Hak-İş Genel Başkanı Aslan:

Hak-İş Genel Başkanı Aslan:
"Kıdem tazminatı konusunda kırmızı çizgisi olanların, kıdem tazminatına yüzde 86 özel sektör işçilerinin ulaşamadığının da sancısını, sıkıntısını çekmelerini isterim"- "Türk-İş önce geçmişiyle hesaplaşmalı. 12 Eylül rejimine verdiği desteğin, 12 Eylül dar

ANKARA (AA) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Aslan, "Kıdem tazminatı konusunda kırmızı çizgisi olanların, kıdem tazminatına yüzde 86 özel sektör işçilerinin ulaşamadığının da sancısını, sıkıntısını çekmelerini isterim." dedi.

Gazetecilerle bir araya gelen Aslan, burada yaptığı konuşmada, konfederasyonlarının 1990 yılından bugüne kadar gerçekleştirdiği 1 Mayıs kutlamalarına değindi, bu sene de 1 Mayıs'ı Sakarya’daki İstasyon Meydanı'nda kitlesel olarak kutlayacaklarını söyledi.

Hak-İş'in her ilde 1 Mayıs kutlaması yaptığını ifade eden Aslan, "Hak-İş, 1 Mayıs etkinliklerinin çatışmalara, gerginliklere, kaosa, TOMA'lara, gaza, copa kurban edilmemesini arzu etmektedir ve bunun için de sorumlu davranmaktadır." diye konuştu.

- "Kıdem tazminatıyla ilgili bir taslak bize ulaşmadı"

Bir gazetecinin, "kıdem tazminatına yönelik çalışmalarla ilgili Hak-İş ile bir tasarı paylaşılıp paylaşılmadığına" ilişkin sorusuna karşılık Aslan, "Hükümet tarafından, ne Çalışma Bakanlığı ne başka bir bakanlık ne AK Parti ne de parlamento üzerinden konfederasyonumuza kıdem tazminatıyla ilgili bir taslak, bir öneri şu ana kadar ulaşmamıştır." yanıtını verdi.

Sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun "Üçlü Danışma Kurulu"nda kıdem tazminatıyla ilgili sorunlara ilişkin sunum yaptığını belirten Aslan, taslak ve teklifler sunulmadığı için bununla ilgili bir değerlendirme yapma imkanlarının olmadığını ifade etti.

Hükümetin, hükümet programı ve kısa vadeli eylem planındaki kıdem tazminatıyla ilgili ifadelerinin içini dolduracak olursa, Hak-İş'in gerekli değerlendirmeleri ve hazırlıkları yapacağını kaydeden Aslan, kıdem tazminatıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılırken kazanılmış haklardan geri gitmemek üzere ve mümkün olduğu kadar kıdem tazminatının tek başına değil, diğer sosyal destek programlarıyla birlikte tartışılmasının daha doğru olacağını söyledi.

- "Üye sayımızın yarısını kaybetmiş oluyoruz"

Aslan "taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili olarak kendileriyle bir istişare yapılıp yapılmadığına" ilişkin soruya cevap verirken de Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldığı toplantılarda Hak-İş'in bu konuda nasıl bir çözüm istediğini bir model haline dönüştürerek, ilgili bakanlıklara sunduğunu ve bu sürecin devam edeceğini bildirdi.

"Özel sözleşmeli personel statüsünün" kabul edilemez olduğunu ifade eden Aslan, konfederasyonlarının görüşlerinin hükümet tarafından dikkate alınmasını beklediklerini dile getirdi.

Mahmut Aslan, "Bu haliyle konfederasyonumuz tarafından asla bu tasarıya rıza göstermeyeceğiz. Bu konuda elimizden gelen bütün imkanlarla bunu engellemek için çaba sarf edeceğiz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın bütün işçilerin kamu kadrosuna alınması" ve "mevcut sistemden vazgeçilmesi" konusundaki açıklamalarına destek verdiklerini anlatan Aslan, özel sözleşmeli personel statüsüne itirazları olduğunu yineledi.

Taşeron işçiler için getirilen özel sözleşmeli personel statüsünün "sendika seçme özgürlüğüne müdahale" olduğunu savunan Aslan, "Konfederasyonumuz ciddi bir üye kaybıyla karşı karşıya. 11 sendikamız bu konudan ciddi şekilde etkilenmekte. Konfederasyonumuz, üye sayısının yaklaşık yarısını, bu arkadaşlarımız başka bir statüye geçirilirse kaybetmiş olacak." ifadelerini kullandı.

- "Kıdem tazminatına getirilen sınırlamanın arkasında Türk-İş yatıyor"

Aslan, 1980 darbesi sonrasında Türk-İş yöneticilerinden Sadık Şide'nin Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev aldığını ve "Türkiye'de tek konfederasyon olacak, bütün işçiler Türk-İş'e bağlı sendikalara üye yapılacak" dayatması yapıldığını savunarak, o dönemde Türk-İş marifetiyle kıdem tazminatlarına "tavan" uygulaması getirildiğini söyledi.

Kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatının 30 gün olmadığını, 22-26 gün arasında değiştiğini belirten Aslan, şöyle devam etti:

"Kıdem tazminatlarına Sadık Şide'nin bakanı olduğu hükümet tarafından, Milli Güvenlik Konseyi'nin de müdahalesiyle bir sınırlama getirildi. Dendi ki 'kıdem tazminatları hiçbir halükarda en yüksek devlet memurunun alacağı emekli ikramiyesini geçemez' Şu anda kıdem tazminatının tavanı 4 bin 95 liradır. 4 bin 95 liranın üzerinde brüt ücreti olan bütün çalışanlar, kıdem tazminatlarını eksik almaktadır. Türk-İş’in bu ikircikli ve gerçeği yansıtmayan, aslında kendilerinin sebep olduğu, onay verdiği kıdem tazminatının 30 gününe bile müdahale edilen yapıya hem çanak tutacaksınız hem bunu destekleyeceksiniz hem buna 'evet' diyeceksiniz, sonra da 'kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz'. Ne kırmızı çizgisi Allah aşkına... Çizgiyi, mizgiyi biz 35 yıl önce kaybettik.

Kıdem tazminatına getirilen bu sınırlamanın arkasında Türk-İş yatıyor. Dolayısıyla Türk-İş'in bu söyledikleri her zaman yaptıklarının bir benzeri. Burada samimi bir duruş görmediğimi ifade etmek istiyorum. Kıdem tazminatı konusunda kırmızı çizgisi olanların, kıdem tazminatına yüzde 86 özel sektör işçilerinin ulaşamadığının da sancısını, sıkıntısını çekmelerini isterim. 'Kıdem tazminatına dokundurtmayız' derken, kıdem tazminatına erişimdeki engellerin kaldırılmasına karşı mı çıkacağız? Kıdem tazminatını alamayan emekçilere 'kıdem tazminatı almasın mı' diyeceğiz? Niye, nesine kırmızı çizgi koyuyoruz anlamıyorum."

Aslan, "Türk-İş önce geçmişiyle hesaplaşmalı. 12 Eylül rejimine verdiği desteğin, 12 Eylül darbecileriyle iş tutmanın kendisinin üzerindeki büyük ağır sorumluluğundan özür dileyerek kurtulmalı." dedi.

Mahmut Aslan, Türk-İş'in 12 Eylül dönemi ile 28 Şubat sürecinde yaptıklarından dolayı emekçilerden özür dilemesi gerektiğini, bunu yaparsa Türk-İş'in söylediklerine itibar edeceklerini, özür dilemedikleri sürece yaptıklarını samimi görmediklerini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.