Halep'teki saldırılar

Halep'teki saldırılar
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun:- "Halep semaları varil bombaları ve top atışıyla dolarken, hepimiz çatışmaların durması anlaşmasını kurtarmak için çalışmalıyız. Bu, sivillerin hayatının ve Güvenlik Konseyi'nin inanırlılığının korunması için çok önemli"- "H

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Halep semaları varil bombaları ve top atışıyla dolarken, hepimiz çatışmaların durması anlaşmasını kurtarmak için çalışmalıyız. Bu, sivillerin hayatının ve Güvenlik Konseyi'nin inanırlılığının korunması için çok önemli." dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, BM Güvenlik Konseyi'nde, çatışmalarda sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıların önlenmesine ilişkin toplantıda yaptığı konuşmada, Suriye, Yemen, Afganistan, Güney Sudan ve Irak'ta sağlık çalışanları ve kuruluşlarının saldırı altında bulunduğunu belirtti.

Geçen hafta Halep'te Kudüs Hastanesine yapılan saldırının konunun aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Ban, "Tüm raporlara göre, Suriye Hükümeti'nin gerçekleştirdiği saldırıda hastane yıkıldı ve en az 20 kişi öldü. Saldırıda ölenlerden 3'ü çocuk biri de bölgedeki tek çocuk doktoru Muhammed Wassim Maaz." diye konuştu.

Ban, "İnsan Hakları için Doktorlar" kuruluşunun raporuna göre, Suriye'de çatışmaların başından beri sağlık kuruluşlarına 360'tan fazla saldırı olduğunu ve 730'dan fazla sağlık çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.

Sağlık kuruluşlarına saldırıların "Kaza" değil "Kasıtlı eylemler" haline geldiğini kaydeden Ban, "Sağlık kuruluşlarına saldırılar utanç verici ve affedilemez." dedi.

"Hastanelere kasıtlı saldırma savaş suçudur. İnsanların sağlık hizmetine ulaşmasının engellenmesi uluslararası insancıl hukukun ihlalidir." diyen Ban, tüm tarafların bu kurallara uyma yükümlülüğü bulunduğunu anımsattı.

BMGK'nın bu saldırıları kınamanın ötesinde bir şeyler yapması gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Ban, sorumluların bu konuda hesap vermesini istedi.

Halep'te son günlerde yaşanan çatışmalara da değinen Ban, "Halep semaları varil bombaları ve top atışıyla dolarken hepimiz çatışmaların durması anlaşmasını kurtarmak için çalışmalıyız. Bu, sivillerin hayatının ve bu Konsey'in inanırlılığının korunması için çok önemli." dedi.

- "BMGK'nın 5 daimi üyesinden 4'ü saldırılardan sorumlu"

Toplantıda konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Başkanı Dr. Joanne Liu, Halep'teki hastane saldırısını gündeme getirerek, "Halep'te son 10 günde yaklaşık 300 hava saldırısı oldu ve genellikle sivillerin yoğun olduğu yerler vuruldu." dedi.

Afganistan'da ABD Ordusu'nun, Yemen'de ise Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun MSF hastanelerine yaptığı saldırıları hatırlatan Liu, "BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden 4'ü, son bir yılda gerçekleşen hastane saldırılarının sorumlusu olan koalisyon güçleriyle farklı derecelerde ilişkili. Bunlar, Afganistan'da NATO öncülüğündeki koalisyon, Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Suriye'de ise Rusya destekli koalisyon." diye konuştu.

Kabul edilen BMGK kararının bu saldırıların önlenmesine vesile olmasını umduğunu belirten Liu, Konsey üyelerinden müttefiklerine bu tür saldırıların sonlanması için baskı yapmalarını istedi.

Saldırıların bağımsız komisyonlarca incelenmesi taleplerinin cevapsız bırakıldığını da aktaran Liu, "Hesap verme, bağımsız ve tarafsız soruşturmayla başlar. Sorumlular, savcı hakim ve jüri olamazlar." değerlendirmesinde bulundu.






Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.