Hadim Aladağ Pekmez Üretim Tesisi'nde günlük 1 ton ürün işlenecek

Hadim Aladağ Pekmez Üretim Tesisi'nde günlük 1 ton ürün işlenecek
KOP desteğiyle kurulan Hadim Aladağ Pekmez Üretim Tesisi'ne ilk üzüm döküldü. Tesisin günlük 1 ton işleme kapasitesi bulunuyor.

KOP desteğiyle kurulan Hadim Aladağ Pekmez Üretim Tesisi'ne ilk üzüm döküldü. Tesisin günlük 1 ton işleme kapasitesi bulunuyor.

KOP desteğiyle kurulan Hadim Aladağ Pekmez Üretim Tesisi'ne ilk üzüm Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, KOP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Haydar Kurt, Hadim Aladağ Kalkınma Kooperatifi Başkanı Abdulkadir Uyanık kooperatif üyeleri ve vatandaşların katılımı ile döküldü. Etkinlikte bir açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin “Konya İlimiz tahıl üretiminde birinci sırada olmasının yanında meyvecilik üretiminde de üretim ve işlemeye yönelik yatırımlarını arttırmıştır. Meyvecilikte özellikle Hadim Aladağ Bölgesinde üzüm üretimi ön plana çıkmaktadır. 2022 yılı üzüm rekolte tahmin verilerine göre 85 bin dekar alanda dikili bulunan bağ alanımızdan tahmini üzüm rekoltemizin 80 bin ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. İlimizde üretilen üzümlerin 42 bin tonu kurutmalık, 35 bin tonu sofralık ve 3 bin tonu diğer ürünler olarak değerlendirilmektedir. Hemen hemen tüm ilçelerimizde üretilen üzümün en yoğun üretildiği Hadim ilçemizde 39 bin ton kurutmalık, 19 bin ton sofralık üzüm üretilmektedir. Hadim Aladağ Bölgesindeki üretilen üzümün değer zincirinin oluşturulması ve kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması amacı ile 2018 yılında İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen “Dünyaca Öneme Sahip Ürünlerin Yaşatılması Projesi ile Pekmez Üretim tesisi kurularak faaliyete geçirilmiştir.” dedi.

hadim-4.jpg

BÖLGE BAĞCILIĞININ GELİŞMESİ HEDEFLENİYOR

Ergin şöyle devam etti: “Pekmez üretiminde şekerin yüksek ısıda yanmasından dolayı ortaya çıkan ve insan sağlığına zararlı HMF (Hidroksi metil furfural) maddesi tesisin kontrollü üretim kazanları sayesinde Bakanlık gıda kodeksi sınırları içinde yer alan 0-75 mg değerlerinde üretime imkan sağlamakta, sağlıklı ve kaliteli pekmez üretilebilmektedir. Bugün 2022 yılının ilk ürünün işleneceği pekmez üretim tesisimizde günlük 1 ton ürün işlenecektir. Ayrıca tesiste kurutmalık üzüm eleme ve boylama ünitesi de bulunmaktadır. İlimizde coğrafi işaret alan Göğ Üzüm ve Kecimen Üzümü de Hadim ilçemizin sembol ürünlerinden olup, ülke genelinde tanıtım ve pazarlama çalışmaları kooperatifimiz ve müdürlüğüz desteği ile devam etmektedir. Yapılan yatırımlar ve eğitim çalışmaları ile bölge bağcılığının gelişmesi ve üretim potansiyelinin arttırılmasını hedeflemekteyiz. 2018 yılında faaliyete geçen ve üreticilerimiz tarafından sahiplenilen bu tesisimiz 2022 yılında da üreticilerimizin hizmetinde olacaktır. Üretim sezonunun üreticilerimize hayırlı olmasını temenni eder, tarladan sofraya üretimin her aşamasında emeği geçen tüm üreticilerimize teşekkür ederim.”

hadim-2.jpg

hadim-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.