Hamdi Akın Aa Finans Masası'nın Konuğu Oldu (2)

Hamdi Akın Aa Finans Masası'nın Konuğu Oldu (2)
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın: - "(Cazibe Merkezleri Programı) İyi bir Avrupa firmasıyla yatırım fırsatı bulabilirsem kalorifer kazanı fabrikası kurmayı istiyorum. Avrupalıları Güneydoğu'ya getirmek istiyorum"- "Konuta yatırım yapacak olan kiş

ANKARA (AA) - Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Cazibe Merkezleri Programı'nın imkanlarından yararlanarak bölgeye yatırım yapacaklarını belirterek, "İyi bir Avrupa firmasıyla yatırım fırsatı bulabilirsem kalorifer kazanı fabrikası kurmayı istiyorum. Avrupalıları Güneydoğu'ya getirmek istiyorum." dedi.

Akın, Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk oldu ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Doğu ve Güneydoğu'da yatırım yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir soru üzerine Akın, özel sektöre yönelik geliştirilen ve 23 ilde uygulanan program kapsamında verilen destekleri Cumhuriyet tarihinin en iyi teşvikleri olarak nitelendirdi. Akın, yatırım programında Akfen olarak yer alacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ben kazancıyım, kalorifer kazanı yaparak başladım iş hayatına, 1976 yılında, yani çelikçiyim, Kendim de makine mühendisiyim. O sektörü bıraktık. Biraz da işin duygusal tarafına yönelerek tekrar o sektöre orada yeniden başlamayı düşünüyorum. Yabancılarla beraber girmek istiyorum. O bölgede bu sektörde yeterli pazarın olduğunu düşünüyorum. Kuzey Irak ve Suriye'de bu sektörde iyi bir pazar olduğunu düşünüyorum. İyi bir Avrupa firmasıyla beraber yatırım fırsatı bulabilirsem güzel bir kalorifer kazanı fabrikası kurmayı istiyorum. Avrupalıları Güneydoğu'ya getirmek istiyorum."

Piyasaya açıkladıkları 6,6 milyar liralık bir yatırım paketi olduğuna işaret eden Akın, "Bunlardan Mersin Limanı'ndaki 650 milyon liralık yatırımımızı yaptık. Mersin'de çok büyük gemilerin yanaşabileceği ve yüklerini boşaltabileceği bir liman yaptık. Mersin'e transit liman olma özelliğini kazandırdık. Isparta Şehir Hastanesine 1 milyar 150 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Eskişehir Şehir Hastanesi bu sene açılacak. Tekirdağ Şehir Hastanesine başlıyoruz. Menzelet Barajına 1 milyar 400 milyonluk yatırım yapacağız. Enerji sektöründe de yatırımlarımız devam edecek." diye konuştu.

- "Yabancı sermayenin alım yapma zamanıdır"

Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam çağrısı ile bu sene sonuna kadar bin 500 kişiyi istihdam edeceklerini bildirdi.

Yatırımdaki risk oranının yükseldiğine işaret eden Akın, ortamın bu şekilde olmasının yatırımcıların iştahını kabartabileceğini söyledi.

Akın, bu dönemin fırsat dönemi de olabileceğini vurgulayarak, "Bazen fiyatların alt noktaya gelmiş olması yatırımcılar için iyi bir alım noktasıdır. Ben yurt dışındaki yatırımcılara da 'Türkiye'de bundan daha ucuz fiyatlar beklemeyin. Türkiye'den alım yaparsanız önümüzdeki yıllarda karlılığı tutturabilirsiniz' diyorum. Yabancı sermayenin Türkiye'den alım yapma zamanıdır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Şimdi konut alan kazanır"

Konut piyasasında talep ertelenmesi ve birikim olduğunu dile getiren Akın, doların hareketliliğinden dolayı konut alımlarının azaldığını aktardı. Akın, şunları kaydetti:

"Konut satışları arttığında fiyatlar birden yukarı doğru çıkar, kimse de bunun önüne geçemez. Şimdi alanlar kazanır. Konuta yatırım yapacak olan kişilerin artık konut piyasasına girmesi lazım çünkü fiyatlar bundan daha aşağıya gelmez. Fiyatlar maliyetler seviyesine geldi. Konutta bir patlama olacak, belki bu yazın sonunda olur. Doların yavaş yavaş geri gelmesiyle, referandumdan sonra dolar 3,50'lere gerilerse konut satışında patlama olacağını düşünüyorum."

- "Şirketlerin yaşaması hisse satışıyla mümkün"

Şirketin hisse satışlarına ilişkin soru üzerine Akın, her zaman pazarda olduklarını, genel davranış biçimlerinin hisse alım satımı yapmak olduğunu dile getirdi. Akın, 6,6 milyar liralık yatırım yaparken, yüksek öz kaynağa ihtiyaç bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yüksek öz kaynağı elde edebilmek için de birtakım kendi üretmiş olduğunuz mal varlığından vazgeçmeniz gerekebilir. Bunlar için yabancı veya yerli sermayeye ihtiyacınız olabilir. Bu şirketlerden belli bir oranda hisse satışı ya da tamamının satışı gündeme gelebilir. Bu her zaman bizim alanımızda, iç planımızda var. Onun için bunlar sürpriz değil, Akfen'in davranış biçimi içerisinde çok da normal. Yeni yatırım yapmak için bunlar gerekiyor. Çünkü bunları satmazsanız eğer ilave öz kaynak elde edemezsiniz. Öz kaynak ilave edemezseniz de yeni istihdam alanları yaratamazsınız."

Amaçlarının yeni, büyük şirketler kurup, bu şirketlerde hisseleri belli oranda satıp, bununla yeni büyük istihdam alanları yaratmak olduğunu vurgulayan Akın, TAV'da, muayene istasyonlarında, HES'lerde başka alanlarda hisse satışları yaptıklarını hatırlattı.

Şirketlerin yaşamasının önemli olduğunu bunun ancak hisse satışıyla mümkün olacağını ifade eden Akın, "Eğer ben hisse satmazsam o şirket benimle birlikte ölür, ben öldüğüm zaman o da ölür. Ben satacağım ki parayı koyan oraya onu daha iyi yaşatmak için çaba sarf etsin. Biz de o parayı alıp başka yerlerde yeni yatırımlar yapalım. Başka türlü hiç bunun yaşama şansı yok. Böylelikle Türkiye'deki şirket sayısını artırma ve 300-400 senelik şirketler oluşturma şansını elde etmiş oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Suudi Arabistan'ın şehir hastanelerine ilgisi

Şehir hastaneleri çalışmalarının ne aşamada olduğuna ilişkin de Akın, bu konuda hükümeti kutladığını, burada ciddi bir emek ve altyapı olduğunu belirtti.

İngiltere'nin yıllar önce bu çalışmayı kamu özel ortaklığı (PPP) modeli ile hayata geçirdiğini anlatan Akın, Türkiye'de de güzel bir şartnameyle 20'ye yakın şehirde ihalesinin gerçekleştirildiğini, Akfen'in de 3 şehir hastanesinin yatırımını yaptığını kaydetti.

Suudi Arabistan'ın şehir hastaneleri konusunda Türkiye'de ciddi temasları olduğunu kaydeden Akın, "Suudiler ülkemizi ziyaret ediyorlar ve bu hastanelerden nasıl kendi ülkelerinde yapabileceği konusunda araştırmaları var. Muhtemelen bizler ya da başka yatırımcıların Suudi Arabistan'a gidip, bu projeleri orada da devam ettireceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.