HAYVAN DEYİP GEÇMEYİN

HAYVAN DEYİP GEÇMEYİN
Hayvan Hastanesi'nden insanlara önemli çağrı: Hayvan deyip geçmeyin...

Dilhan Türker'in Haberi

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Şen, Hayvan Hastanesi ve hastanede tedavi gören hayvanlar hakkında gazetemize bilgi verdi.  24 saat acil hizmet veren ve Konya’nın tek hayvan hastanesi olma özelliğine sahip hastane için Prof. Dr. Şen “Türkiye’deki Veteriner Fakülteleri arasında teşhis ve tedavi uygulamaları açısından en başta gelen hayvan hastanesiyiz” dedi.

“ACİL KLİNİK HİZMETİMİZ VAR”

İsmail Şen, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nin 4 klinikten oluştuğunu belirtti. Prof. Dr. İsmail Şen bu kliniklerin; İç hastalıkları, Cerrahi, Doğum ve Suni tohumlama diye ayrıldığını ve kliniklerin kendi içerisinde farklı muayene yöntemleri olduğunu söyledi. Şen, “kliniğimize gelen her hasta ilgili ana bilim dalına yönlendirilir ve burada gerekli muayenesi yapılır ve tedavisi planlanır. Hastalarımıza günlük tedavi uygulandığı gibi gerektiği zamanda da hastanın tedavisini yatılı olarak da yapmaktayız” dedi. Hastanenin güçlü bir akademik kadrosu olduğunu ve Türkiye’deki teşhis ve tedavi uygulamalarında en başta gelen hayvan hastanesi olduklarını anlatan Şen, her ana bilim dalında teşhis ve tedaviye yönelik modern cihazlarının olduğunu söyledi.  Ayrıca önemli bir ihtiyaç olan acil klinik hizmetinin aktif olarak 1 yıldan beri hizmet vermekte olduğunu anlatan Başhekim mesai saatlerinde klinik hizmeti verdiklerini, mesai saatleri dışında gece, hafta sonu ve tatillerde acil klinik servisi olarak hizmet vermeye devam ettiklerini ifade etti. Hayvan sahibi, hasta hayvanını acil servise getirdiği zaman hastanemizde muhakkak muhatap olacağı ilgili personel bulabileceklerini anlatırken sözlerine şu şekilde davam etti; “24 saat acil hizmeti veriyoruz çünkü hayvanın başına ne zaman ne geleceğini bilemeyiz. Nasıl bizler can taşıyorsak hayvanlarımızda can taşıyor, hayvan deyip geçiştirmemek lazım.’’

“2 TANE AMBULANSIMIZ VAR”

Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nin 2 tane ambulansı bulunduğunu anlatan Başhekim, ‘’Ambulanslarımız biri kedi-köpek gibi küçük hayvanları, diğeri ise at ve inek gibi büyük hayvanların taşınmasında kullanılmaktadır. Hastalık ve acil durumlarda (mesai saatleri içerisinde) hayvan sahibi hayvanını hastanemize getirmek istiyor ama kendi imkânlarıyla getiremiyorsa hastanemizin telefonunu arayarak bize ulaşabilmektedir. Biz hayvanı yerinden alıp kliniklerimize getirerek (belli bir ücret karşılığında) gerekli tedaviyi yaptıktan sonra evine geri götürüyoruz’’ dedi.  

“YILDA 6 BİN HASTA HAYVAN TEDAVİ GÖRMEKTE”

Hayvan ayrımı yapmadan hasta hayvanlara tedavi ettiklerini söyleyen Şen yılda ortalama 6 bin civarında hastanın kliniklerine gelerek tedavi olduklarını belirtirken sadece kliniğe gelen hayvanlara bakmadıklarını aynı zamanda büyük sığır işletmelerden gelen talepler doğrultusunda da hizmet verdiklerini dile getirdi.

“ÇOCUKLARIN HAYVAN SEVGİSİNE İHTİYAÇLARI VAR”

Hasta hayvanları muayene etmelerinin yanında topluma karşı farklı sorumluluklarının da olduğunu söyleyen Başhekim “Çocukların hayvan sevgisine hayvanları sevmesine ihtiyaçları var. Aynı zamanda hayvanların olduğu ortamda büyüyen çocukların kişilik gelişimlerinin daha iyi olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuş bir durumdur.  Hayvanlarla büyüyen çocuklar daha sevecen daha paylaşımcı daha az agresif olmaktadırlar.  Bu nedenle ailelerin eğer ev ortamları müsaitse kedi, köpek veya hangi hayvan istiyorlarsa onlara bakmalarını tavsiye ediyoruz’’ dedi. Veteriner Fakültesine bağlı at ünitesi bulunduğunu ifade eden Başhekim aynı zaman da bir başka konuya daha değindi; “Dekanlığımızın katkısıyla at ünitesini aktif hale getiriyoruz. At ünitesi aktif hale geçtiği anda burada aileler çocuklarıyla birlikte ata binebilecek’’ dedi. Aynı zaman da bunun yanında birçok sosyal projeler de düşündüklerini bu projelerin için de özel eğitim gereken çocukların ata bindirilmesi ve hayvana yaklaşımı konusunda bir takım çalışmalarının da olacağını belirtti.

‘’ONLARIN DA PSİKOLOJİSİ VAR SOKAĞA ATMAYIN’’

Başhekim Şen, hayvanların da bir psikolojisi olduğunu hayvan sahibi olacak insanların hayvan sahiplenmeden önce kendilerine bir takım sorular sorması gerektiğini söylerken bu soruları nasıl sormaları gerektiğini anlattı. “Ben bu hayvanı eve neden alıyorum, geçici bir heves uğruna mı, bir özentilik duyduğum için mi yoksa gerçekten bir hayvanı sahiplenmek için mi?” Bu soruların cevabının çok önemli olduğunu anlatan Başhekim sahiplendikleri hayvanın yaşamı süresince yanların da kalacakmış gibi sahiplenmeleri hayvanın her sorumluluğunu çocuklarıymış gibi üstlenmeleri gerektiğini söyledi. Sözlerine şu şekilde devam eden Şen “3 ay hayvana bakıyım eğer bakamıyorsam barınağa bırakıyım ya da sokağa atıyım gibi düşünce içinizde varsa ya da böyle bir düşünce içinizde oluşacaksa hayvanlar sahiplenilmemeli. Çünkü sahipli hayvanların sahipleri tarafından terk edilmesi durumunda hayvanların psikolojileri bozulabilir. Her koşulda hayvanınızı sevebilecekseniz her zaman yanında olabileceğinizi düşünüyorsanız o zaman hayvanı sahiplenin” dedi.

‘’BİR TELEFON KADAR UZAĞIZ’’

İsmail Şen, Hayvan Hastanesi olarak Konya ve çevresine en iyi şekilde hizmet verebilmek adına 7 gün 24 saat hizmete açık olduklarını söylerken hizmet kalitelerini arttırmak için sürekli yenilikler yaptıklarını sözlerine ekledi. Hayvan severlerin ve sahiplerinin kendilerini aramalarında çekinmemeleri gerektiğini, onlara bir telefon kadar uzakta olduklarını anlatan Başhekim Şen, sözlerini şu şekilde noktaladı; “Hayvan severler için kapımız her zaman açık. Boş zamanlarınız da hastanemizi gezmenizi, imkânlarımızı görmenizi ve bizleri tanımanızı isteriz.  Fakülte olarak her zaman hizmetinizdeyiz.”

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.