HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:
"Bir yandan toplumun yeniden kendi öz dinamiğiyle, gücüyle bir arada yaşama duygusunu ayakta tutmaya çalışacağız ama bir yandan da şu gerçeği görmemiz lazım, hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. Bazı şeyler kırıldı. Eski tarz bir Türkiye'yi bize dayata

ANKARA (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bir yandan toplumun yeniden kendi öz ,dinamiğiyle gücüyle bir arada yaşama duygusunu ayakta tutmaya çalışacağız ama bir yandan da şu gerçeği görmemiz lazım, hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. Bazı şeyler kırıldı. Eski tarz bir Türkiye'yi bize dayatamayacaklar" dedi.

Demirtaş, bir restoranda düzenlenen, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 2. Olağan Konferansı'nda konuştu.

Türkiye'nin içinden geçtiği süreçte Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve HDP gibi yapıların çok önemli sorumluluk taşıdığını ifade eden Demirtaş, her adım, söylem ve eylemlerinde umudu yükseltmeleri gerektiğini belirtti.

Umudun yaşamın her alanında yok edilmeye çalışıldığını öne süren Demirtaş, "Ortadan kaldırmaya çalıştıkları şeyin, toplumun direnç noktaları olduğunu iyi görmemiz lazım. Umudu tükenmiş, geleceğe karamsarlıkla bakan, umudunu yitirmiş toplum, direniş noktalarından, direnç noktalarından mahrum kalır" diye konuştu.

Üniversitelere, öğrencilere, akademi dünyasına ve basına yapılan saldırılarla umudun yok edilmeye çalışıldığını savunan Demirtaş, umudun buralarda yeşermesinin engellenmek istendiğini iddia etti.

Demirtaş, "Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Nusaybin'de vurulmaya çalışılan şey, sadece şehirler, binalar, Kürt gençleri değil. İnanın ki tam da bu umudu, o büyüme ihtimali olan yerlerde vurmaya ve bitirmeye çalışıyorlar" dedi.

Türkiye'nin aydınlık geleceğini temsil eden bütün ilerici güçlerin, rol ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ileri süren Demirtaş, toplumun buna bakarak umutlanmaya çalıştığını söyledi.

Demirtaş, çok fazla sorun bulunduğunu ifade ederek "Bölgesel ve küresel gelişmeler öyle gösteriyor ki eğer bizler toplumun geleceğine müdahale etmez, edemezsek, Türkiye geri dönülmez şekilde artık Türkiye olmaktan çıkacak. Başka bir ülkeye dönüşecek" değerlendirmesini yaptı.

Bunun Ortadoğu için de geçerli olduğunu ve sadece sınırlardan söz etmediğini belirten Demirtaş, toplumun kutuplaşma, kamplaşma, ayrışma düzeyinin artık bir tehdit olmaktan çıktığını, uygulamada kamplaşmanın var olduğunu ileri sürdü.

- "Yeni yönetim modelleri"

Hükümete yönelik eleştirilerde de bulunan Demirtaş, şu görüşleri savundu:

"Biz, buna karşı bir yandan toplumun yeniden kendi öz dinamiğiyle, gücüyle bir arada yaşama duygusunu ayakta tutmaya çalışacağız ama bir yandan da şu gerçeği görmemiz lazım, hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. Bazı şeyler kırıldı. Bütün uyarılarımıza rağmen, sizlerin, bizlerin, hepimizin bütün uyarılarına rağmen bazı şeyler kırıldı. Eskisi gibi olmayacak. Eski tarz bir Türkiye'yi bize dayatamayacaklar. Bizim mücadelemiz bazı şeyleri kırdı. Demek ki yeni hukuklar, toplum ve haklar arası, inançlar kimlikler arası, cinsiyetler, sınıflar arası, Türkiye'ye özgü yeni modeller, yeni yönetim modelleri, yeni toplumsal inşa modelleri tartışmak ve bunları hayata geçirmek zorundayız. Ne başkanlık sistemi ne mevcut parlamenter sistem denilen sistem, Türkiye'nin derdine derman değil. Bu çok iyi anlaşılıyor."

Türkiye'nin tümüyle yapısal köklü bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu iddia eden Demirtaş, "Tabiri yerindeyse bir devrime ihtiyacı var. Bunun koşulları her zamankinden daha fazla var" dedi.

Karamsarlık yerine, umudu ve umudun gücünü topluma gösterebilmeleri halinde değiştiremeyecekleri hiçbir şey olmadığını dile getiren Demirtaş, direnen bütün yapıların eskisinden çok daha fazla yan yana durma, birlikte mücadele etme konusunda istekli ve hazır olduğunu söyledi.

Demirtaş, şunları kaydetti:

"100 yılın nasıl yaşanacağına ve tarihin kimler tarafından yazılacağına madem bugünlerde karar veriliyor, bizim de en az onlar kadar cüretkar olmamız lazım. Hatta onlardan daha fazla hak ediyoruz cüretli olmayı, halkız biz çünkü. Madem halk biziz, geleceğimizi kendi ellerimizle biz belirleyeceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.