"Hatice Abla" Kızlarının Geleceği İçin Çay Demliyor

"Hatice Abla" Kızlarının Geleceği İçin Çay Demliyor
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde eşinin vefatından sonra kızlarına tek başına bakan Hatice Yeni, evlatlarını eşinden kalan çay ocağını işleterek okutuyor- Annelerinin fedakarlığını boşa çıkarmayan iki kızı, üniversiteyi kazanma başarısı gösterdi- Hatice Yeni:

AYDIN (AA) - FERDİ UZUN - Eşinin ölümünün ardından ailesinin geçimini tek başına sağlayan 43 yaşındaki Hatice Yeni, iki kızının geleceği için eşinden kalan çay ocağının başına geçti. Esnaflığı bilmemesine rağmen kızları için azimle çalışan Yeni, çay ocağından elde ettiği gelirle kızlarının üniversite eğitimi almasını sağladı.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yaşayan Yeni, 3 yıl önce eşini kaybettikten sonra, o dönem lisede okuyan iki kızıyla yeni bir hayat mücadelesine girdi.

Öğretmenevinde kat görevlisi olarak çalışan Yeni, bu işini ev geçindirecek kadar gelir sağlamaması nedeniyle bırakarak, daha önce eşinin bir pasaj içinde işlettiği çay ocağında demliklerin başına geçti.

Hatice Yeni, çay ocaklarını genellikle erkeklerin çalıştırması nedeniyle ilk başta "ben bu işi becerebilir miyim" tereddüdü yaşasa da kısa sürede yeni işine adapte oldu.

Eşinin ardından iş yerine kilit vurmak yerine mücadeleyi tercih eden Yeni, yanında çalışan elemanıyla esnafın istediği çay ve kahveyi hazırlayarak servis yapıyor.

- Çay ocağına eşinin ismini verdi

Dükkana eşinin saç renginden dolayı "Kınalı İbo'nun yeri" ismini veren ve iş yerinin duvarlarına eşinin fotoğraflarını asan Yeni, bu ocaktan elde ettiği gelirle kızlarının eğitimini sürdürdü.

Annelerinin fedakarlığını boşa çıkarmayan kızlarından biri Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölümünü, diğeri ise Ege Üniversitesi Edebiyat Öğretmenliği Bölümünü kazandı.

- "Eşimin işi ve hatırasını yaşatmak için devam ettim"

İşe ilk başladığı dönemde çok zorluk çektiğini anlatan Hatice Yeni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yapabilir miyim, yapamaz mıyım diye çok düşündüm. Denemekte fayda var deyip başladım. Tabii ki zorlukları var. Erkek egemen olan bir iş yapıyorsunuz. Esnaflığı bilmiyorsunuz. Gerçekten büyük bir risk alarak devam ettim. Pişman mıyım, değilim çünkü ben burada kazandığımla kızlarımı okutuyorum. Eşimin yaptığı işi ve hatırasını yaşatmak için burada devam ettim." ifadelerini kullandı.

- "Ağabey, amca bir çay ver"

Yeni müşterilerin, bir kadını çaydanlığın başında gördüğünde şaşırdığını ifade eden Yeni, şunları kaydetti:

"İçeri girenler 'Ağabey, amca bir çay ver' diyorlar. Çaydanlıkların arkasında beni gördüklerinde 'pardon abla' diyorlar. Bu zamana kadar hiç kimse yadırgamadı, herkes sahip çıktı bize. Ben bu işi iyi bir şekilde götürdüğümü düşünüyorum. Kızlarımın ikisi de üniversitede olunca belim iyice bükülüyor. En azından kızlarım okuldan mezun oluncaya kadar bu tempoyla çalışmaya devam edeceğim.

Herkes gibi ekmek mücadelesindeyim. Bir kadının, istedikten sonra her işi yapabileceğini ve başarabileceğini düşünüyorum. Bu erkek işi, şu kadın işi diye bir şey yok. Kadın yeter ki istesin ve mücadele etsin. Bir erkeğin yaptığı çoğu işleri kadın da yapabilir."

Eşinin duvardaki fotoğraflarına baktığında gözlerinin dolduğunu dile getiren Hatice Yeni, çok kez gözü yaşlı servis yaptığını, zorluklara kızları için dayandığını, tek isteğinin iki kızına güzel bir gelecek sunmak olduğunu kaydetti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.