Halk Oylamasına Doğru

Halk Oylamasına Doğru
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ceylan:- "16 Nisan; ülkemizin geleceği, gelişmesi ve kalkınmasının hızlanması açısından yeni dönemi başlatacak bir milat olacaktır. 16 Nisan, Cumhuriyet döneminin en önemli siyasi ve idari reformunun yapıldığı gün olac

KOCAELİ (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, "16 Nisan; ülkemizin geleceği, gelişmesi ve kalkınmasının hızlanması açısından yeni dönemi başlatacak bir milat olacaktır. 16 Nisan, Cumhuriyet döneminin en önemli siyasi ve idari reformunun yapıldığı gün olacaktır." dedi.

Ceylan, Kocaeli Karabüklüler Derneği 10. Yıl Geleneksel Kültür Şenliği'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 94 yıldır parlamenter sistemle yönetildiğini söyledi.

Türkiye'nin bu süreçte çeşitli zorluklara rağmen gelişmesini ve kalkınmasını belirli bir seviyeye getirdiğini ifade eden Ceylan, AK Parti iktidarı döneminde ülkede gelişme ve kalkınma anlamında çeşitli başarılara imza atıldığını kaydetti.

Ceylan, Türkiye'nin 15 yılda istikrarı yakaladığını ve ekonomik açından 3 kat büyüdüğünü dile getirerek, "Geçmiş dönemlerde bu sistemden ülke çok çekti. Maalesef parlamenter sistemin zafiyetleri dolayısıyla kalkınma yarışına birlikte başladığımız ülkeler, bizi fersah fersah geçti. Sistemin kendi içinde açmazları var. İstikrar üretmiyor. Sistemin koalisyonlarla idare edilmeye yönelik açmazları bulunmakta. Cumhurbaşkanı ve başbakanın güçlü olduğu sistemlerde iki başlılık söz konusu oluyor." diye konuştu.

Bu durumun, güçlü hükümetlerin kurulmasına engel olduğunu vurgulayan Ceylan, Türkiye'de AK Parti iktidarları dışındaki hükümetlerin ortalama 16 ay ömrü olduğunu kaydetti.

Ceylan, böyle kısa süreli hükümetlerle 80 milyonun idare edilmesinin zor olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Sadece 80 milyon değil, 1,5 milyar İslam aleminin gözü Türkiye'de. Türkiye'nin o açıdan çok daha hızlı gelişmesi, ilerlemesi gerekiyor. Yönetim sistemi dolayısıyla ayağındaki prangaları söküp atması gerekiyor. Daha hızlı bir gelişme ve kalkınma hamlesini yakalaması gerekiyor. Kriz dönemlerini atlatması, koalisyon dönemlerine son verip 5 yıllık iktidarları, güçlü iktidarları, yönetim sistemlerini yakalaması gerekiyor. Darbelere son vermesi gerekiyor. İşte ülkemizde maalesef 10 yılda bir darbeler söz konusu oluyor, sistemin açmazları dolayısıyla."

Ceylan, 16 Nisan'da yeni bir yönetim sistemi açısından önemli bir reformu gerçekleştireceklerini belirterek, "16 Nisan; ülkemizin geleceği, gelişmesi ve kalkınmasının hızlanması açısından yeni dönemi başlatacak bir milat olacaktır. 16 Nisan, Cumhuriyet döneminin en önemli siyasi ve idari reformunun yapıldığı gün olacaktır. 16 Nisan, siyasi istikrarsızlıkların, hükümet krizlerinin son bulduğu, koalisyon dönemlerine son verildiği, kısa vadeli hükümet dönemlerinin son bulduğu, istikrarlı, güçlü 5 yıllık iktidarlar döneminin başladığı gün olacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Millet, siyasi tarihten koalisyon dönemlerini ebediyen çıkaracak"

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de darbe ürünü anayasanın ülkeye dar geldiğini belirterek, anayasanın her darbeden sonra sivil alanı biraz daha daralttığını söyledi.

Anayasa değişikliğiyle daraltılmış olan sivil alanı daha da genişletme imkanı bulacaklarını ifade eden Şahin, "Anayasa Mahkemesi'nde de darbecilerin döneminden kalma 2 tane üye var. Hiçbir demokratik ülkede sivil alanda askerler olamaz. Bu askerlere karşı olmak değildir, darbelere karşı olmaktır. 16 Nisan'daki Anayasa Mahkemesi'ndeki 2 tane asker üye, görevine devam etsin mi? Etmesin mi? 'Etmesin, orası sivile yeniden kavuşsun' diye düşünüyorsanız, yapılacak olan şey 'Evet' demektir." diye konuştu.

Şahin, mevcut sistemde Cumhurbaşkanının yetkileri olduğunu ancak sorumluluğu bulunmadığını dile getirerek, "16 Nisan'da milletimiz, ülkemizin siyasi tarihinden koalisyon dönemlerini ebediyen çıkaracaktır. Hükümet kurulamama sorununu gündemimizden ebediyen çıkaracaktır ve çift başlılığı ortadan kaldıracaktır." dedi.

Anayasa değişikliğinin, gençlerin siyaset alanında daha aktif olmasını arzu eden bir anlayışla hazırlandığını aktaran Şahin, o nedenle seçme hakkına sahip olan herkesin seçilme hakkına da sahip olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.