Harun Erdenay: Aday oldum çünkü…

Harun Erdenay: Aday oldum çünkü…
Kendisi “12 Dev Adam” lakabını oluşturan ilk isimlerden. Türk basketbolunun sembolü ve en büyük yıldızlarından bir tanesi. Basketbol tarihine adını altın harflerle yazdıran bir kişi…

Seda Erciş’in röportajı

Kendisi “12 Dev Adam” lakabını oluşturan ilk isimlerden. Türk basketbolunun sembolü ve en büyük yıldızlarından bir tanesi. Basketbol tarihine adını altın harflerle yazdıran bir kişi… Bahsettiğimiz kişi Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı ve yeni dönem için aday olan Harun Erdenay. Geçtiğimiz günlerde Torku Konyaspor Basketbol yöneticileriyle görüşmek için Konya’ya gelen Erdenay’ı yakaladık ve röportaj vesilesiyle tanışma fırsatı bulduk. Merak ettiğimiz bütün soruları sorduk ve samimi cevaplar aldık.

Kendisine Türk basketboluna vermiş olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyor, PUSULA Gazetesine özel verdiği röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz.

27 Mayıs’taki Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı Seçimleri için az bir süre kaldı. Sizin duygularınızı merak ediyoruz?

Öncelikle çok heyecanlıyım. Şu anda vekâleten yürüttüğüm Basketbol Federasyonu Başkanlığını inşallah seçimden kazanarak devam etmek istiyorum. Gerçekten bütün hayatım basketbolla geçti. Her döneminde ve her yerinde bulundum. Antrenörlük yaptım, menajerlik yaptım, yönetim kurulu üyeliğini yaptım, as başkanlık yaptım ve şimdide bütün bu tecrübelerimi büyük bir heyecan ile basketbol camiası ile paylaşmak istiyorum.

Bu konudaki çalışmalarınız nasıl geçiyor? Kulüplerle olan görüşmelerinizde olumlu veya olumsuz nasıl bir tepki aldınız?

Bayağı yoğun bir çalışma geçiriyorum. Hemen hemen Türkiye’nin her yerindeki kulüplere gelerek görüştüm. Onların şikâyetlerini dinledim. Yapacağım projelerimi anlattım ve hepsinden olumlu geri dönüşler aldım. Bu da bana memnuniyet verdi.

23 yıl gibi uzun bir süre başkanlık yapan Turgay Demirel vardı. Başkanlığı bırakmasının ardından siz bir süreliğine devraldınız. Ve şu anda yeniden başkan adayısınız. Turgay Demirel ile seçimler öncesi konuşmanız oldu mu?

Seçimlerden önce konuşmamız oldu tabiki. Yaklaşık son on senedir federasyonun bir parçasıyım. İki senedir de yönetimindeyim ve as başkanlık yaptım o yüzden yönetici olarak çok büyük tecrübeler kazandım. Zaten bence federasyonumuz şu anda dünyanın sayılı federasyonlarından bir tanesi. Bende bunun büyümesinde Turgay Bey gibi katkıda bulunanlardan biriyim. Tabiki kendisinden de çok şey öğrendim. Yöneticilik olarak bunu da daha ileriye götürebilmek için de aday oldum.

“LİGLER İÇİN PROJERERİM VAR”

Bu yolda TBF Başkan adayı olarak bizlere hedeflerinizi kısaca anlatabilir misiniz?

Hedeflerim öncellikle takımların gelirlerini arttırmak. Masraflarını düşürmek onları maddi açıdan daha rahat hale getirmek. Hakemlerin daha profesyonel bir ortamda çalışmalarını sağlamak. Alt yapıdaki oyuncularımızın daha fazla sayıda maç yapması için girişimlerde bulunmak. Ligler içinde birtakım projelerim var.

“Futboldaki gibi Süper Lig modelini uygulayacağız” dediniz. Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz?

Bence futboldaki uygulama doğru bir uygulama. Basketbolumuz artık Süper Lig haline geldi. Yani onu Süper Lig yapıp şu andaki 2. Ligi, 1. Lig ve 3. Ligi 2. Lig yapıp onların daha rahat sponsor bulmalarını, gelirlerini arttırmalarını sağlamak güzel bir proje olacak bence. Bu projeyi birkaç yıldır düşünüyordum. İnşallah seçildikten sonra uygulayacağım.

