Hatay'da Orman Yangınlarıyla Mücadele Toplantısı

Hatay'da Orman Yangınlarıyla Mücadele Toplantısı
Kahramanmaraş Orman Genel Müdürü Altındaş: - "Şu an sınırda duvar çalışmaları devam ediyor. Duvar bittikten sonra Suriye'den bizim tarafımıza yangın geçme riski azalacak"

HATAY (AA) - Kahramanmaraş Orman Genel Müdürü Alpaslan Altındaş, Türkiye-Suriye sınırında duvar örme çalışmalarının sürdüğünü hatırlatarak, "Duvar bittikten sonra Suriye'den bizim tarafımıza yangın geçme riski azalacak." dedi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bölgede görülen yangınlar ve bu yangınlara müdahalelerle ilgili Hatay'ın Arsuz ilçesinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Altındaş, toplantıda yaptığı konuşmada, her yıl Suriye tarafındaki yangınların Türkiye'ye sıçradığını belirtti.

Yayladağı ve Samandağ ilçelerinde bulunan ekiplerin gerekirse hava araçlarını kullanarak etkin şekilde yangınlara müdahale ettiğini kaydeden Altındaş, "Teknolojinin son imkanlarını kullanarak orman yangınlarına hem havadan hem de karadan müdahale ediyoruz. Şu an sınırda duvar çalışmaları devam ediyor. Duvar bittikten sonra Suriye'den bizim tarafımıza yangın geçme riski azalacak." diye konuştu.

Bölgedeki 520 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 27 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder ve 5 treylerin karadan müdahale gücü oluşturduğunu söyleyen Altındaş, Arsuz ve Dörtyol ilçelerinde konuşlu su atma özelliği taşıyan helikopter ile Adana'da konuşlu bir amfibik uçağıyla yangınlara havadan müdahale edildiği bilgisini paylaştı.

- Bölgede yılda ortalama 200 yangın

Bölgede yılda ortalama 200 yangının çıktığını ifade eden Altındaş, ayrıca 250 civarında da kırsal alan yangınına müdahalede bulunduklarını aktardı.

Yılda 150-200 hektar ormanlık alanın zarar gördüğüne işaret eden Altındaş, yangınların yüzde 20'sinin ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 7'sinin kasıt, yüzde 5'inin yıldırım düşmesi, yüzde 1'inin kaza ve yüzde 67'sinin de doğrudan insan faktöründen kaynaklandığını bildirdi.

Yıl başından bu yana bölgede 105 yangın yaşandığını belirten Altındaş, "Bu yangınlarda yaklaşık 90 hektar alan zarar gördü. Bölgedeki 105 yangının 90'ı Hatay ilinde meydana geldi. Geçtiğimiz yıl bölgemizde çıkan 232 yangında 315 hektar alan zarar gördü. Yanan alanlar aynı yıl içerisinde yeniden ağaçlandırıldı." dedi.

Yangında kullanılan araçların tanıtıldığı program sonunda gazetecilere helikopterle ormanlık alanlar gösterildi.

Toplantıya, Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınları Müdahale Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, Antakya Orman İşletme Müdürü Ömer İnal katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.