Hafıza kaybını önlemek için günde kaç adım atmalısınız?

Hafıza kaybını önlemek için günde kaç adım atmalısınız?
 Muhabir
Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmeli ve egzersiz yapmalısınız. Sadece yürüyerek demans gibi hafıza kaybı hastalıklarını nasıl önleyebilirsiniz? İşte cevabı...

Yaşlandıkça giderek daha fazla insanda demans gibi hafıza kaybı hastalıkları gelişiyor. Ülkemizde milyonlarca insan bu hastalıktan muzdarip. Tüm Alzheimer hastalıklarının yalnızca yüzde birine neden olan genetik yatkınlığın yanı sıra kişinin kendi yaşam tarzı da bu hastalığa yakalanmada önemli bir rol oynuyor. Doğru beslenme ve egzersiz demans riskini etkileyebilecek iki faktör. Bir çalışmanın gösterdiği sonuçlara göre, her gün atılan adım sayısı da hafıza kaybını önleyen önemli sebepler arasında.

İngiliz bir araştırma ekibi, 40 ila 79 yaşları arasındaki 78.000'den fazla kişiden gelen verileri analiz etti. Bilim insanları adım sayısı ile demans riski arasındaki ilişkiyi inceledi. Bunun için katılımcıların günlük adım sayıları pedometre kullanılarak kaydedildi ve ardından değerlendirildi. Araştırmacılar ayrıca yedi yıl sonra demans tanısı konulan kişilerin attığı adımları da karşılaştırdı. Çalışma için adımlar üç kategoriye ayrıldı. Gündelik adımlar (dakikada 40 adımdan az), hedeflenen adımlar (dakikada 40 adımdan fazla) ve zirve adımlar (katılımcıların günde en az 30 dakika yürümesi - aynı anda olması şart değil) olarak belirlendi.

Adım atarak hafızanızı koruyun

Araştırmanın sonuçları, günde yaklaşık 9.830 adım yürüyen kişilerin yedi yıl içinde demans geliştirme riskinin yüzde 50 daha düşük olduğunu gösterdi. Ayrıca adım frekanslarının ikinci kategorisine (dakikada 40 adımdan fazla) giren kişiler, günde yaklaşık 6.320 adım atarak bunama riskini yüzde 57 oranında azaltmayı başardılar. Çalışma sonuçlarına göre, herhangi bir hızda daha az adım bile (günde yaklaşık 3.800 adım) demans riskini yüzde 25 oranında azalttığı ortaya çıktı.

Hızlı yürümek yaşlanma sürecini yavaşlatıyor

Ancak önemli bir rol oynayan yalnızca adım sayısı değildir. Çalışmanın da gösterdiği gibi hız da önemlidir. Günde 30 dakika, dakikada 112 adım gibi çok hızlı bir tempoda yürüyen katılımcılar, demans riskini yüzde 62 oranında azaltmayı başardılar ki bu da en büyük azalmadır. Hızlı yürüyerek sadece demansı önlemekle kalmaz, aynı zamanda genel olarak yaşlanma sürecinizi de yavaşlatırsınız. Bu, Nature uzman dergisinin başka bir çalışmasının sonucudur. Buna göre daha hızlı yürüyen insanlar daha uzun süre genç kalıyor ve ömürleri 16 yıla kadar uzatılabiliyorlar.

Bu makale yalnızca ilgili sağlık konusu hakkında genel bilgiler içermektedir ve bu nedenle kendi kendine teşhis, tedavi veya ilaç tedavisine yönelik değildir. Hiçbir şekilde doktor ziyaretinin yerini tutmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.