"Hayata El Ver" Projesi

"Hayata El Ver" Projesi
Proje kapsamında sağlık muhabirlerine "ani kalp durması halinde temel yaşam desteği" eğitimi verildi

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı himayesinde, Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Koordinatörlüğü, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon ile Resüsitasyon Derneği (TARD) ve Sağlık Muhabirleri Derneği'nin desteğiyle gerçekleştirilen, "Hayata El Ver" projesi kapsamında, sağlık muhabirlerine "ani kalp durması halinde temel yaşam desteği eğitimi" verildi. 

Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası'nda gerçekleştirilen proje kapsamında, moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı ve TARD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Neslihan Alkış ve Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Yusuf Ziya Erarslan'ın yaptığı panel gerçekleştirildi. 

Panelin açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Özkan, projenin temel amacının kısa vadede farkındalık oluşturmak, uzun vade de eğitimli kişi sayısını artırarak, ani kalp durmasına bağlı ölüm oranlarının azaltılması olduğunu söyledi. 

Özkan, ani kalp durmasının yetişkin nüfusta hemen herkesin başına gelebileceğini ancak doğru müdahaleyle hayata döndürmenin mümkün olduğunu belirterek, bunun çok önemli bir yaşam tehdidi olduğunu ifade etti.

"Projeyle hayat kurtarabilen bireyler yetiştirebilmeyi hedefledik" diyen Özkan, projenin bugünkü etkinliğinde sağlık muhabirlerine eğitim verileceğini aktardı. 

- "Doğru yapıldığında kişilerin hayatına el verilebilir"

TARD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alkış da, kalp durması ve yapılacak müdahaleye ilişkin açıklamalarda bulunarak, kalp durmasının bilinçli ve doğru yapıldığında kişilerin hayatına el verilebileceğini kaydetti.

Bu eğitimlerin Avrupa'da birçok ülkede uygulandığını anlatan Alkış, "Özellikle hastane dışındaki kalp durmalarında bilinçli, ilk yardım almış kişilerce yapılan kalp masajı ve temel yaşam desteği, yılda ortalama 100 bin kişinin hayatını kurtaracak" ifadelerini kullandı. 

Sağlık Muhabirleri Derneği  Başkanı Erarslan da böyle bir projede bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Kendisinin de 23 yıl gazetecilik yaptığını belirten Erarslan meslekleri gereği bazı zamanlarda zor durumdaki kişilere müdahale etmek durumunda kaldıklarını anlattı. 

Sağlık muhabirliğinin önemini vurgulayan Erarslan, "Bugün sağlık muhabirleri olarak hocalarımızdan kalp masajını öğrenmeye geldik" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon ile Resüsitasyon Derneği Genel Sekreteri Zekeriyya Alanoğlu, proje kapsamında gerçekleştirilen aktiviteler hakkında bilgi verdi. 

Konuşmaların ardından, uzman eğitimciler Sağlık Muhabirleri Derneği üyesi gazetecilere, kalbi duran bir kişiye nasıl ilk yardım yapacaklarını maketler üzerinde uygulamalı olarak gösterdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.