Hamaslı Tutuklulardan 'Açlık Grevi Ve İsyan Tehdidi'

Hamaslı Tutuklulardan 'Açlık Grevi Ve İsyan Tehdidi'
İsrail cezaevlerindeki yaklaşık 3 bin Hamas mensubunun maruz kaldıkları uygulamalar nedeniyle açlık grevi ve isyan tehdidinde bulunduğu bildirildi

RAMALLAH (AA) - Filistin Esirler Merkezi Müdürü Usame Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Eshel ve Nefa cezaevlerinde bulunan 285 Hamaslı, İsrail'in hak ihlallerini protesto etmek için açlık grevine başladı. Söz konusu ihlallerin devam etmesi halinde, sayıları 3 bini bulan Hamaslı tutuklu da isyan ve açlık grevi tehdidinde bulunuyor." dedi.

İsrail cezaevlerindeki durumun çok gergin olduğunu vurgulayan Şahin, yaklaşık 50 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklu Bilal Kayid'e destek vermek, İsrail'in idari tutukluluk uygulamasını veya Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin tutuklu yakınlarının ziyaretlerinin kısıtlanması yönündeki kararını protesto etmek gibi nedenlerle cezaevlerinde açlık grevi yapan çok sayıda Filistinli olduğunu hatırlattı.

Filistin Esirler Kulubü, dün yaptığı açıklamada, Hamas mensubu 285 Filistinli tutuklunun İsrail cezaevi idaresinin istismarcı uygulamaları ve baskıcı tutumunu protesto amacıyla açlık grevine başlayacağını duyurmuştu.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, geçen mayıs ayında, "tutuklu ailelerini taşıyan ulaşım araçlarının maliyetini" gerekçe göstererek ailelere ayda bir kere ziyaret hakkı tanıdıklarını duyurmuştu.

Filistin makamlarının verilerine göre İsrail'deki hapishanelerde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.