'Haziran sonuna kadar bu yasal süreç tamamlanacak'

'Haziran sonuna kadar bu yasal süreç tamamlanacak'
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize serbestisiyle ilgili tavsiye kararına ilişkin, "Haziran sonuna kadar da inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. Bundan sonraki süreçte de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz."

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize serbestisiyle ilgili tavsiye kararına ilişkin, "Haziran sonuna kadar da inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. Bundan sonraki süreçte de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanlığı'nda AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti değerlendirme raporuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Bozkır, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi konusunda Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'ne tavsiye kararı aldığını açıkladığını belirterek, şunları söyledi:

"Böylece yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki haziran sonuna kadar da inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. İlk etapta AP'de görüşülecek. AP'de Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde konuşulacak. Genel Kurul'da oylanacak. AP'deki oylama salt çoğunlukla. Konsey'e geldiği takdirde bu nitelikli oyla değerlendirilecek. Bu önemli. Oy birliği gerektirmeyen bir karar alınacak. Ayrıca Schengen bölgesiyle ilgili bir konu olduğu için, İngiltere ve İrlanda gibi Schengen bölgesine dahil olmayan iki ülkeyi doğrudan ilgilendirmemesi açısından da akla gelebilecek bazı soru işaretlerinin giderilmesi mümkün olacak."

Çavuşoğlu da 2016'nın sonunda mümkün olacak vize serbestisinin haziran ayında uygulanması için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

AB Komisyonu'nun raporunda Türkiye'nin yoğun çabalarının vurgulandığını ve memnuniyetle karşılandığını belirten Çavuşoğlu, "Biz bu gelinen noktadan memnunuz. Bundan sonraki süreçte de Türkiye Cumhuriyeti, ilgili bakanlıklar ve hükümet olarak samimi şekilde üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, "AB ile ilişkilerimize sadece bir pencereden bakmıyoruz, geniş vizyondan bakıyoruz. Hedefimiz tam üyelik. AB'den de aynı samimiyeti bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Yeni pasaportlar 1 Haziran'da
Çavuşoğlu da pasaportlarla ilgili soruya, "1 Haziran'dan itibaren pasaportlar üzerindeki çiplere parmak izi eklenecek. Eski pasaportlar, parmak izlerinin yüklendiği yeni pasaportlarla değiştirilecek. Vatandaşlarımıza yeni pasaportlar vermeye başlayacağız." yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, pasaport ücretlerine ilişkin soru üzerine sadece cüzdan bedeli ödeneceğini hatırlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.