Hava kontrolü Konya’dan

Hava kontrolü Konya’dan
Hava kalitesinin iyileştirilmesi için açılacak olan Konya Bölgesel Temiz Hava Merkezi tam teşekkülü olarak 2017 yılında hizmet verecek

Hava kalitesinin iyileştirilebilmesi ve kirliliğin kontrolüne ilişkin düzenlemelerle hedeflenen, hava kirliliğinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki zararlı etkilerini önlemek veya azaltmak için belirlenmiş hava kalitesi hedeflerini sağlamak üzere inşası tamamlanan Konya Bölgesel Temiz Hava Merkezi,  tam teşekkülü olarak 2017 yılında hizmet verecek şekilde faaliyetlerine başlayacak. Bu çalışmalar kapsamında 10 ilin bağlantısının yapılacağı Konya Bölgesel Temiz Hava Merkezi’nde etkin ve verimli bir hava kalitesi yönetimi uygulanabilecek.

2017 YILINDA DEĞERLENDİRMELER ALINACAK

Selçuklu’ya bağlı Hocacihan Mahallesi’ne 5 bin metre kare arsa üzerine 4 katlı olarak inşa edilecek merkez, 3 bin metre kare kapalı alan üzerine kurulacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Karaarslan, “Merkezin zemin katında analiz, kalibrasyon, organik ve inorganik olarak laboratuvarlar planlandı.  Konya 81 ilin içerisinde hava kalitesi izleme istasyonu noktası olan illerden bir tanesi.  Türkiye’de bu merkez sadece 8 şehirde bulunuyor.  Merkezimizin Müdür ataması yapıldı ve şuanda kuruluş aşamasında. Tefrişatı yapılıp, laboratuvarları kurulduktan sonra 2017 yılı itibari ile değerlendirmeleri alacağız” ifadelerini kullandı.

10 İL BAĞLANTILI OLACAK

Konya dahil 10 tane ilin hava ölçümlerinin alınıp, analizlerinin yapılacağını ifade eden Kararslan, “Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Nevşehir ve Niğde Konya Bölgesel Temiz Hava Merkezi’ne bağlı olacak. İstasyondan alınan bilgilerin ve ön değerlendirmesi ile il ve ilçe genelinde hava kalitesinin iyileştirilmesi için eylem planları sunulacak. Hazırlanan eylem planlarının uygulanması ile yaşanabilir ve hava kalitesi yüksek şehirler oluşturulacak. Bu değerlendirmeler fabrika yerleşim alanlarını da kapsayacak” diye konuştu.

YÜZDE 80 ORANINDA BAŞARI

Karaarslan, “Bununla birlikte mevcut durumda, Konya’da hava kirliliği kontrolü, kirlilik önleme ve hava kalitesinin iyileştirilmesi çalışmaları ile 2013-2019 yılları dönemini kapsayan Temiz Hava Eylem Planı Programları doğrultusunda gerçekleştirilmekte. Bu eylem planımız bakanlıkta örnek olarak gösterildi. Çalışmamız sanayinin yaktığı yakıt, meskenlerin yalıtımı, doğalgaz-kömür kullanımı gibi geniş bir alanı kapsıyor. Bu eylem planını her yıl uyguluyoruz ve hava kirliliği konusunda 2013 yılından bu yana yüzde 80 oranında bir başarı yakaladık” dedi.  (Derya Demir)

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.