Hayatla ölüm arasında

Hayatla ölüm arasında
Konya'da iki kardeşini kaybettiği ''bağışıklık sisteminde ağır eksiklik'' hastalığı nedeniyle 9 yaşında akciğerinden biri alınan 22 yaşındaki Tuğba Aygün'ün diğer akciğeri de çalışmıyor

Konya'da iki kardeşini kaybettiği hastalık nedeniyle akciğerleri çalışmayan 22 yaşındaki Tuğba Aygün, başvurduğu merkezde akciğer nakli yapılamayacağını öğrendiği için zor günler yaşıyor. 

Adnan (45) ve Ayşe Aygün (45) çiftinin 5 çocuğundan kızları Tuğba, Kübra ve Emine'ye "bağışıklık sisteminde ağır eksiklik" anlamına gelen ''ağır kombine immün yetmezliği'' teşhisi konuldu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Üç kız kardeşinin zamanla akciğerleri çalışmaz hale geldi. 22 yaşındaki Tuğba'nın 9 yaşındayken çürüyen sol akciğeri alındı. Bir dizi operasyon geçiren kardeşlerden Emine henüz 7 yaşındayken, üç yıl önce yaşamını yitirdi.

Kübra ise 16 yaşındayken geçen yıl hayatını kaybetti. Tuğba'nın ise diğer akciğeri de çalışmaz hale gelince solunum desteği almaya başladı.

İstanbul'da bir merkeze nakil için başvuran Tuğba, ambulansla buraya götürüldü ancak nakil için uygun olmadığı belirtildi. Tuğba, Şimdi kendisine uzanacak yardım elini bekliyor.

Tuğba Aygün'ün doktoru Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Reisli'ye göre Tuğba, kendi haline bırakılır, nakil yapılmaz ise birkaç yıl içinde ölecek.

- Üçüncü kez evlat acısı yaşamak istemiyor

Tuğba'yı yaşatmak için çırpınan baba Aygün, AA muhabirine başından geçenleri ağlayarak anlattı. Çoğu kez kelimeler boğazına düğümlenen ve ağlamaktan konuşmakta güçlük çeken Aygün, üçüncü kez evlat acısı yaşamak istemediğini söyledi.

Tuğba için yapılan nakil başvurusundan olumsuz yanıt alınca adeta dünyanın başlarına yıkıldığını vurgulayan Aygün, hala iki kızının acısını yaşarken Tuğba'yı da kaybetme korkusunun yüreklerini dağladığını dile getirdi.

"Elimden geleni yapıyorum ama kızlarımı yaşatmak için gücüm yetmiyor" diyen Aygün, şunları kaydetti:

"Biz tüm riskleri kabul ediyoruz. Tuğba'nın nakil olmasını istiyoruz. Bu konuda devlet büyüklerinden yardım bekliyorum. Ne olur kızım yaşasın. Ona da yaşama şansı verelim. Her gün ağlıyoruz. Gözyaşlarımız hiç dinmiyor. Kızımın avucumun içinden kayıp gitmesine şahit oluyorum. Bir baba olarak çaresiz durumdayım. Bir babanın gözlerinin önünde evlatlarının günden güne ölüme gitmesi çok ağır. Allah kimseye böyle acı yaşatmasın."

- Ağlamaktan konuşamadı

Ağlamaktan konuşamayan Tuğba Aygün'ün ise ağzından sadece, "Nakil olup iyileşmek istiyorum. Yaşamak istiyorum" cümleleri döküldü.

Prof. Dr. Reisli, 12 yıldır takibi altındaki Tuğba Aygün'ün doğuştan ağır kombine immün yetmezliği hastalığının bulunduğunu bildirdi.

Hastalığın mikroplara karşı direnci ortadan kaldırdığını ve hastaların sık sık zatürre ve bronşit geçirdiğini anlatan Reisli, "Bunun sonucu olarak akciğerler harap oluyor. Tek akciğeriyle yaşamaya çalışan hastaya, mevcut akciğeri de çürümeye başladığından artık yetmiyor. Akciğer nakli gerektiği için hemen ilgili merkezlerle temasa geçtik" diye konuştu.

- Kendi haline bırakıldığında birkaç yıl içinde ölecek

Reisli, hastada immün yetmezliği söz konusu olduğundan akciğer naklinin çok riskli olduğunu, yapılamayacağının bildirildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Hastanın doktoru olarak zaten birkaç yıllık ömrü kaldığını düşünüyorum. En kısa sürede nakil yapılmalıdır. Bu şekilde günlük aktivitelerini yapamıyor. Sürekli yatıyor ve oksijen desteği alıyor. En ufak gribal enfeksiyonda da ciddi solunum sıkıntıları yaşıyor. Hastaya akciğer nakli şansı verilmesi gerektiğine inanıyorum. Kendi haline bıraktığımızda zaten Tuğba'yı kaybedeceğiz. Nakil yapılırsa hastaya yaşama şansı verebiliriz. Bu umudu öldürmememiz gerekiyor. Heyetin tekrar toplanıp Tuğba'ya nakli tekrar değerlendirmelerini istiyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum