HDP Grup Başkanvekili Baluken:

HDP Grup Başkanvekili Baluken:
"Biz MHP ve AKP'nin hazırladığı CHP'nin de onay verdiği bir metne imza atmak zorunda değiliz"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclisteki üç siyasi partinin Ankara'daki terör saldırısını kınayan ortak açıklamasına ilişkin, "Biz MHP ve AKP'nin hazırladığı CHP'nin de onay verdiği bir metne imza atmak zorunda değiliz" dedi.

Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, iki gündür partileri üzerinde bilinçli bir şekilde linç kampanyası yapıldığını ileri sürdü.

Ankara'daki terör saldırısını, öğrendikleri ilk andan itibaren en üst düzeyde hem eş genel başkan hem de Meclis boyutuyla tereddüde yer bırakmayacak şekilde kınadıklarını belirten Baluken, Genel Kurulda yaptığı konuşmayı yeniden okuyarak, tutanakların açık olduğunu söyledi.

Baluken, saldırıyı kınamayla ilgili bir tereddütlerinin olmadığını vurgulayarak, "Biz MHP ve AKP'nin hazırladığı CHP'nin de onay verdiği bir metne imza atmak zorunda değiliz. Böyle bir zorunluluk yok. Ona imza atmamız için öneriler sunduk. Her 3 siyasi parti şunun cevabını versin: Diyarbakır, Suruç, Ankara, Sultanahmet katliamını, bölgede yaşanan sivil can kayıplarını niye metinde görmek istemiyorlar?" diye konuştu.

- "Kuşkularımız var"

Ortak metne ilişkin öneriler sunduklarını ifade eden Baluken, AK Parti ve MHP grup başkanvekillerinin, MHP'nin perspektifi üzerinden bir metin hazırladığını ileri sürdü.

Baluken, olayla ilgili ciddi kuşkuları olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Önümüzdeki günlerde bu kuşkular muhtemelen netleşir. AKP'nin çökmüş Suriye ve Rojava politikasına bir meşruiyet kazandırmak üzere devreye konulmuş bir saldırı, patlama gibi geliyor bize. İlk defa canlı bombanın kimliği ölenlerin kimliğinden önce açıklanıyor. Bu saldırganın mülteciler arasında Türkiye'ye geldiği söyleniyor. Gözaltına alınıyor. Sorguya çekiliyor ve sonra serbest bırakılıyor. Şimdi, 'bilmem nerede eğitim aldı, şuraya mensuptur' diyenler, o dönem gözaltından sonra neden serbest bıraktıklarını açıklamak zorundalar.

Bu işten aslında çıkış çok zor değil. 'İçerde müzakere masasına geri dönüş yaparsan, dışarıda da IŞİD gibi çetelere karşı uluslararası koalisyonlarla samimi çalışmaların içinde yer alırsan ülkeyi hem içeride bir barışa hem de dışarıdaki barış çalışmalarına kavuşturursun' diyoruz. Müzakere masası bilinçli olarak kurdurulmuyor."

Gazetecilerin, "Bildiride HDP'nin imzasının olmamasının YPG'nin yaptığının ispatı olduğu söyleniyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Baluken, HDP'nin kınamaması gibi bir tavrın olmadığını, Genel Kurul konuşmasının ortada olduğunu belirtti.

Baluken, bir gazetecinin, "Saldırının AKP'nin bilgisi dahilinde mi olduğunu düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, diğer saldırılarda olayların bağlantılarının, arka planlarının bu kadar hızlı açıklanmadığını, gözaltı süreçlerinin kuşkular uyandırdığını, kendilerinin de bu soruyu sorduklarını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.