HDP Grup Başkanvekili Baluken:

HDP Grup Başkanvekili Baluken:
"Partili Cumhurbaşkanlığı olarak sunulan formül, kesinlikle Erdoğan'ın diktatöryal rejim isteğinin başka versiyonudur"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti'nin halkın istediği, halkın ihtiyaçlarına cevap veren anayasa değil, Erdoğan'ın istediği anayasa değişikliği niyetinde olduğunu öne sürerek, "Partili Cumhurbaşkanlığı olarak sunulan formül, kesinlikle Erdoğan'ın diktatöryal rejim isteğinin başka versiyonudur." dedi.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baluken, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin önümüzdeki ay sunacaklarını açıkladığı "partili cumhurbaşkanı" konusundaki görüşlerini açıkladı.

AK Parti'nin tali yollara başvurarak, ambalaj değişikliğiyle tekrar başkanlık yolunu nasıl açacağının arayışına girdiğini ifade eden Baluken, "Partili cumhurbaşkanı adı altında sundukları öneri tam bir saçmalıktır. Yani darbe anayasası aynen duracak, tüm antidemokratik mevzuat korunacak, üstüne olağanüstü yetkilerle donatılmış diktatöryal sistemin yolunu açacak Cumhurbaşkanlığı gelecek. Bunu kabul etmek mümkün değil." diye konuştu.

AK Parti içinde Erdoğan'ın başkanlık dayatmalarıyla ilgili uzun süredir rahatsızlık olduğunu savunan Baluken, "Bu, AKP tabanından ve AKP içinden gelen tepkilerle başkanlık sisteminin hayata geçemeyeceğinin dolaylı itirafıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevden alındığını anımsatan Baluken, şöyle devam etti:

"AKP yetkilileri Erdoğan'ın bu hırslarını kamufle etmenin çabası içindeler. Dikkatleri sarayın ve Erdoğan'ın üzerinden alıp sorumluluğu dağıtmak istiyorlar. Partili Cumhurbaşkanlığı olarak sunulan formül, kesinlikle Erdoğan'ın diktatöryal rejim isteğinin başka versiyonudur. Kimse AKP grubunun önerisiymiş şeklinde değerlendirmesin. Ürün aynı, ambalajı değiştiriyorlar. 'Janjanlı bir ambalajla topluma tekrar bunu satabilir miyiz' diye arayış içindeler. Acı olan o başkanlık zehirinin dışını şekerle kaplayıp halka içirmek istiyorlar."

Baluken, Erdoğan'ın AK Parti içinde kaybolmaya başlayan hakimiyetini tekrar korumak için bu yola başvurduğunu iddia etti.

AK Parti'nin halkın istediği, halkın ihtiyaçlarına cevap veren anayasa değil, Erdoğan'ın istediği anayasa değişikliği niyetinde olduğunu savunan Baluken, "Bu teklif AKP'nin aslında yeni anayasayla ilgili yıllardır halkı kandırdığını da ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

İdris Baluken, AK Parti'den HDP'ye herhangi bir görüşme talebi gelmediğini, geleceğini de tahmin etmediğini belirtti.

Baluken, anayasa değişikliği için AK Parti'nin milletvekili sayısının yeterli olmadığı ve MHP ile koalisyon yapabileceği iddialarının hatırlatılması üzerine, AK Parti ile MHP arasında 7 Haziran seçimleri ve öncesinden itibaren örtülü koalisyon olduğunu bildirdi.

Hem AK Parti hem MHP içinde bölünme olduğunu savunan Baluken, "Bütün bu tartışmaların önüne geçmek için AKP ve MHP ortaya gündem atıp kendi içindeki sıkışmışlıktan kurtulmanın manevralarını yapıyorlar. Referanduma kadar bakalım bu MHP yönetimi kalacak mı? Erdoğan'ın gücü böyle kalacak mı? Bu hamur çok su alıyor. Önümüzdeki günlerde dikkatlerimizi AKP ve MHP içindeki dayatmaların getirdiği siyasi yansımalara odaklamalıyız." diye konuştu.

Baluken, dokunulmazlıkların yapay bir gündem olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dokunulmazlıkları darbenin bir aşaması olarak değerlendirmek gerektiğini söylemiştik. Daha bizimle ilgili dokunulmazlık gündemi Meclise gelmeden Başbakana bile dokundu. Karşımızda darbe anlayışı var. Bu darbe mekaniği önemli bir sınavdan geçecek. Meclisin önünde iki önemli sınav var; biri dokunulmazlık, diğeri güvenoyu. Her iki oylamada da bu darbe mekaniğinin bazı sürprizlere hazır olması gerektiğini düşünüyorum. Saray darbecileri dokunulmazlık ve güvenoyu oylamasında hiç beklemedikleri sürprizle karşılaşabilirler."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.