Hafızlık insanı olgunlaştırır

Hafızlık insanı olgunlaştırır
Her gün bir hafızımıza yer verdiğimiz sayfamızda kendisi de hafız olan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Hafızlığın insanı olgunlaştırdığını ifade eden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Toplumun hafızlara bakışı, tavırları müsbet manada değişiyor. Hafızlıktan sonra yanlış yapmaktan korkuyorsunuz. Her yerde örnek gösteriliyorsunuz. Kendinize değil, temsil ettiğiniz makama helal gelme endişesi sizi hep tedbirli davranmaya zorluyor. Bu da yaşam tavrı hale geliyor. Ayrıca Kur'an’ın hafızlar üzerinde koruyucu bir etkisi de vardır” dedi.

whatsapp-image-2022-04-01-at-11-20-10-1-001.jpeg

Hafızlık, ülkemizin de içinde bulunduğu İslam coğrafyasında daima önemsenmiş, hafızlara her zaman büyük bir kıymet verilmiştir. Peygamber Efendimizin ‘Ümmetimin en şereflileri Kur’ân’ı ezberleyenlerdir’ hadisi şerifinin müjdesine nail olan hafızlar gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer verdiğimiz sayfamızda kendisi de hafız olan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile söyleşimiz şu şekilde:


Bir hafız olarak hafızlığı tanımlamanızı istesek ne söylersiniz?
Kur’an-ı Kerim’in tamamını, Kelamullah’ı, Hakkın sözünü ezberleyip hayatına tatbik edendir Hafız. Kur’an ı Kerimde “Onu biz indirdik, biz koruyacağız” ayetiyle korunmak için istihdam edilmiş özel kişidir.
Ne zaman, hangi kurumda, hangi hocaların rahle-i tedrisinde geçerek hafız oldunuz?
İlkokuldan 1981 yılında mezun oldum. Babamı ilkokul üçüncü sınıfta kaybettim. Annem Ortaokula başlamadan önce bir yıl Kur'an Kursuna gitmemi istiyordu.

whatsapp-image-2022-04-01-at-11-20-11-001.jpeg
Mahallemizde komşumuz olan Ahmet Atılgan beyin yardımlarıyla Mevlana'nın hemen arkasında, Asmalı Mescit karşısındaki Celaliye Kur'an Kursu’na yatılı olarak kaydoldum. Burası Hayra Hizmet Vakfı’na ait bir kurstu. Hayra Hizmet Vakfı denildiğinde biliyorsunuz Konya’mızın en önemli hafızlarından Hasan Hüseyin Varol Hoca aklımıza gelir. Kur'an Kursunda ilk yıl yüzünden okuma ve bazı süreleri ezberledim. Hocam rahmetli Seyit Öztaş’tı. Aynı zamanda Şems Mahallesi’ndeki İç Karaaslan Mescidinde imam-hatiplik yapıyordu. Çok güzel bir sesi vardı. Hafız olmamı hocam Seyit Öztaş istedi. Hafızlığa Seyit Öztaş hocamda başladım. İki ay sonunda ise Mevlüt Bilge hocamda devam ettim ve burada tamamladım. Mevlüt Bilge hocam yıllarca Sultan Selim Camii'nin İmam Hatipliğini yaptı ve buradan emekli oldu. Mevlüt hocama buradan sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Ailenizde sizden başka hafız var mı?
Ailemde başkaca hafız bulunmamaktadır.
Hafızlık eğitimi aldığınız sürece ilişkin hatırınızda kalan anınız var mı, bizimle paylaşabilir misiz?
Hafızlık eğitimi aldığımız dönemlerde hocamızda imamlık yaptığı Sultan Selim Camii’nde mukabele okuyorduk. O yıllarda Peygamber Efendimizin hayatını konu eden ve hepimizin defalarca izlediği Çağrı filmi Ramazan ayında TRT’den gösterileceği duyuruldu. Bende de teravih namazından önce baş hafız olarak mukabele okuyordum. Çoğu filminin gösterimi mukabele ve teravih saatine denk geldiği için diğer hafız arkadaşlar filmi izlemeye gitmişler kendi başına bir cüzü okumak zorunda kalıştım.
Hafızlık eğitimi aldığınız süreç ve hafız kimliğine sahip olduktan sonra hayatınızda neler değişti?
Hafızlık insanı olgunlaştırır. Ezberlediğini dünyasında yaşayan ve hayatına tatbik eden kişi tam hafızdır. Toplumun size bakışı, tavırları müsbet manada değişiyor. Hafızlıktan sonra yanlış yapmaktan korkuyorsunuz. Her yerde örnek gösteriliyorsunuz. Kendinize değil, ama temsil ettiğiniz makama helal gelme endişesi sizi hep tedbirli davranmaya zorluyor. Bu da yaşam tavrı hale geliyor. Ayrıca Kur'an’ın hafızlar üzerinde koruyucu bir etkisi de vardır.

whatsapp-image-2022-04-01-at-11-20-12.jpeg

Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek zor olsa gerek. Bunun farklı metotları mı var, siz nasıl ezberlediniz?
Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek zordur ama bu kişiden kişiye değişiyor. Bazı insanların ezber kabiliyeti çok yüksektir. Bazılarında ise ezber kabiliyeti zayıftır. Her şeyden önce kabiliyeti olmayan öğrenciyi zorlamamak gerekir. Çabuk ezberleyen çabuk unutur diye bir söz vardır ama bu sözü çürüten çok örnekte var. Benim zamanımda hafızlık eğitimi alanlar günde bir sayfa ezber yaparlardı. Her cüzün birer sayfası ezberlenir 30 cüz bittikten sonra tekrar başa dönülür, bir tane yeni ezberlenecek sayfa ve bir tane de önceden ezberlenmiş sayfa tekrar edilerek her cüzden 20 sayfa ezberleninceye kadar bir süre devam ederdi. Bu şekilde normal olarak hafızlığı tamamlama süresi ortalama 2 yıldır. Ben hafızlığı 1,5 yılda tamamladım. Bir yılda tamamlayan arkadaşlarımızda vardı, 3 yılda tamamlayanlarda vardı. Ezber yaparken ayet ayet ezberleyip sayfaya tamamlanarak ve en sonunda pekiştirmek benim uyguladığım metottu. Ezberi yetiştiremediğim zamanlarda geceleri kalkıp ders çalışırdım. Çalışkandım, ders veremediğimi hatırlamıyorum.

Yarın devam edecek…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.