"Hayali"nin hayali "Karagöz ve Hacivat"ı sevdirmek

"Hayali"nin hayali "Karagöz ve Hacivat"ı sevdirmek
Gölge oyunu ustası Altın, Karagöz ve Hacivat kültürünü yaşatabilmek amacıyla Eskişehir'de okul, restoran ve kafelerde gösteriler yapıyor- Altın: - "Okullarımızın dışında Karagöz ve Hacivat oyununu daha serbest mekanlarda yetişkinlere, gençlerimize ve çocu

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de Türk gölge oyunu ustalarından hayali Atay Altın, "Karagöz ve Hacivat"ı toplumun her kesimiyle buluşturmak ve bu kültürü yaşatmak için okul, restoran ve kafelerde sahneliyor.

Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhuriyet öncesi Karagöz ve Hacivat sanatının temsilcilerinden Mehmet Muhittin Sevilen'i 11 yaşında radyoda dinleyerek gölge oyununa ilgi duymaya başladığını söyledi.

Karagöz ve Hacivat'ı hemen hemen her yerde sahnelemeye çalıştığını belirten Altın, şöyle konuştu:

"Okullarımızın dışında Karagöz ve Hacivat oyununu daha serbest mekanlarda yetişkinlere, gençlerimize ve çocuklarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Böyle bir fikir, Karagöz oyununu gelecek nesillere aktarma isteğimden geldi. Bu işi yapan kişilerin sayısı artık gitgide azalıyor ve bu oyunun unutulmasını istemiyorum. Karagöz ve Hacivat, bu mekanlarda sahnelendikçe farklı bir kimliğe bürünecek. Bunu ilerletebilirsek Karagöz ve Hacivat sahneleri tekrar eski günlerine dönebilir. Karagöz oyununu izleyicileri sıkmadan belirli aralıklarla sahneliyoruz. Aileler restorana yemeğe geldikleri sırada çocuklar Karagöz ve Hacivat oyununu izliyor. Böylece geleneksel Türk oyunu çocukların zihinlerinde yer ediyor."

Altın, hemen hemen herkesin gölge oyununa ilgisinin yoğun olduğunu dile getirdi.

Özellikle çocukların Karagöz ve Hacivat oyununu ilgiyle izlediğini vurgulayan Altın, "Gittiğim her yerde insanlar geleneksel oyunumuzu sıkılmadan izliyor. Bazı yerlerde çocuklar yemeklerini yedikten sonra sahnenin önüne kadar getiriyorlar ve oyunu sonuna kadar izliyorlar" dedi.

Atay Altın'ın gölge oyunu sahnelediği bir restoranın sahibi sahibi Ahmet Karagöz ise ticari kaygı gütmediğini, Karagöz ve Hacivat oyununun yaşatılması için geleneksel şekilde tasarlanmış mekanında destek verdiğini ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.