Hatay'da "Osmanlı, Cumhuriyet ve Atatürk" konferansı

Hatay'da "Osmanlı, Cumhuriyet ve Atatürk" konferansı
Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı: - "1920 meclisi muhtelif fikirlerin bir arada barındığı bir meclistir"

HATAY (AA) - Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hatay'da düzenlenen konferansta, "1920 meclisi muhtelif fikirlerin bir arada barındığı bir meclistir" dedi.

Ortaylı, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Cumhuriyetçi Düşünce Topluluğu ve Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu'nun üniversite yerleşkesindeki Atatürk Konferans Salonun'da organize ettiği "Osmanlı, Cumhuriyet ve Atatürk" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışında 100. yıla yaklaşıldığını hatırlatan Ortaylı, gençlerden olağanüstü aktiviteler beklediğini ifade etti.

Ortaylı, konuşmasında öğrencilere, tarihi iyi öğrenmeleri ve önlerine gelen eserleri ayırt etmeleri için dikkati olmaları tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi:

"1920 Meclisi, bazılarının söylediği gibi öyle kendince ortaya çıkmış bir ittihatçı entrikası filan değildir. Orada İttihat ve Terakki'nin muhalefetini yapmış olan insanlar da canı gönülden yer almışlardır. 1920 Meclisi muhtelif fikirlerin bir arada barındığı bir meclistir. Bunların hepsi Anadolu'nun savunması için bir komuta heyetinin başta Türkiye'nin ebedi baş komutanının etrafında toplanmışlardır. Türkiye tarihinde henüz hiçbir meclis dış politikayı ve orduyu bu derecede etkin bir şekilde denetlememiştir. Ama bu denetleme bozguncu fikirlerle değil, doğrudan vatansever bir zihniyetle yapıldığı için de askerler ve dış politikaya yürüyenler nerede denetleme ve tenkit, nerede itaat ve takip etme işlemini yapacaklarını çok iyi bilmişlerdir. Bu meclis bir örnektir. Bizim siyasi hayatımız ve siyasi ahlakımız için bu küçümsenecek bir olay değildir"

Konferansa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Hatay'da "Osmanlı, Cumhuriyet ve Atatürk" konferansı

Hatay'da "Osmanlı, Cumhuriyet ve Atatürk" konferansı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.