Rakibiniz olan Lütfi Arıboğan ile bir görüşmeniz oldu mu? Bu konudaki yarış nasıl geçiyor?

Ülkerspor’da çok uzun yıllar beraberdik fakat daha sonra kendisi basketboldan koptu. Fakat zaman zaman görüşmelerimiz oldu. Dostça bir rekabet var aramızda.

Uzun yıllar, hem oyuncu olarak hem de yönetici olarak Türk basketbolu içinde bulundunuz. Size göre en büyük sorun ne?

Aslında Türk basketbolunun bugün geldiği yer hem kulüpler hemde milli takımlar düzeyinde gerçekten Avrupa’nın ve Dünya’nın üst düzey sınırlarını zorlayan bir yerdeyiz. Fakat benim en büyük sıkıntı olarak görebileceğim milli takımların başarılarının sürekli kılınması. Bence eksiğimiz burada. Bunu erkek milli takımımız için söyleyeceğim. Çünkü kadın milli takımımız sürekli olarak bir başarı elde etti. Erkek milli takımımızın sürekli başarıya ulaştırmak en büyük temennim.

“CEDİ’Yİ SEYRETMEK ZEVK”

Türk Basketbolun gelişim sürecine bakıldığında alt yapıdan gelen önemli başarılar var. Siz alt yapı sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence kulüpler bu yönde iyi yatırım ve emek veriyorlar. Özellikle Fenerbahçe, Anadolu Efes, Tofaş, Banvit, Pınar Karşıyaka ve Beşiktaş gibi kulüpler var. Bu kulüplerden iyi oyuncular çıkıyor. Bunları milli takımlarda değerlendiriyoruz. Sonuçta erkeklerde son üç yıl içerisinde dört tane Avrupa Şampiyonluğu elde ettik bu oyuncularla. Bu oyuncular ileride büyüdükleri zaman 12 Dev Adamdaki ağabeylerin yerlerini dolduracaklar. Gerçekten iyi jenerasyonlarımız var. Bunları yalnızca antrenörler değil kulüpler de destek olarak A takımda cesaret verilerek oynatılması gerekiyor.

Yabancı kuralı veya diğer kurallar hakkında radikal bir değişiklik olacak mı?

Hayır olamayacak. Yabancı kuralını biliyorsunuz iki sezonluk bir uygulama. Önümüzdeki sezon da aynı yabancı kuralı geçerli olacak.

Bu kadar yabancı olması Türk oyuncuları etkiler mi? Sizin düşüncelerinizi merak ediyoruz.

Genç oyunculara antrenörlerin şans vermesi gerekiyor. Kulüplerinde antrenörü desteklemesi gerekiyor. Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker bu sene örneğinde olduğu gibi. Genç oyuncularına şok sık yer verdiler. Banvit’i de katabiliriz. Sonuçta genç oyuncuyu çıkartmak kulüp içinde güzel bir olay. Mesela hepimiz bir Cedi Osman bu sene oynamasından zevk almışızdır. O yüzden hem antrenörün genç oyuncuya destek vermesi gerekiyor. Sırf yabancı var diye oynatmıyor demek değil de genç oyuncu çıkarmak için emek ve destek vermek lazım.

“TORKU KONYASPOR, RENK KATIYOR”

Konya şehri olarak inanılmaz bir gelişme var basketbol adına. Torku Konyaspor Basketbol Takımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Gerçekten çok zor bir ligde kalmayı başardılar bu sene. Tofaş gibi bir takım düştü. Şu anda bizim ligimiz bence Avrupa’nın en kuvvetli ligi uzak ara İspanya’yı da geçmiş durumdayız. Bu kadar kaliteli takımın olduğu başka bir lig yok. Torku Konyaspor’da lige zevk ve renk katıyor. Burada kendi evinde iyi bir seyirci desteği ile oynuyor ve bu kadar büyük bir şehrin bence 1.ligde bir takımı hak ediyor.

Peki, son olarak seçilmeniz durumunda ilk olarak nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Seçilmem durumunda ilk olarak kulüpleri toplayacağım ve yeni dönemin kararlarını onlar ile beraber alacağım. Süper Lig uygulamasını başlatacağım. Seçim sonrası ise sponsorumuzu açıklayacağım.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.