“Hayallerine Koş” -RÖPORTAJ-

“Hayallerine Koş” -RÖPORTAJ-
Kilo probleminiz varsa, 14–25 yaş arasındaysanız ve siz de bu problemden kurtulup hayallerinize doğru koşmak istiyorsanız harika bir projeye dahil olmanız yeterli.

Kilo probleminiz varsa, 14-25 yaş arasındaysanız ve siz de bu problemden kurtulup hayallerinize doğru koşmak istiyorsanız harika bir projeye dahil olmanız yeterli.

Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gençli Spor İl Müdürlüğü ve Selçuklu Kaymakamlığı’nın ortak yürüttüğü bu projeyle hayallerinize sağlıklı bir biçimde koşmanız mümkün. Projenin adı da zaten “Hayallerine Koş”

Amaç, obezite ile mücadele edebilmek için yeni bir metod geliştirerek hızla ilerlemekte olan durumun iyileştirilmesi, risk altında bulunan ve beden kitle indeksi yüksek olan gençlerin durumları hakkında farkındalıklarının artırılması. Hayalinize koşarken, yaşam tarzınızın yeniden oluşması konusunda da önemli kazanımlar elde etmeniz mümkün.

Projeyi ve dahasını Selçuklu Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aykut Emre Yıldırım’la konuştuk…

1-(2)-002.jpg

Projenin kendisi de, adı da çok anlamlı. Obezite problemi olanlar en çok neyi hayal ediyor?

O kadar çok ki. Mesela bizim projemizi uyguladığımız yaş grubunu dikkate alırsak hayal bazen bir mezuniyet gecesi için beğenilen elbiseyi giymek, bazen soluk soluğa kalmadan dakikalarca yürümek, bazen de insanların yadırgayıcı bakışlarına maruz kalmadan yaşamak olabiliyor. Hayaller sınırsız. Bazılarımızın sahip olduğu ama farkına bile varmadığı değerler bir diğerimizin hayali olabiliyor. Kilosu yüzünden sokağa çıkmayan, eğitim hayatını sonlandıran gençlerimiz var.

1-(3)-002.jpg

Obezite ile mücadelede yapılan en büyük yanlışlar neler?

Toplumumuzda farklı algılar var. Mesela çoğumuz biraz tombul, gürbüz çocukları severiz. Sağlıklı bebek, gürbüz bebek demek değildir. Damak zevki 2 yaşında oluşmaya başlar. Beslenme alışkanlıklarının o dönemlerde doğru kazandırılması lazım. Sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Mesela İç Anadolu Bölgesi obezitenin çok görüldüğü bir bölge. Kadınların gün alışkanlıkları, bol kalorili ikramlar, fiziksel aktivite azlığı bunda çok etkili. Sebep ne olursa olsun obeziteden kurtulmak, mümkün. Bunda başarılı olmak için profesyonel destek almak önemli. Doğru, istikrarlı adımlarla bu sorundan kurtulunabilinir.

 

Proje kapsamında neler yapıyorsunuz? Bu kurtuluş keyifli bir sürece dönüşebiliyor mu?

Biz ruha dokunmayı hedefledik. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. Gençlerimizin önlerindeki çakıl taşlarını temizlemeye çalışıyoruz. Bu çakıl taşları temizlendiği zaman zaten yollarına devam ediyorlar. Sosyal entegrasyonumuz sağlam. Projemize katılan gençler bir araya geldikleri zaman yalnız olmadıklarını anlıyorlar. Büyük endişelerle gelenler, bu endişelerini bir yana bırakıp birbirlerine destek olmaya başlıyor. Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle, sosyal anlamda da iyi hissediyorlar. Bir zamanlar yürüyemeyen bu gençlerimiz kısa bir süre sonra koşmaya başlıyor. Bu kurtuluşu keyifli bir sürece dönüştürmek için uğraşıyoruz.

 

Özellikle 14-25 yaş grubunu projeye dahil etmenizin sebebi ne?

Bu yaş grubunun kilo vermesinde yalnızca diyetisyen desteği yeterli olmayabiliyor. Psikolojik destek ve spor desteği de gerekiyor. Projemiz de yalnızca bir diyet programından oluşmuyor. Bunun içerisinde katılımcılara özel psikolojik destek ve düzenli spor programları da var. Ayrıca programımızda engelli katılımcılarımızda var.

1-(1)-002.jpg

Proje nasıl uygulanıyor?

Selçuklu Toplum Sağlığı Merkezimizde görevli 1 halk sağlığı uzmanı hekim, 1 Aile hekimliği uzmanı , 1 diyetisyen, 1 psikolog, 1 ebe ve 1 memur ve Gençlik Spor İl müdürlüğünde görevli 3 tane de antrenör gençlerimize hizmet veriyor. Proje ekibimiz ilk olarak başvuranlarla ön görüşme yapıp programa dahil ediyor. Randevu sistemi ile katılımcılar düzenli olarak psikolog ve diyetisyen görüşmelerine geliyor ve uzman antrenörlerimiz eşliğinde antrenman programına katılıyor. antrenman programları katılımcıların isteğine göre hafta içi ve hafta sonu planlanarak antrenörler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Uzman Hekimlerimiz tarafından katılımcılara seminerler veriliyor. 14-25 yaş aralığında olan gençlerimizin yanı sıra zihinsel engelli katılımcılarımızın ailelerine de destek sunuluyor. Tüm faaliyetler Konya Gençlik Merkezi (Dumlupınar) bünyesinde gerçekleştiriliyor. Kamp programlarımız da katılımcıların motivasyona açısından son derece önemli oluyor. Bu kapsamda Şubat ayında Beyşehir izcilik kampında katılımcılarımızla birlikte 5 günlük bir kamp gerçekleştirdik. Paydaşları ve konsepti açısından Türkiye’de ilk olan bu projeye kayıtlarımız halen devam ediyor.

Röportaj: Çiğdem Kurut

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.