Hacı adaylarının Hira Mağarası heyecanı

Hacı adaylarının Hira Mağarası heyecanı
Hz. Muhammed'e ilk vahyin geldiği Hira, en çok gezilen mekanlar arasında. Hira mağarasının ziyaret edenler duygusal anlar yaşıyor.

Kurban Bayramına sayılı günler kala Türk vatandaşlarının da aralarında bulunduğu hacı adayları, Mekke'deki kutsal mekanları ziyaret ediyor.

 

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bir araya gelen Müslümanlar, sabah namazını Cebel-i Nur dağında eda etmek için zirveye tırmanıyor. Hacı adaylarının yolculuğu henüz güneş doğmadan başlıyor. Mekke'nin 5 kilometre kuzeydoğusundaki dağın çevresinde toplanan hacı adayları, bir saatlik meşakkatli yolculuğun ardından zirveye çıkıyor.

Hira mağarasının yer aldığı alana varmanın coşkusunu yaşayan hacı adayları, gün aydınlanırken Mescid-i Haram'ı ve Mekke'yi kuş bakışı izleme imkanı buluyor. Ezanın okunmasının ardından topluca sabah namazı kılan hacı adayları, daha sonra zirveden yaklaşık 20 metre aşağıdaki dik kayalıklarla çevrili Hira mağarasına inerek şükür namazını kılıp, dualarını yapıyor.

Yol boyunca yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen zirveye ulaşmanın mutluluğu ve huzurunu yaşayan hacı adayları, daha sonra aşağı inip Mekke'deki diğer kutsal mekanlardaki yolculuklarını sürdürüyor.

DÜNYANIN HER YERİNDEN ZİYARETÇİ VAR

İzmir'den hac görevi için Mekke'ye gelen Mustafa Uyumaz, AA muhabirine, daha önce 2006'da umre yaptığını ancak o dönem Hira'ya çıkamadığını söyledi.

8 yıl sonra kutsal topraklara yeniden geldiğini ve şeker hastası olmasına rağmen bu kez Hira'ya çıktığını aktaran Uyumaz, bunun mutluluğunu yaşadığını bildirdi.

Ayşe Uyumaz ise Hira'ya çıkışının kolay olduğunu belirterek, "Allah herkese nasip etsin" dedi.

HİRA MAĞARASI

Nur dağının zirvesinde yer alan Hira mağarası, ancak bir kişinin ayakta durabileceği ve yere uzanabileceği boyutlarda.

Hazreti Muhammed'in inzivaya çekildiği bu mekan, ilk vahyin geldiği ve Kur\'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı yer olma özellliği taşıyor.

İslam kaynaklarına göre Hazreti Muhammed, 40 yaşına yaklaştığında Nur Dağı'ndaki Hira mağarasında inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edindi ve bu durum 1-2 yıl devam etti. 40 yaşındayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi.

Hazreti Muhammed, Hira'da tefekkürle meşgulken Hazreti Cebrail vasıtasıyla Alak Suresi'nin şu ilk beş ayeti kendisine vahyedildi: "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O Rabb ki kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediği şeyleri öğretendir."

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.