Halı atığından ses ve ısı izolasyonu

Halı atığından ses ve ısı izolasyonu
İskenderun Teknik Üniversitesinde, fabrikalarda halı imalatında oluşan atıklardan ses ve ısı izolasyon malzemesi üretildi- Yrd. Doç. Dr. Erdoğan:- "Yaptığımız çalışmayla inşaat sektörü için maliyeti düşük, ısı ve ses izolasyon değerleri yüksek, fiziksel v

KOCAELİ (AA) - ŞAHİN OKTAY - İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Makine Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Erdoğan tarafından yapılan çalışma sonucunda halı imalat sürecinde oluşan atıklardan bor katkılı ses ve ısı izolasyon malzemesi üretildi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada üretilen toplam enerjinin yüzde 25'inin sanayi üretiminde, yüzde 25'inin motorlu taşıtların kullanımında, kalan yüzde 50'sinin ise binalarda tüketildiğini söyledi.

Binalarda tüketilen enerji miktarının çok büyük bir bölümünün ısıtma ve soğutmadan kaynaklandığını ifade eden Erdoğan, enerjinin verimli kullanımının olumsuz çevresel etkilerin önlenmesi sürecinde önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Erdoğan, TÜİK tarafından yapılan son "Nüfus ve Konut Araştırması"na göre Türkiye'de 19,5 milyon konut olduğunu ve bu sayının her geçen gün hızla arttığını bildirerek, "Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80'i ısınma ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Enerji verimliliği bina yapımında kullanılan malzemeye göre değişir. Dolayısıyla binalarda uygulanacak yalıtımla söz konusu enerji değerlerinin düşürülmesi mümkündür" diye konuştu.

Yine hızla devam eden şehirleşme ve endüstrileşme nedeniyle gürültülü bir çevre sorununun ortaya çıktığına işaret eden Erdoğan, bu sorundan kurtulmak için izolasyon malzemelerinin ısının yanı sıra ses yalıtım özelliğinin de iyi olması gerektiğini kaydetti.

- "Halı atıklarını bor katkı solüsyonlarla karıştırdık"

Erdoğan, bu kapsamda hem Türkiye'nin cari açığının en büyük nedeni olan enerji tüketiminin azaltılmasına katkı sağlamak hem de fabrikalarda bir yılda oluşan 600 bin ton halı atığının değerlendirilmesi adına bunların ısı ve ses izolasyon malzemesi üretiminde kullanımını araştırdıklarını belirtti.

İzolasyon malzemesi üretimi için halı atıklarını bor katkılı kolemanit cevheri solüsyonlarıyla karıştırdıklarını anlatan Erdoğan, araştırmanın metodunu şöyle anlattı:

"Yapılan çalışmada halı atıkları iki farklı bor içeriği barındıran solüsyonla karıştırılmıştır. İlk solüsyon yüzde 36,19 bor oksit içeren kolemanit konsantre cevheri, diğeri ise yapısında yüzde 25,77 bor oksit içeren kolemanit konsantre atığından oluşan solüsyonudur. Halı atıkları önce kesilerek ufalama işlemine tabi tutulmuş, daha sonra önceden belirlenmiş oranlarda hazırlanan su, kolemanit ve CMC yapıştırıcıyla bir karıştırıcı içerisinde karıştırılmış ve elde edilen ürün bir kalıba yerleştirilerek preslenip şekil verilmiştir. Presleme işlemi sonrası 35 santigrat derecelik bir ısıda fırında 4 saat kurutulan ürün kullanıma hazır hale getirilmiştir."

- "Halıbor, Ses ve ısı yalıtımında yüksek değerler veriyor"

Erdoğan, "Yaptığımız çalışmayla inşaat sektörü için maliyeti düşük, ısı ve ses izolasyon değerleri yüksek, fiziksel ve mekanik özellikleriyle standartlara uygun bir malzemenin üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, borun minerolojik avantajlarından ötürü elde edilen ürünün yanmaya karşı dirençli olması ve atıl vaziyette bulunan ham maddelerin kullanılmasıyla çevreci bir ürünün elde edilmesi sağlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Çalışma sonucu elde edilen "Halıbor-1" ve "Halıbor-2" adı verilen ürünlerin sektörde kullanılan diğer malzemeler ile kıyaslandığında oldukça başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan Erdoğan, "Halı atıklı, bor katkılı ürünün sektörde kullanılan cam yünü, hava delikli tuğla, siyah çimento sıva ve gazbeton bloklarla kıyaslandığında yüksek ısı yalıtım değerini verdiği görülmüştür. Elde edilen ürün, ses yalıtımında da başarılı sonuçlar vermiştir" ifadelerini kullandı.

Ürettikleri malzemeler için patent başvurusu yaptıklarını belirten Erdoğan, Gaziantep'te üretilen halı atıklarının yıllık 600 bin tonu bulduğunu, bu atıkların değerlendirilerek bu projeyle Türkiye'ye yüksek getiri sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.