuru meyve ve mamulleri ihracatının 2017 yılının aynı döneminde yüzde 7,4 artarak 37,5 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Bölge ihracatında kuru kayısı ve Antep fıstığının önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Çıkmaz, "Bölgemizden gerçekleştirilen kuru meyve ve mamulleri ihracatında ağırlığı kuru kayısı taşımaktadır. Ocak ve şubat ayları toplamında bu üründen 13 milyon doların üzerinde bir ihracat yapıldı. Bu rakam toplam kuru meyve ve mamulleri ihracatımızın yüzde 35,2'sine karşılık gelmektedir. Bir diğer öne çıkan ürünümüz ise Antep fıstığı. Bu ürün sadece kuru yemiş olarak tüketilen bir tarım ürünü olmayıp çikolata, şekerleme, dondurma, baklava gibi pek çok sanayi ürününün vazgeçilmez bir girdisi konumundadır. Antep fıstığı ihracatını çok önemsiyoruz. İki aylık dilime bakıldığında 10,5 milyon doların üzerinde Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çıkmaz, kuru meyve ve mamulleri ihracatında Avrupa ülkelerinin öne çıktığına işaret ederek, iki ayda bu bölgeye 35,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği, bu rakamın da toplam ihracatın yüzde 94,6’lık kısmına karşılık geldiğini bildirdi.

Abdülkadir Çıkmaz, ülke sıralamasında İtalya’nın 8 milyon doları aşarak ihracatta ilk sırada bulunduğunu, 4,9 milyon dolarla Almanya’nın ikinci ve 3,1 milyon dolarla da ABD’nin üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.