Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Haydi “Genetik Mühendisliği Yaz Okuluna”

Haydi “Genetik Mühendisliği Yaz Okuluna”

Tarım ve gıda alanında ülkemizin ilk ihtisas üniversitesi olma yolunda kuruluş çalışmalarına devam eden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, bu yaz liselilere yönelik çok önemli bir okul açıyor.”Genetik Mühendisliği Yaz Okulu”

Bir milyonun üzerindeki öğrencimizin geleceğini belirleyeceği üniversite tercihlerin yaparken göz önüne alacakları en önemli konu, meslek tercihi yaparken gelecekte iş bulabilecek miyim kaygısıdır. Çok bilinen mesleklerin yanı sıra geleceğin mesleği olarak öne çıkanların başında Genetik Mühendisliği gelmektedir.

Genetik mühendisliği, canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirerek, onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bir bilim alanıdır. Genetik mühendisliği, bilim insanlarının genleri bir organizmadan alıp diğerine aktarmalarına imkân veren bir teknolojidir.

Günümüzde büyük bir hızla gelişen bu teknoloji, özellikle gelişmiş ülkelerde bir yarış halini almıştır. Büyük ölçüde moleküler düzeyde ve biyoteknolojide genetik mühendisliği tekniklerinin gelişmeleriyle birlikte, konuyla ilgili tüm çevreler 21. yüzyılın "biyoloji çağı" olacağı görüşündeler.

Genetik mühendisliğinin uygulama alanlarının başında endüstri gelmektedir. Çeşitli endüstriyel ürünlerin (ilaçbesin vb.) istenilen nitelikte ve miktarda elde edilmesi için yapılan çalışmalar bu teknolojinin daha da gelişmesine neden olmuştur. Tıpta özellikle kalıtsal hastalıklarının tanısının yapılmasında, tarım ve hayvancılıkta istenilen özelliklerdeki ürünlerin elde edilmesinde, çevre kirliliğin önlenmesi, madencilik vb. gibi pek çok alanda yine genetik mühendisleri çalışmaktadır.

Genler, İnsan dahil bütün canlı organizmaların kimyasal özelliklerini belirleyen bilgileri taşır. DNA tespiti de bu aşamada devreye girer ve her türlü gizemli bilgiye ulaştırır.

Dünyanın artan nüfusunu beslemek için gerekli besin maddelerini üretme kaygısı,  bilim adamları yeni ürün desenlerinin araştırmasına yönlendirmektedir. Bu aşamada GDO denilen genetiği değiştirilmiş organizmalar ortaya çıkmaktadır. Bugün, genetik mühendisliğinin bitki ve hayvanlarda uygulanmasıyla daha iyi ve sağlıklı yiyecekler, daha güvenli temiz bir çevre ve sağlık alanındaki gelişmeler insanlara sunulabilmektedir.

Şehrimizin 5. Üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin kuruluş amaçlarından biri de ülkemizin büyük ihtiyaç duyduğu genetik, bitki ıslahı ve tohumculuk konularından uzmanlaşmış insanlar yetiştirmektir.

Geleceğine yön vermeye çalışan liselileri, geleceğin teknolojisiyle tanışmaya çağıran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin ücretsiz olarak açtığı Yaz okulunda, liselilere Genetik, DNA, GDO ve Gıda Biyoteknolojisi  konularında hem nazari dersler verilecek hem de deneylerle öğrenilenler pekiştirilecek.

Kamuoyunda dillenmeye başladığından bu yana tartışma konusu yaratan başta GDO ve GDO’lu yiyecekler, Elektroforez ile GDO tespiti, Hastalık tespitinde DNA kullanılması ve Meyve sebzelerde DNA Saflaştırılması konularında öğretici ve eğlenceli saatlerin geçirileceği iki günlük bilim atölyesi, yaz ayını değerlendirmek isteyen bütün liseli öğrencilerin hayatına renk katacaktır.

Üniversite yetkililerinin verdiği bilgilere göre; Lise 1, 2, 3 ve 4.cü sınıflara yönelik 20 Temmuz 10 Eylül 2015 tarihleri arasında açılacak yaz okulunun tamamen ücretsiz olacağı ve haftada Pazartesi-Salı veya Çarşamba-Perşembe olmak üzere iki günlük dönemlerle devam edilecek.

“Genetik Mühendisliği Yaz Okulu” hakkında daha fazla bilgi almak ve kayıt olmak için www.gidatarim.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Keşke konuya meraklı olan herkese açık olabilseydi? Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ; Dünyadaki doğal kaynaklar karnı açları doyurmaya yeter, ancak gözü açları doyurması mümkün değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR