“HAZİNEYE 13 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLADIK”

“HAZİNEYE 13 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLADIK”
Konya’yı “Mevlana’nın Şehri, Başbakanımızın Şehri” diye tabir ederek çok sevdiğini söyleyen TEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, Eskişehir Osmangazi EDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Çepni

Toplantı amacıyla Konya’ya gelmişken samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Çepni bize TEDAŞ’ın farklılıklarını anlatarak, özelleştirilmesine ve yaşanan sorunlara değindi.

Emine Şeyma Yıldız

“DAĞITIM ŞİRKETLERİ 30 YILLIĞINA KİRACIMIZ”

Göreve geldiğiniz günden itibaren TEDAŞ için neler yaptınız?

1984 yılından beri enerji ve dağıtım sektörünün içerisindeyim. Kayseri’de Elektrik TAŞ’ın nerdeyse her biriminde görev aldım. İstanbul Anadolu Yakası AYEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundum. 2013 yılının Ağustos ayında TEDAŞ’a Genel Müdür oldum. Hemen akabinde de Eskişehir Osmangazi EDAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı oldum. 2013 sonu itibariyle 21 dağıtım bölgesinin tamamını özelleştirdik. Toplam 13 milyar dolar gelir elde ettik ve bu hazinemize geçti. Biz TEDAŞ olarak kendimize yeni bir misyon edindik. Yeni misyonumuzda ilk sırada eğitim, ikinci sırada mühendislik ve danışmanlık, üçüncü sırada standardizasyon ve sertifikasyon, dördüncü sırada konfor, en son denetim yer alıyor. Dağıtım şirketlerini özelleştirdik ama mülkiyet yine kamunun yani TEDAŞ’ın. Dolayısıyla dağıtım şirketleri bir anlamda 30 yıllığına bizim kiracımız pozisyonundalar. Şu an itibarıyla bu 21 dağıtım bölgesindeki dağıtım şirketlerimiz 30 yıllığına lisans süresi boyunca, büyük bir bölümü 2036’ya kadar özelleştirdiğimiz son 8 şirket ise 2042 yılına kadar lisans süresi boyunca işletme hakkını devralmış durumdalar. Burada, şebekemiz, dikilen direk, çekilen tel, yapılan trafoların tamamı yine TEDAŞ’a ait, mülkiyet TEDAŞ’a ait, kamuya ait. Ancak işletme hakkı dağıtım şirketlerine verilmiş oldu.

tedas-(2)-(copy)-001.jpg

TEDAŞ’ın özelleştirilmesi hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

1974 yılında Türkiye Elektrik Kurumu kurulduktan sonra, 1994 yılında da Türkiye Elektrik Kurumu ikiye ayrıldı. TEDAŞ ve TEAŞ olarak. Dolayısıyla TEDAŞ’ın kuruluşu 1994’e dayanıyor. Daha sonrasında da 1990 yılında Kayseri civarı Elektrik TAŞ ilk özelleşen kuruluş. Sonrasında, 21 dağıtım bölgesi tesis edildi ve bu 21 dağıtım bölgesinde dağıtım şirketleri oluşturuldu. 2006 yılında da bu dağıtım şirketlerine işletme hakkı devir sözleşmesi imzalanarak bunlara EPDK tarafından da lisans verildi. Hem dağıtım lisansı hem de perakende dağıtım lisansı olmak üzere. Akabinde de özelleştirme süreci hızla başladı. 2008 de başlayarak 2013 yılının Eylül ayında son Toroslar Dağıtım Şirketini özelleştirerek, özelleştirme sürecini tamamlamış olduk. Bazı şeyleri kamu eliyle yapmak zor olabiliyor. Gündemimizde akıllı şebeke uygulamalarının bir an önce hayata geçirilebilmesi için biraz daha serbest hareket edebilmek, ataleti yüksek hareket edebilmek gerekiyordu. Özel sektörde bu olmaz zihniyetiyle daha çabuk yapılabileceği, şebekelerin daha hızlı yapılabileceği, şebeke yenileme işlemlerinin daha çabuk yapılabilmesi için özelleştirme faaliyetleri yapıldı. İyi ki de yapıldı. Zaman zaman bazı sıkıntılar olsa da bu bir geçiş süreci sonuçta. Geçiş sürecinin hemen akabinde her bölgemizde çok daha iyi hizmet verileceği kanaatindeyiz.

Bazı sıkıntılar olduğundan bahsettiniz? TEDAŞ’ın ne gibi sıkıntıları var? Gündemde olan bir problem var mı?

Dağıtım şirketleri ile kurumlar ve vatandaşlar arasında zaman zaman problemler yaşandı. Biz TEDAŞ olarak bu sorunların çözümlenmesi yolunda gerekli çalışmaları yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

“ÖNCELİĞİMİZ HER ZAMAN EĞİTİM”

Sizce TEDAŞ’ı, MEDAŞ’tan farklı kılan ne?

21 dağıtım şirketimiz var ve her birinin özelliği farklı. Kimi coğrafi yönden, kimi bölgesel karakteristik yönünden farklı… MEDAŞ, Anadolu’nun tam göbeğinde bir dağıtım şirketi. Oldukça tecrübeli, TEDAŞ ve kamu kültürünü almış yönetici arkadaşlarımız kadrosunda yer almakta. Dağıtım faaliyetlerinin düzgün işletilebilmesi, kesintisiz ve kaliteli hizmet verilebilmesi için ilgili bölgelerimizin dağıtım şirketleriyle beraber çalışma içerisindeyiz. Her bölgemizde de bölge koordinatörlüğümüz var. Koordinatörlüklerimizle birlikte dağıtım şirketlerimiz el birliği ile çalışmaktalar.

tedas-(1)-(copy)-001.jpg

Peki, TEDAŞ halk tarafından MEDAŞ kadar eleştiri alıyor mu?

TEDAŞ isim olarak çok eleştiri alıyor; çünkü her bölgedeki dağıtım şirketini vatandaşımız TEDAŞ olarak algılıyor. Basını yakından takip ediyorum. Her gün mutlaka TEDAŞ ile alakalı basında olumlu ya da olumsuz bir haber çıkıyor. Bunu TEDAŞ diye genellemek yanlış olur, her bölgenin dağıtım şirketiyle ilgili eleştiriler bunlar sonuçta. Biz eleştirilerin tamamının TEDAŞ’a yönelik olmadığını, her bölgenin dağıtım şirketlerine yönelik olduğunu gösterme adına mücadele ediyoruz.

TEDAŞ’ta vatandaşın en çok rahatsız olduğu konulardan olan sık sık elektrik kesintileri olayı yaşanıyor mu?

Çok büyük bir sıkıntımız yok. Ama Güneydoğu ve Doğu bölgelerimizde 7 Haziran Genel Seçimleri’nden sonra oluşan belirsizlikten ve terör olaylarından dolayı bölücü örgütün yaptığı hasarlardan dolayı elektrik kesintileri yaşanmakta. Başka da önemli bir kesintimiz olmamakta, bakım haricinde. Bakımdan kaynaklı kesintilerimiz de ileride daha büyük kesintilere ve arızalara sebebiyet vermemek için yapılmak zorunda. Kesintiler olmadan dağıtım şirketlerimiz, kesinti yapılacak bölgeye önceden haber ederek kesintileri yapıyorlar. Vatandaş da ona göre tedbirini alıyor. Yapılan iki saatlik bakım o bölgeyi 10 saatlik kesintiden kurtarabiliyor.

tedas-(4)-(copy)-001.jpg

Son günlerde sıkça gündeme gelen iş kazaları var bir de…

Bizim TEDAŞ olarak birinci misyonumuz eğitim. Eğitime bu kadar önem vermemizin nedeni iş kazalarının önüne geçmek… Çalıştığımız sektör kaza riski, hatta ölümlü kaza riski çok yüksek olan bir sektör. Kazaları önleyebilmek için biz her yıl dağıtım şirketlerimize personellerimiz de dâhil olmak üzere, 10 bin kişiye iş güvenliği eğitimi, elektrikçilik eğitimi, teknik eğitim gibi eğitimler veriyoruz.

Son zamanlarda kullanımı hızla artan akıllı şebeke uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Akıllı şebeke uygulamaları daha önce gündeme geldi. TEDAŞ kamu elinde olduğu için yapılamamıştı. Özelleştirmeyle birlikte akıllı şebeke uygulamaları hızla yapılanmaya başladı. Akıllı şebeke uygulamaları dediğimiz hadise tüm envanterlerinizi, elinizin altında bulundurmanız ve onları kontrol etmeniz, uzaktan arzı yönde bile kontrol edebilmeniz, açıp kapatabilmeniz, arızalı bölgeleri başka yerden çok kısa sürede besleyebilmeniz, sizin kullanımınızı, elektrik tüketiminizi emar dediğimiz akıllı sayaç uygulamalarıyla tüketicinin kullanımlarını merkezden izleyebilmeniz ve kullanımınıza göre de kendinizi ayarlayabilmeniz için gerekli.

Türkiye genelinde Konya’nın TEDAŞ’tan aldığı pay nedir?

MEDAŞ coğrafi alan ve şirket büyüklüğü olarak 6 bölgeyi kapsamakta. Konya’da coğrafi alan ve güç olarak önde gelen bölgelerimizden… 2014 yılı tüketimimiz 256 buçuk milyar kw. Konya’nın aldığı payın yüzde üç buçuk kw olduğunu söyleyebiliriz.

tedas-(9)-(copy).jpg

“EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ GÜREŞ KULUBÜYÜZ”

Geçtiğimiz günlerde MEDAŞ ve MEPAŞ işbirliği ile şehrimizde Müşteri İlişkileri Merkezi açıldı. Siz de TEDAŞ olarak müşteri hizmetleri anlamında böyle projeler yapmayı düşünüyor musunuz?

Normalde tek şirketti. Biz özelleştirdikten sonra dağıtım ve perakende olmak üzere ikiye ayrıldı. Dağıtım tek elden yürütülüyor ancak perakende yani işin ticaret boyutu anlamında rekabet ortamını sağlama adına şirket bölünmesi sağlandı. Biliyorsunuz şu an dağıtım bölgelerinde, hem dağıtım şirketi var hem de parkende satış şirketleri var. Dağıtım şirketi tekel gibi, bölgenin fiziki olarak elektriğini, 36 kw altı gerilim seviyesinden alıp, evlere kadar ulaştıran yani elektriğin fiziki dağıtımını yapan şirketler. Diğer perakende satış şirketi ise, piyasanın liberalleşmesi için, serbest piyasa ekonomisine geçiş için, rekabeti de sağlamak için oluşturulmuş şirketler. Siz diyelim serbest tüketici limitini aştınız ve serbest tüketici olabildiyseniz, isterseniz bölgenin perakende satış şirketinden, görevli şirketinden elektrik alabildiğiniz gibi, bir başka elektrik satan toptancı şirketten veya bir başka bölgedeki perakende satış şirketinden de elektrik alabilirsiniz. Özelleştirmenin ana mantığındaki sebeplerden en büyüğü de bu.

Sosyal anlamda çalışmalarınız oldu mu?

Güreş ve kayak sporlarında faaliyet gösteren Tedaşspor’umuz var. Güreşte Türkiye’nin en büyük üçüncü kulübüyüz. Geçtiğimiz yıl iki dünya şampiyonu, bir Avrupa Şampiyonu çıkarttık. Ben de sporcu kökenli olduğumdan spora çok önem veriyorum.

Bundan sonraki hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

TEDAŞ olarak dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ve yeni misyonumuz sonrasında uluslararası hale gelmek istiyoruz. TEDAŞ’ın bilgi ve tecrübesi oldukça fazla. Bu bilgi birikimini değerlendirmek amaçlı özellikle Afrika ülkelerinden eğitim ve özelleştirme konularıyla ilgili görüşme için bize çok talep geliyor. Onun dışında bazı ülkelerin elektrikçilerine eğitim vermeye başlayacağız. Eğitim ve danışmanlık anlamında TEDAŞ’ı uluslararası hale getirmeye çalışıyoruz. En büyük amacımız dağıtım şirketlerinin vatandaşlarımıza elektrik enerjisini kesintisiz ve kaliteli bir şekilde sunmasını sağlamak.

 

 

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.