Hat ve ahşap yakma ustası imam

Hat ve ahşap yakma ustası imam
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde tarihi Yeni Cami’nin imam hatibi Zafer Turan, 10 yıl önce hobi olarak başladığı hat ve ahşap yakma dekoratif süsleme sanatının ustası oldu

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde tarihi Yeni Cami’nin imam hatibi Zafer Turan, 10 yıl önce hobi olarak başladığı hat ve ahşap yakma dekoratif süsleme sanatının ustası oldu.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda hevesli olduğu hat ve ahşap yakma dekoratif süsleme sanatına 10 yıl önce hobi olarak başladığını söyledi. Hiç kimseden eğitim almadan, boş vakitlerinde evinin bir köşesinde hobi olarak başladığı işi geliştirdiğini anlatan Turan, "Osmanlı döneminin öncesine dayanan bu sanatın yeni nesillere öğretilmesi, aktarılması gerekiyor. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Hat yazısını ağacın üzerine görsel olarak daha kolay işleyebiliyorum. Bunun daha güzel olacağını düşünerek bu işe gönül verdim." dedi.

Hobisini ustalık seviyesine çıkaran Turan, ilçedeki halk eğitim merkezinde bu sanatı gençlere de öğretmeye başladığını ifade etti. İnsanlara faydalı olmak için çabaladığını ifade eden Turan, şunları kaydetti:

"Kaymakamlık ve belediye bana çok destek verdi. Belediyemize ait iş merkezindeki bir dükkanda çalışmalarımı sürdürüyorum. İnsanlarımıza bu sanatı halk eğitim merkezinin açtığı kurs vesilesiyle öğretmeye başladım. Bu sanatı öğrenirlerse yaptıkları pano ve hediyelik eşyaları satarak aile bütçelerine katkı sağlayabilirler."

-"İnsanların Kur'an-ı Kerim'e saygı, sevgi ve gönül bağları var"


Camideki görevinden sonra bütün zamanını bu sanata verdiğini anlatan Turan, bu sanatın yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Turan, "Hat yazısında huzur buluyorum. Cemaatin bu sanata bakış açısı çok güzel. İnsanların Kur'an-ı Kerim'e saygı, sevgi ve gönül bağları var. O yüzden bu sanata daha sıcak bakıyorlar. Figür, resim portre ve diğer şekillerin yanı sıra Kur'an ile bütünleşen hat yazısının ahşap üzerine işlenmesi daha çok ilgi görüyor.” diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.