Halk Oylamasına Doğru

Halk Oylamasına Doğru
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akış:- "Belli kesimler çift başlılığı ve parçalı meclis yapısını kendi lehlerine kullanarak siyaseti pasifize ettiler. Sorumsuz fakat muktedir bir şekilde ülkenin gidişatını akamete uğrattılar. Meşruiyetinin kaynağı millet olmay

KONYA (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, "Belli kesimler çift başlılığı ve parçalı meclis yapısını kendi lehlerine kullanarak siyaseti pasifize ettiler. Sorumsuz fakat muktedir bir şekilde ülkenin gidişatını akamete uğrattılar. Meşrutiyetinin kaynağı millet olmayan hiçbir siyasal yapı arıza çıkarmadan yürüyemez." dedi.

Akış, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi" konulu toplantıda, cumhurbaşkanlığı hükumet sistemiyle çok şeyin değişeceğini anlattı.

Akış, Osmanlı'nın 1876'da, İngiltere'den esinlenme sonucu parlamenter sistem denemesinde bulunduğunu anımsatarak şunları kaydetti:

"O günden bugüne bu sistem tecrübe edilmiş. Çift meclis, tek meclis ve 4 ayrı seçim sistemi denenmiş. Daha sonra bu sistem belli bir yerleşik düzeni koruyarak, kısmi kuvvetler ayrılığı içinde yoluna devam etmiş. Ama bir türlü sürdürülebilir bir demokratik yönetimi temin edememiş. Osmanlı döneminde meclis 6 kez kapatılmış ya da tatil edilmiş. Yine cumhuriyet dönemi içerisinde 4 darbe, 2 muhtıra, onlarca siyasi parti kapatma ve onlarca başarısız koalisyon denemeleri olmuş. Hepimiz, daha düne kadar 'Artık o devirler bitti, hatta sonsuza kadar kapandı' dediğimiz bir anda 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık."

Türkiye'nin günümüze kadar kurumsallığını ve geleneksel devlet aklını ortaya koyamadığına dikkati çeken Akış, bu yüzden Türkiye'nin yerleşik düzen tarafından 3. dünya ülkelerine özgü muamelelere maruz kaldığını belirtti.

Akış, "Belli kesimler çift başlılığı ve parçalı meclis yapısını kendi lehlerine kullanarak siyaseti pasifize ettiler. Sorumsuz fakat muktedir bir şekilde ülkenin gidişatını akamete uğrattılar. Meşruiyetinin kaynağı millet olmayan hiçbir siyasal yapı arıza çıkarmadan yürüyemez. Bu kadar kısa zamana bu kadar başarısızlık ve istikrarsızlık sığdıran bir sistemi her akıllı toplum 'bir yerlerde hata yapıyoruz' diyerek bir sorgulama sürecine tabi tutar." diye konuştu.

Toplumun uzun süredir kendisini yönetenlerden bir şeyler talep ettiğini ifade eden Akış, şöyle devam etti:

"Millet 15 Temmuz'da talep ve ifadenin ötesine geçip bir tavırda bulundu ve bize 'Ey yöneticiler, darbenin, silahın, tankın önünde durdum. Şehitler, gaziler verdim. Bu işi çöz. Bu işe sebebiyet veren yapıların üstüne git. Hesap veren kalıcı bir demokratik anlayışı tesis et. Benim refah düzeyimi, insanca yaşamamı engelleyen meselelerin rutin aralıklarla önüme gelmesini istemiyorum' dedi. Hükumetimizde bu tarihi sorumluluk ve istikamet içinde bir değişikliğe gitti. 1982 darbe anayasasının ruhu olan mevcut hükumet sistemini değiştirmeye yönelik adım attı ve şimdi bunu millete sunuyor. Dünyadaki başarılı modellerin vizyonundan yararlanılmış, yetinilmemiş o ülkelerdeki sistemin aksayan ve tartışılan yönleri ele alınmış. En nihayetinde de 140 yıllık demokrasi ve modern hükumet modeli denemeleriyle harmanlanarak özgün bir model inşa edilmiş."

Akış, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu açıdan, sürecin kendisi bile başlı başına bir kazanım ve bir ilk. Toplumu yönetmeye talip her birey veya organizasyon bir Türkiye okuması yapar. Bugün demokratik meşruiyeti olan siyasiler de bunu yapıyor. Ve millete gördüğü ve okuduğu Türkiye'yi anlatıyor. Millet de bir puan veriyor. Senin okumaların ve gördüğün Türkiye'nin puanı şu diyor. Şu anda da iki farklı Türkiye okuması önümüzde. Millet de bu okumalara 16 Nisan'da bir puan verecek. Bir siyasi muhasebe yapacak. Darbe anayasaları ile şekillenmiş ve perçinlenmiş bir sistemi ya tarihe gömecek ya da onunla yoluna devam edecek."



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.