Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

HAVAYA GİDEN PARALAR

HAVAYA GİDEN PARALAR

Havai fişek, meşale, maytap gibi patlayıcı kullanımı çılgınlığı gittikçe artıyor.

Konuyla ilgili internette araştırma yaparken karşıma gelen bir satış firmasının kullandığı şu cümle konuyu özetliyor:

Konya ilinde de diğer iller gibi kutlama ve eğlenceler artmakta ve burada da havai fişek, meşale, maytap, konfeti, dilek feneri gibi Proteknik malzeme ihtiyacı gittikçe artmaktadır.”

Havai fişek fiyatları 25 atımlık 80 TL ile 100 atımlık 250 TL arasında değişiyor. Ve bu para o akşam tek bir eğlencede havaya atılıyor. Ekonomimiz ne kadar güçlü olduğu buradan belli.

Şehrimizde yapılan düğünlerde, eğlencelerde, açılışta, kutlamada maşallah patlatan patlatana, akşam saatlerinde başlıyor gece geç saatlere kadar sürüyor. (aslında bunun için izin alınması gerekiyor ama neyse)

Aslında bu konuda İçişleri Bakanlığı talimatıyla pek çok ilde olduğu gibi Konya’da da Valiliğin düzenleme yaptığını ve patlayıcı maddelerin satışı ve kullanımına yönelik yasak kararı aldığı biliniyor.

Örneğin: İl Mahalli Çevre Kurulu 2011 yılında “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında bir kısıtlama getirmiş.

 2015 yılında Vali Muammer EROL imzalı yayınlanan genelgede “Piroteknik maddelerden olan havai fişek ile oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin kullanılmasında tüzük hükümlerine riayet edilmesinin sağlanması, bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan yaralanma ve sakatlanmaların önüne geçilmesi ile huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla İl Hudutları dahilinde, havai fişek olarak bilinen şenlik ve işaret fişeklerinin meskun yerlerde, havaalanı civarı ile uçuş paterni bölgesinde kullanılması Valiliğimizin 10.08.2015 tarih ve 199 sayılı kararı ile yasaklanmıştır.”

Geçtiğimiz Cuma günü Sayın Vali Yakup CANBOLAT imzasıyla yayınlanan genelgede de ilimiz sınırları içerisinde genel güvenlik asayiş ve kamu düzenini korumak ve şiddet olaylarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla;

  “Olağanüstü Hal Kanunun 11. Maddesinin (j) bendine istinaden Havai Fişekler ve diğer Piroteknik maddelerin satışı, bulundurulması ve kullanımının yasaklanması, Valiliğimizin 26.08.2016 tarih ve 223 sayılı kararı ile yasaklanmıştır” denilmektedir.

 

Allah var resmi makamlar üzerine düşeni her seferinde yapıyorlar ama uygulamada sınıfta kalıyoruz. Yasaklara vatandaşlarımız yeterince uymuyor, denetim yeterince yapılmıyor, yapılsa da Kabahatler kanunu gereği uygulanan ceza bu işe soyunanlar için çok komik olduğu için herhalde ödenip geçiyor ve eğlenceye devam ediliyor. Havaya para saçmaya devam ediliyor.

 

Bu konuda 2872 sayılı Çevre kanununa göre işlem yapılma cesareti gösterilirse ceza yeterince yüksek ancak onunda formalitesi fazla herhalde.

 

Bunca yasak ve önlemlere rağmen bu tür patlayıcı malzemeleri kullananlara son sözüm şudur: Çevreye verdiğiniz rahatsızlıktan dolayı belki bu dünyadaki maddi para cezasını ödersiniz ama o civarda yatan hastalar, yaşlılar, çocuklar ve havada uçan kuşlar bilin ki sizlere hakkını helal etmiyorlar.

 

ÇETİNCE: Sizin mutluluğunuz başkasının mutsuzluğu olmasın.

UYARI: Mevlana meydanında 40 derece güneşin altında Cuma namazı kılanlara nasıl gönlünüz razı geliyor. Hala daha neden Güneşlik Tente yapılmıyor? Yok mu bir sorumlusu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR