HDP Adana Milletvekili Beştaş:

HDP Adana Milletvekili Beştaş:
"İçtüzük ve anayasaya aykırı olan iktidar partisinin (dokunulmazlık) önerisini bizim kabul etmemiz, bunu desteklememiz söz konusu bile değildir"

TBMM (AA) - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, AK Parti'nin, milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili anayasa değişiklik önerisinin içtüzük ve anayasaya aykırı olduğunu savunarak, öneriyi desteklemelerinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Beştaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, milletvekili dokunulmazlığının, gündemin temel maddesi olarak tartıştırıldığını ifade etti. Beştaş, AK Parti'nin, milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili anayasa değişiklik önerisinin, tüm dokunulmazlık dosyalarının tek bir madde ile kabulünü öngörmesi nedeniyle, hukuk kurallarının bir defada yok edilmesi anlamına geldiğini ileri sürdü.

Beştaş, bunun, "parlamentonun kendine darbe yapması" olduğunu iddia etti.

Dokunulmazlıkların hangi şartlarda kalkacağının anayasada düzenlendiğini hatırlatan Beştaş, dokunulmazlıklara ilişkin işleyişi anlattı. Beştaş, "Bu içtüzük ve anayasaya aykırı olan iktidar partisinin önerisini bizim Halkların Demokratik Partisi olarak kabul etmemiz, bunu desteklememiz söz konusu bile değildir." dedi.

- HDP'nin dokunulmazlık önerisi

Partisinin bu konudaki önerisi hakkında bilgi veren Beştaş, şöyle devam etti:

"Bizim önerimizin yasama sorumsuzluğu başlığına göre; milletvekilleri, yasama çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları herhangi bir yerde ifade etmekten sorumlu tutulamazlar. Yasama dokunulmazlığı başlığına göre ise seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkında seçimden sonra dava açılabilir, seçimden önce açılan davalara devam edilir.

Milletvekilleri gözaltına alınamaz, tutuklanamaz ve haklarında hiçbir koruma tedbiri uygulanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali bu hükmün dışındadır. Bu halde yetkili makam, durumu derhal TBMM Başkanlığına bildirir. Milletvekili hakkında verilen bir ceza hükmünün açıklanması, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Milletvekilleri hakkında ceza davaları Yargıtayda görülür. Bu davalarla ilgili usul ve esaslar kanunlarla düzenlenir."

Beştaş, kendilerinin dokunulmazlığı tümüyle kaldıran bir öneri sunduklarını vurgulayarak, tekliflerini TBMM Başkanlığına sunacaklarını, ardından diğer partilerle paylaşacaklarını bildirdi.

Gazetecilerin, "(Terörle ilgili fezlekeler ilk olarak gündeme gelsin) deniliyor. Böyle bir yaptırım olursa tavrınız ne olur?" sorusunu yanıtlayan Beştaş, "Böyle bir yaptırım olmamalıdır. O öne alınsın, bu öne alınsından ziyade bizim önerimiz köklü çözümdür. Yargı, anayasal ilkeler doğrultusunda yargılamasını yapacak." dedi.

Toplantıya, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de katıldı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.